Alpesi sí

Ted Ligety nyerte a söldeni nyitányt

  • VNA

A női versenyhez hasonlóan a férfiaknál is amerikai siker született a söldeni szezonnyitón. A kétszeres junior világbajnok francia Pinturault okozta a nap meglepetését.

Vasárnap a férfiak számára is egy óriás-műlesikló versennyel kezdődött el az alpesi sí Világkupa szezon. A szombati női versenyhez hasonlóan itt is amerikai siker született, ahol a szám világbajnoka, Ted Ligety érte el a két futam összesített legjobb idejét. A tavaly a szakági Világkupát is megnyerő amerikai síző már az első futamban is a legjobbnak bizonyult, előnyét pedig magabiztosan őrizte meg a nap meglepetés emberének számító francia Alexis Pinturault előtt. A mindössze húsz éves francia síző az első futamban 20-as rajtszámmal síelt a negyedik helyig, majd másodikra is remekül ment, így rögtön egy második hellyel kezdte az idei évadot. A harmadik helyet a női versenyhez hasonlóan ezúttal is az osztrákok szerezték meg, hiszen Philipp Schörghoferé lett végül a bronzérem.

Ted Ligety Söldenben is a legjobb volt
Tavaly a köd miatt az első futam után törölni kellett a söldeni versenyt a férfiaknál, idén azonban sokkal jobb időjárás és tökéletesen előkészített pálya várta a mezőnyt és a 14.000 nézőt. Az első futam után még a második helyen álló Carlo Janka számára nem alakult jól a második futam, hiszen végül hét századmásodperccel lemaradt a dobogóról. „Sohasem könnyű az élről kezdeni a második futamot. Nagyon nehéz volt a pálya a második futamban, végig küzdeni kellett a bukkanókkal és a kanyarokkal. Az edzéseken gyors voltam, de nem tudtam, hogy ez a versenyen mire lesz elég. Jó érzés, hogy remek sízők előtt tudtam ismét győzni, de idén is nagy harc lesz ebben a szakágban” - nyilatkozta Ligety a verseny után.

A második futam legnagyobb előrelépője az összetett Világkupa címvédője, Ivica Kostelic volt, aki a 18. helyről lépett előre ötödiknek. A horvát klasszis nyáron kikúrálta krónikus térdsérülését, mostani teljesítményével pedig jelezte, hogy ebben a szezonban is számolni kell vele. Az alpesi sí Világkupa sorozat két hét múlva a finnországi Leviben folytatódik.

Sölden - óriás-műlesiklás
1. Ted Ligety (amerikai) 2:22.00
2. Alexis Pinturault (francia) +0.29
3. Philipp Schörghofer (osztrák) +0.51
4. Carlo Janka (svájci) +0,58
5. Ivica Kostelic (horvát) +1,16
6. Marcel Hirscher (osztrák) +1,23