NBA

Dallasban szerezte vissza előnyét a Miami

A Miami Heat nagy küzdelemben 88-86-ra verte a Dallas Maverickset az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) nagydöntőjének harmadik mérkőzésén, így 2-1-re vezet a párharcban. A texasiakat ismét Dirk Nowitzki vezérlete, de a német csillag ezúttal kevés volt a Heat szupetriója ellen.

Nowitzki (41) is csak nézte Wade-et (labdával) 

Eredmény, döntő, 3. mérkőzés:
Dallas Mavericks-Miami Heat 86-88 (22-29, 20-18, 22-20, 22-21)
legjobb dobók: Nowitzki 34, Terry 16, Marion 10, illetve Wade 29, Bosh 18, James 17, Chalmers 12.

Öt év után tudott újra győzni a Miami az American Airlines Centerben, még 2006-ban itt ünnepelhette története első bajnoki címét. Most újra nyert a Heat, a Dallas pedig másodszor kapott ki hazai pályán a rájátszásban (a nyugati elődöntőben az Oklahoma távozott győzelemmel Dallasból).

A finálé harmadik felvonását a hazaiak kezdték jobban, DeShawn Stevenson triplájával 14-9-re elhúztak, az első negyedet mégis a Miami húzta be, Mario Chalmers hármasával már 29-22-re vezettek. A folytatásban sorozatban 12 pontot szerzett a Heat, csak Jason Terry tudott felelni. Nowitzki megrázta magát - de jött Dwayne Wade, akinek vezérletével 14 ponttal is elhúzott a Heat, a Mavs időkérést követően 5 egységre csökkentette a különbséget a nagyszünetre.

A harmadik negyedben újra meglépett a Dallas, a vendégek Pekingben olimpiai bajnok szupertriójából LeBron James és Chris Bosh is kitett magáért, (Bosh-t még az első negyedben le kellett cserélni, miután Jason Kidd belekapott a szemébe). Összezárta védelmét a Dallas, és először átvette a vezetést (59-58) Terry duplájával. James és Chalmers válaszolt, ismét a floridaiaknál volt az előny a záró szakasz előtt. Ezután már csak egyenlíteni tudott a Dallas, hiába értékesítette hidegvérrel a büntetőket Nowitzki, Bosh duplája után (negyven másodperccel a vége előtt) már nem érkezett pont egyik oldalon sem.

Sikerével az alapszakaszelső Chicago Bullst is búcsúztató Heat összesítésben 2-1-es vezetéshez jutott. A 2-3-2-es lebonyolítási döntő bevezetése óta eddig 11 alkalomból 11-szer fordult elő, hogy 1-1-es állást követően, az a csapat lett a bajnok, amely megnyerte a harmadik meccset. A négy győzelemig tartó finálé negyedik mérkőzésére magyar idő szerint szerdán hajnali 3 órakor kerül sor, szintén Dallasban.

A döntő állása