Atlétikai vb

Frissítés közben elesett, majd világbajnok lett a kenyai maratoni futó

  • VNA

A női maratoni futásban hármas kenyai sikerrel vette kezdetét a szabadtéri atlétikai világbajnokság Teguban.

Magyar idő szerint szombaton hajnalban a dél-koreai Teguban elkezdődött a szabadtéri atlétikai világbajnokság. Az első nap délelőtti programjában egy számban avattak bajnokot. A női maratoni futásban hármas kenyai siker született. A győzelmet az esélyesek egyike, Edna Kiplagat szerezte meg (2:28,43), aki táv közben az utolsó előtti frissítő állomásnál (37 km-nél) elesett egyik honfitársnője (Sharen Cherop) lábában, de végül folytatni tudta a Tegu belvárosában kialakított körpályán lebonyolított versenyt.

A 31 esztendős Kiplagat, a Los Angeles és a New York maratoni bajnoka az utolsó két kilométeren lépett el honfitársnőitől, Priscah Jeptoo-tól és Sharon Cheroptól és szerezte meg végül pályafutása első világbajnoki címét. Végül Jeptoo (2:29,00) lett az ezüstérmes, a hármas kenyai sikert pedig az idei legjobbját futó Cherop (2:29,14) bronzérme tette teljessé. A kenyai fölény azért is volt meglepő, mert két éve Berlinben egyetlen kenyai futó sem tudott bekerülni a legjobb tíz közé ebben a számban.

Kenyai sikerrel kezdődött el az atlétikai vb

Most először fordult elő a versenyszám történetében, hogy Kenya hármas sikert arasson világbajnokságon. Korábban kétszer (1997, 2007) volt példa hármas kenyai sikerre egy számban atlétikai vb-n, mindkétszer a férfi 3000 méteres akadályfutásban. A három kenyai futó 32 kilométernél szakadt el a mezőnytől, amikor még velük tartott az etióp Bezunesh Bekele is, aki viszont később lemaradt és a negyedik helyet szerezte meg. Ebben a számban nem volt magyar induló.

Női maratoni futás - végeredmény
1. Edna Kiplagat (kenyai) 2:28:43
2. Priscah Jeptoo (kenyai) 2:29:00
3. Sharon Cherop (kenyai) 2:29:14
4. Bezunesh Bekele (etióp) 2:29:21
5. Akaba Jukiko (japán) 2:29:35
6. Csu Hsziao-lin (kínai) 2:29:58