Forma-1

Alonso idei első sikerével ért véget a Brit Nagydíj

A spanyol Fernando Alonso sikerével zárult a 62. Brit Nagydíj. A Ferrari pilótája mögött a világbajnoki pontversenyben toronymagasan vezető Sebastian Vettel és a szintén Red Bull színekben versenyző Mark Webber ért célba.

A rajtnál ugyan Vettel megelőzte csapattársát, az ausztrál Mark Webbert, és rögtön az élre ugrott, egy balul sikerült kerékcserének köszönhetően mégsem ő nyerte a silverstone-i futamot. Alonso a verseny egészét tekintve szinte hiba nélkül versenyzett, a Ferrari ezen a napon nagyon jól teljesített. A negyedik helyért az utolsó körig óriási csata dúlt, Lewis Hamilton végül maga mögött tudta tartani a brazil Felipe Massát.

Alonso idén első ízben örülhetett futamgyőzelemnekA futamon több alkalommal is hibáztak a szerelők a boxutcában, a legnagyobb vesztese ezeknek a tévedékesknek  kétségkívül Jenson Button volt, aki a negyedik helyről volt kénytelen feladni a versenyt, miután a szerelők nem rakták fel rendesen jobb első kerekét.

Michael Scuhamcher 9. helye azért érdemel külön dicséretet, mert a német világbajnok a futam elején 10 másodperces "stop and go" büntetést kapott a verseny szervezőitől.

A pontversenyben sok minden nem változott, Vettel egyéniben, a Red Bull pedig a csapatversenyben vezet igen tetemes előnnyel.


A versenyről készült szöveges tudósításunkat lentebb olvashatod el.

62. Brit Nagydíj
Végeredmény
Versenyző Csapat Idő/hátrány Pontok
1. F.Alonso FER 1:28:41,196 25
2. S.Vettel RBR + 16,5 18
3. M.Webber RBR + 16,9 15
4. L.Hamilton MCL + 28,9 12
5. F.Massa FER + 29,0 10
6. N.Rosberg MGP + 60,6 8
7. S.Perez SAU + 65,5 6
8. N.Heidfeld REN + 75,5 4
9. M.Schumacher MGP + 77,9 2
10.J.Alguersuari STR + 79,1 1
11.A.Sutil FOI + 79,7  
12.V.Petrov REN + 80,6  
13.R.Barrichello WIL + 1k  
14.P.Maldonado WIL + 1k  
15.P.di Resta FOI + 1k  
16.T.Glock VGR + 2k  
17.J.D'Ambrosio VGR + 2k  
18.V.Liuzzi HRT + 2k  
19.D.Ricciardo HRT + 3k  
H. Kovalainen LOT  Feladta  
J. Trulli LOT  Feladta  
K. Kobayashi SAU  Feladta  
S. Buemi STR  Feladta  
J. Button MCL  Feladta  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vb pontverseny állása
Egyéni
  Pilóta Nemzetiség Csapat Pontok
1 Sebastian Vettel Német RBR-Renault 204
2 Mark Webber Ausztrál RBR-Renault 124
3 Fernando Alonso Spanyol Ferrari 112
4 Lewis Hamilton Brit McLaren-Mercedes 109
5 Jenson Button Brit McLaren-Mercedes 109
6 Felipe Massa Brazil Ferrari 52
7 Nico Rosberg Német Mercedes GP 40
8 Nick Heidfeld Német Renault 34
9 Vitalij Petrov Orosz Renault 31
10 Michael Schumacher Német Mercedes GP 28
11 Kamui Kobajasi Japán Sauber-Ferrari 25
12 Adrian Sutil Német Force India-Mercedes 10
13 Jaime Alguersuari Spanyol Toro Rosso 9
14 Sergio Pérez Mexikói Sauber-Ferrari 8
15 Sebastien Buemi Svájci Toro Rosso 8
16 Rubens Barrichello Brazil Williams-Cosworth 4
17 Paul di Resta Brit Force India-Mercedes 2
18 Jarno Trulli Olasz Lotus-Renault 0
19 Vitantonio Liuzzi Olasz HRT-Cosworth 0
20 Jerome d'Ambrosio Belga Virgin-Cosworth 0
21 Heikki Kovalainen Finn Lotus-Renault 0
22 Narain Karthikeyan Indiai HRT-Cosworth 0
23 Timo Glock Német Virgin-Cosworth 0
24 Pastor Maldonado Venezuelai Williams-Cosworth 0
25 Pedro de la Rosa Spanyol Sauber-Ferrari 0
26 Daniel Ricciardo Ausztrál HRT-Cosworth  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vb pontverseny állása
Konstruktőrök
  Csapat Pontok
1 RBR-Renault 328
2 McLaren-Mercedes 218
3 Ferrari 164
4 Mercedes 68
5 Renault 65
6 Sauber-Ferrari 33
7 Toro Rosso 17
8 Force India-Mercedes 12
9 Williams-Cosworth 4
10 Lotus-Renault 0
11 Virgin-Cosworth 0
12 HRT-Cosworth 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


