Dopping

A mexikóiak is a sült húst vádolják klenbuterol-terjesztéssel

  • MTI

Csakúgy mint a spanyol kerékpáros, Alberto Contador, a most zajló labdarúgó Arany Kupát megelőző doppingellenőrzésen fennakadt öt mexikói játékos is szennyezett hús elfogyasztásával magyarázza a pozitív mintákat.

A címvédő csapat futballistáinak, köztük Dzsudzsák Balázs eindhoveni csapattársának, Francisco Rodrigueznek, a csütörtöki Kuba elleni találkozó előtt függesztették fel a játékjogát, miután kiderült, hogy a május 21-én, Mexikóban levett mintáikban - Contadorhoz hasonlóan - klenbuterol nyomaira bukkantak.

A mexikói szövetség válogatottakért felelős igazgatója jelezte, hogy a felkészülés során fogyasztott szennyezett hússal került a szervezetükbe a tiltott anyag, s a futballisták pénteken Los Angelesbe utaznak, ahol újabb tesztnek vetik alá magukat, amely igazolhatja ártatlanságukat.

Contador, a világ jelenlegi legjobb országúti kerékpárosa a tavalyi Tour de France-on akadt fent egy ellenőrzésen, mely szintén klenbuterolt mutatott ki nála. Noha a nemzetközi szövetség azonnal felfüggesztette versenyzési jogát, idén februárban hazája szövetsége felmentette, miután bizonyítottnak vélte, hogy rossz húsétel okozta a problémát. A spanyol sztár doppingügyében a végső szót a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) mondja majd ki.

Dimitrij Ovtcharov német válogatott asztaliteniszező a China Openről visszatérve, tavaly augusztusban bukott meg a doppingvizsgálaton, de felmentették, amikor arra hivatkozott, hogy a Kínában evett fertőzött étellel jutott klenbuterol a szervezetébe.