Premier League

Döntetlennel lett bajnok a Manchester United

A Manchester United 1-1-es döntetlent ért el a Blackburn otthonában, amivel biztossá vált, hogy Sir Alex Ferguson csapata nyerte a Premier League 2010-2011-es szezonját. A Vörös Ördögök történetük 19. bajnoki trófeáját zsebelték be, és a 12. elsőséget a skót mester irányításával. A döntetlenhez Wayne Rooney büntetőből szerzett góljára volt szükség, a hazaiaktól Emerton talált be.

Wayne Rooney, a Manchester United csatára örül a Blackburn ellen szerzett tizenegyesgóljának, amivel 1-1-es döntetlent ért el csapata, és megnyerte 19. bajnoki címét.
Az Ewood Parkba kilátogató hazai drukkerek reménykedtek benne, hogy elmaradhat a bajnokavatás. A Manchester Unitednek már egy döntetlen is elég lett volna ahhoz, hogy történetük 19. bajnoki elsőségét ünnepelhessék. A mérkőzés előtt egyébként a Manchester győzelmét várta az angol (és valószínűleg a világ-) közvélemény.

Így is léptek ki a gyepre a vendégjátékosok, az első percekben valósággal bebetonozták magukat a Blackburn tizenhatosához. Az első helyzet Nani előtt adódott, a 4. percben egy jobbról érkező beadásra a portugál szélső eszmélt először, de fejesét a felső léc hárította, Robinsonnak arra sem volt ideje, hogy a kezét felemelje. Néhány kevésbé eseménydús perccel később ismét Nani lőhetett, de második próbálkozása pontatlanra sikerült.

A meccs lüktető volt, a Manchester mezőnyfölénye ellenére a hazaiak előtt is adódtak gólszerzési lehetőségek, így a Blackburn voltaképpen nem érdemtelenül szerezte meg a vezetést. Olsson centerezte középre a labdát a 20. percben, Brett Emerton pedig okosan belsőzött Kuszczak kapujába az elmélázó United-védők mellett (1-0). Elkerülhető gólt kapott a bajnokaspiráns.


A hátránytól függetlenül továbbra is a vendégek domináltak, de a hazai védelem remekül zárt, ezzel megnehezítve a Rooney-Hernández csatárduó dolgát. A félidő lefújásáig már nem is változott a mérkőzés állása, Sir Alex Ferguson csapata egygólos hátránnyal zárta az első játékrészt.

Fordulás után a történések hasonló mederben folytak, mint az első 45 percben. Carrick lövése nyitotta meg az United-helyzetek sorát, amit Hernández próbálkozása követett. A második félidő első szakaszában a Blackburn lemondott a támadásokról, amivel szorosan magára húzta a Vörös Ördögöket. Veszélyes taktikának tűnt.

A 70. percben aztán Hernández villant egyet, a hazaiak büntetőterületén belül ügyesen tolta meg a labdát, Robinson pedig elütötte a mexikói játékos lábát. A játékvezető nem fújta be azonnal a tizenegyest, előtte hosszasan konzultált az asszisztensével. Ezután azonban a büntetőpontra mutatott, ahova Rooney helyezte le a labdát. Az angol válogatott csatár higgadtan lőtte a kapu jobb oldalába a játékszert (1-1). Ezzel a vendégek hatalmas lépést tettek a bajnoki cím felé. Manchester vörös fele kezdhette az ünneplést.


Sőt, a győzelem megszerzéséhez is közel állt a Manchester, a 75. percben ugyanis Ronney laposan középre küldött labdájáról csupán centikkel maradt le Nani. A portugál ezen a találkozón is remekül játszott, ellenben a gólszerzés nem sikerült neki. Az utolsó percekben azonban nem volt ezzel egyedül, egyik csapat sem tudott újabb gólt szerezni, így maradt az 1-1-es döntetlen, amivel a Sir Alex Ferguson irányította Manchester United begyűjtötte története 19. Premier League elsőségét, a skót mester pedig ezáltal a 12. bajnoki trófeáját könyvelhette el. A manchesteriek így már egyeduralkodónak számítanak a Premier League-címek alapján, mivel a "második" Liverpool csak 18-szor tudta megnyerni az angol bajnokságot.

A szerzett ponttal a hazaiak a tabella 15. helyére jöttek fel.

Bogdán Ádám a Bolton kispadjáról nézte csapata Blackpool elleni 4-3-as vereségét.

Premier League, 37. forduló:

Blackburn-Manchester United 1-1 (1-0)
Gólszerzők: Emerton (20.) ill. Rooney (73. - 11-esből)

Blackpool-Bolton 4-3 (3-2)
Gólszerzők: Campbell (9., 45.), Puncheon (19.), Adam (63.) ill. Davies (6.), Taylor (24.), Sturridge (53.)

Sunderland-Wolverhampton 1-3 (1-1)
Gólszerzők: Sessegnon (34.) ill. Craddock (23.), Fletcher (54.), Elokobi (78.)

West Bromvich Albion-Everton 1-0 (1-0)
Gólszerző: Mulumbu (10.)
Kiállítva: Bilyaletdinov (77. - Everton)