52. kör:
Izgalmas az utolsó kör, Webber és Massa is centikre van az előtte haladó autótól. Webber nem előzte meg Vettelt, mint ahogy Massa sem Hamiltont. Az utolsó kanyarban Hamilton vakmerő manőverrel kitessékelte a pályáról Massát, aki még visszakormányozta a Ferrarit. Alonso, Vettel, Webber, Hamilton, Massa, Rosberg, Pérez, Heidfeld, Schumacher, Alguersuari az első tíz sorrendje.

51. kör: Mark Webber utolérte Vettelt, de a német nem engedi el a szemmel láthatóan gyorsabb csapattársát.

50. kör: Massa rohamléptekben közelít Hamiltonhoz, Alonso továbbra is magabiztosan az élen. Ez a Ferrari versenye lehet.

49. kör: A vége előtt három körrel Massa már csak 7 mp-es hátrányban van Hamiltonnal szemben, körönként 2-3 mp-et ver rá az angolra.

47. kör: Massának is felhívja figyelmét csapata Hamilton spórolási kényszerére, a brazil fokozza a tempóját.

46. kör: Webber megérkezett Hamilton mögé és "szűken" megelőzi a McLarent. Az ausztrál már a harmadik helyen.

45. kör: Alonso, Vettel, Hamilton, Webber, Massa, Rosberg, Pérez, Heidfeld, Schumacher, Alguersuari az első tíz helyen.

43. kör: Schumacher már a kilencedik helyen, Webbernek "leadták" a drótot Hamilton gondjáról. Alonso előnye 14 másodperc.

42. kör: Alonso újabb leggyorsabb kört fut (1:34:908), előnye több, mint 12 mp Vettel előtt. Hamiltonnak a csapatrádión szólnak, hogy spóroljon az üzemanyaggal.

41.kör: Massa autója elveszítette a tapadását, Hamilton és Webber is megelőzi a brazilt, aki kihajt a boxba.

40. kör: Alonso is kimegy új gumikért, az első helyre ér vissza. Őt Button követi, de a szerelők pontatlan munkája miatt feladni kényszerül a versenyt: az jobb első kereket nem rakták fel rendesen.

39. kör: Webber a harmadik helyről megy ki a boxba, a hatodik pozícióba jön vissza. Vettelé a leggyorsabb kör, könnyedén megelőzi Felipe Massát. 

36. kör: Vettel nem adja fel, de Hamilton sem. A német továbbra sem bírja megelőzni a vetélytársát, inkább kimegy a boxutcába. Alonso előnye 10 mp körüli, a spanyol vissza is vesz a tempóból.

34. kör: Vettel próbálkozásait Hamilton nagyon keményen védi, a csata Alonso malmára hajtja a vizet, aki már 8 mp-el vezet. Schumacher Alguersuarit előzi meg.

33. kör: Vettel agresszívan támadja Hamiltont, aki láthatóan lassabb, mint a mögötte haladó Red Bull-autók. Alonso körönként 1-1,5 mp-et ver a üldözőire. Webber nagy igyekezetében kicsit ráhajt a fűre, de nagy gondot nem okozott ez neki. 

32. kör: Schumacher harmadik kerékcseréjét is végrehajta, a vége előtt 20 körrel, a német valószínű nem megy már ki többet a boxba.

31. kör: A Red Bullosok megérkeznek Hamilton mögé, a három autó egy másodpercen belül autózik. Alonso némileg meglép az üldözőktől, 5 mp-es az előnye.

30. kör: Alonsóé a leggyorsabb kör, a Red Bull rádión nyugalomra inti Vettelt. Schumacher már a 12. helyen autózik.

29. kör: Alonso, Hamilton, Vettel, Webber, Button, Massa, Rosberg, Pérez az első nyolc helyen.

28. kör: Vettel kerékcseréjét a szerelők elrontották, a boxban Alonso átveszi a vezetést, az első helyre jön vissza. A Red Bullokat Hamilton is megelőzte ezidő alatt. A fiatal angol a bemelegedett gumikkal Alonso támadásába kezd.

27. kör: Folyamatosan jönnek ki a pilóták a második kerékcserére, Alonso közben megfutotta a leggyorsabb kört. Buemi bal hátsó kereke defektet kapott, Di Resta hátulról nekiment.

