Elemzés

Nincs fővárosi bajnok a látványsportágakban

  • MTI

A rendszerváltás előtt az öt látványsportág - labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, jégkorong, vízilabda - mindegyikében fővárosi dominancia volt tapasztalható, a tendencia azonban mára megfordult, és - a kisebb presztízsű női labdarúgást és jégkorongot leszámítva - idén kizárólag vidéki gárdák gyűjtötték be az aranyérmeket ezekben a sportágakban.

Mára nemhogy a bajnoki címért nincsenek versenyben a korábban számos hazai és sok esetben nemzetközi sikerekkel büszkélkedő, szép múltra visszatekintő budapesti egyesületek, de még a dobogós helyek megszerzése is bravúrnak számít a fővárosiaktól. Az öt látványsportágat tekintve idén mindössze három dobogós hely jutott Budapest patinás csapatainak. A legeredményesebbek a Vasas férfi vízilabdázói voltak, akik ezüstérmesként zártak, míg a Ferencváros labdarúgói és női kézisei harmadik helyen végeztek. (Ezen az arányon még a zöld-fehérek férfi kézisei javíthatnak valamelyest, amennyiben legyőzik a Tatabányát a bronzcsatában.) Mindenesetre a nyolc kiemelkedő bajnokságból - a női labdarúgást és jégkorongot nem számítva - a három (vagy négy) fővárosi dobogós helyezés egyértelműen mélypontot jelent.

A Sopron női kosárlabda-csapata a Pécs ellen megnyert bajnoki döntő után 2011 májusában

A budapesti élsport hanyatlása nagyjából 20 éve, a rendszerváltáskor kezdődött, s mára valamennyi látványsportágban bekövetkezett. A visszaesés elsőként a férfi kézilabdában jelentkezett, melyben éppen 20 éve volt fővárosi bajnok, azóta a sportág két fellegvára Veszprém és Szeged lett, közben például megszűnt a 14-szeres bajnok Honvéd. A nők között sem jobb a helyzet, mindössze a friss KEK-győztes FTC tudott kiemelkedő eredményt felmutatni az utóbbi években, 2007-ben még az a bravúr is sikerült neki, hogy megtörje a Győr egyeduralmát.

Kosárlabdában és jégkorongban mintegy 15 éve történt meg az őrségváltás. Hokiban 1997 óta egyeduralkodónak számít Székesfehérvár, amellyel csak a Dunaújváros volt képes olykor versenyre kelni. Kosárlabdában 1997-ben még a férfiaknál és a nőknél is fővárosi bajnokot avattak, azóta viszont odáig süllyedt a sportág Budapesten, hogy az erősebbik nemnél két éve nincs csapat az élvonalban, a nőknél pedig esély sincs a fellegvárnak számító Pécs és Sopron megszorítására.

A labdarúgásban tíz éve tapasztalható a patinás fővárosi gárdák visszaesése: az ezredfordulóig megrendezett 97 idényből mindössze öt alkalommal győzött vidéki csapat, míg 2000 óta 12 szezonból nyolcszor nem budapesti együttes végzett az élen, az elmúlt öt évet tekintve pedig a lehetséges 15 dobogós helyből mindössze négyet szereztek meg fővárosi alakulatok.

Utolsóként - éppen idén - vízilabdában történt meg a hatalomváltás: 1964 óta először nem budapesti gárda nyerte a férfi bajnokságot. A 2000-es években sorozatban hatszor bajnok, még Euroligát is nyert Honvéd például két éve nincs az első háromban, így egyedül a most ezüstérmes Vasas próbálja tartani a lépést a vidékiekkel, a bajnok Egerrel és a bronzérmes Szegeddel. A nőknél már régebben "leváltották" a fővárost: a Honvéd pár éve, 2006 és 2008 között még domináló csapata szétesett, s a dobogós helyeket csupa vidéki együttes uralja. A 2010/11-es bajnokságot megint - immár nyolcadik alkalommal - a Dunaújváros nyerte a Szentes és az Eger előtt.