25. kör: Di Resta kiment kerékcserére, de a Force-India szerelői nem voltak felkészülve az akcióra. Több másodpercig a boxban "dekkolt" , a 16.helyre tudott csak visszajönni.

24. kör: Hamilton lelassult, Alonso nagyon gyors, utolérte az angolt, majd külső íven meg is előzi. Hamilton az eset után kimegy a boxutcába kerékcserére. Kobajasi motorhiba miatt feladta a versenyt.

22. kör: Vettel növeli előnyét, ahogy Webber is Hamiltonnal szemben. Schumacher megelőzi Petrovot, már a 15. helyen van.

21. kör: A japán Kobajasi szintén 10 mp-es stop and go büntetés kap a versenybíróságtól, a 13.körben történt eset miatt. Szigorúak ma a felügyelők ítéletei. Szárad a pálya, az elsők 1:40-en belüli köröket autóznak.

20. kör: Vettel növeli előnyét Webberrel szemben, Pérez a tizedik helyen.

18. kör: Schumacher letöltötte büntetését, így csak a 17. helyre tér vissza.

16. kör: Vettel, Webber, Hamilton, Alonso, Button, Massa, Di Resta,Sutil, Schumacher, Rosberg az első tíz helyen.

15. kör: Schumacher 10 mp-es megállásra (stop and go) bünteti a versenybíróság, a 9.körben történtek miatt. Hamilton megelőzi Alonsót, már a harmadik. Webber két másodpercet hoz Vettelen.

14. kör: Felipe Massát megelőzi Hamilton a kerékcserék alatt. A versenyszervezők vizsgálják Kobajasi esetét. Button támadását Massa sikerrel veri vissza, aztán a kör végén mégis megelőzi az angol.

13. kör: Gyakorlatilag az egész mezőny túl van a kerékcserén, a boxban Kobajasi kisebb balesetet okozott. Vettel még nem állt ki.Scumacher (1:47:48) újabb körrekordot fut.

12. kör: Jenson Button is kereket cserél, Schumacher után ő is slick-gumikkal jön ki. A pilóták elkezdenek kimenni a boxba. Schumacher megfutja a leggyorsabb kört.

11. kör: Webber rákapcsol, övé a leggyorsabb kör (1:49:49). Vettel már majd nyolc másodperccel az éln.

10. kör: Vettelé (1:50:5) a leggyorsabb kör, Schumacher a mezőnyben elsőként kiáll a boxba, aki az előző körben belement Kobayasi autójába, így letörött az első szárnya. A német gumikat is cserél. 

9.kör: Kobajasi megpördül, Sutil és Schumacher is elmegy a japán mellett. Alonso Webber nyakában lohol.

8. kör: Az intermediate gumik miatt sok versenyző a középmezőnyben küszködik, csúszkál, lassabb idejű köröket futnak.Webber mögé felzárkózott Alonso.

6. kör: Vettel már több, mint 5 másodperccel a mezőny előtt jár, Rosberg megelőzi Maldonadót és feljön a 11.helyre. A 10., utolsó pontszerző helyen Sutil halad.

5. kör: A verseny vezetősége engedélyezi az állítható hátsó szárnyak használatát.

4. kör: Hamilton egy fékhiba miatt kicsúszott, igaz visszatudott jönni a pályára, maradt az ötödik.

3. kör: Vettel, Webber, Alonso, Massa, Hamilton, Button, Di Resta, Kobajasi, Schumacher, Maldonado az első tíz sorrendje.

2. kör
: Jenson Button nagyot hibázott, Massa és Hamilton is elhúzott mellette. Michael Schumacher a kilencedik helyre zárkózott fel.

1. kör: A rajtnál a 2.helyről rajtoló vb-éllovas Vettel kibújt Webber mögül és az élre ugrott, Alonso, Button, Massa, Di Resta, Hamilton a további sorrend. A versenyzők keresik az ideális íveket, néhányan csúszkálnak a pályán. Hamilton Di Resta hibáját kihasználva már a hatodik helyen. 

A verseny előtti órákban zuhogott az eső a silverstone-i pályán, tehét egy "vizes" versenyre van kilátás, bár vannak szakaszok, ahol száraznak mondható az aszfalt. A sportág hétszeres világbajnoka a héten azt nyilatkozta, amennyiben az időjárás a maihoz hasonló lesz, dobogó közelbe érhet, de a 13. helyről nehéz lesz maradandót alkotnia. A verseny előtt a sauberes Simon Pérez összetörte a versenyautóját, de McLaren-Mercedes pilótája, Lewis Hamilton is kicsúszott a pályáról.