Sportfogadás

Minden, amit az NFL utolsó játéknapjáról tudni érdemes

  • Barcsai Róbert
Címkék:

Az NFL alapszakaszának utolsó játéknapját rendezik vasárnap, a tét pedig szokás szerint hatalmas: a 12 rájátszást jelentő pozícióra 16 csapat pályázik, így fogadási szempontból vétek lenne nem kihasználni a kínálkozó lehetőségeket. Mely fogadási lehetőségek kecsegtetnek komoly profit lehetőségével? Ki juthat jó eséllyel rájátszásba? Hogyan alakulhatnak az eredmények? Mindezt megtudhatod, ha végigolvasod a cikket!

http://blogs.mirror.co.uk/fourth-down/assets_c/2009/11/Chris%20Johnson241109-24334.html

Így állunk jelenleg....

A New England Patriots már biztos résztvevője a rájátszásnak, az utolsó forduló tétje számukra nem más, mint a hazai pálya előnyének kiharcolása. Ehhez Brady-éknek annyit kell tenniük, hogy otthon megverik a Buffalót.

A New York Jets együttesének is van esélye a rájátszásra, ők a wild card (rájátszás első hete: a gyengébb csoportgyőztesek fogadják a két legjobb, nem csoportelső csapatot) helyek egyikének megszerzéséért harcolnak. Erre akkor van mód, ha a Jets idegenben legyőzi a Miamit, továbbá a Cincinnati és a Tennessee közül mindkét csapat vereséget szenved utolsó mérkőzésén, valamint az Oakland és a Denver közül legalább az egyik alakulat kikap a záró játéknapon.

AFC-Keleti csoport
Hely. Csapat Gy/V %
1. New England Patriots 12-3 .800
2. New York Jets 8-7 .533
3. Buffalo Bills 6-9 .400
4. Miami Dolphins 5-10 .333

 

 








A Houston Texans már biztosan playoff résztvevő, számukra az utolsó fordulónak semmilyen tétje nincs, mindenképpen harmadik kiemeltek lesznek, ami azt jelenti, hogy a wild card fordulóban találkozhatunk a csapattal.

A Tennessee szintén a wild card helyek egyikéért harcol, az utolsó fordulóban pedig a csoportrivális Houston legyőzése mellett a Cincinnati vereségére van szükségük, valamint a következő feltételek egyikének teljesülésére: 1.) Jets győzelem és Oakland vereség, vagy 2.) Jets győzelem és Denver vereség, végső esetben pedig 3.) Jets vereség, Oakland győzelem és Denver győzelem.

AFC-Déli csoport
Hely. Csapat Gy/V %
1. Houston Texans 10-5 .667
2. Tennessee Titans 8-7 .533
3. Jacksonville Jaguars 4-11 .267
4. Indianapolis Colts 2-13 .133

 










Az AFC talán legérdekesebb csoportja az északi, amelyből akár három csapat is kvalifikálhatja magát a rájátszásba.

A Baltimore együttese már mindenképpen playoff résztvevő, a Bengals elleni meccs tétje az első körös „szabadnap”, vagy a hazai pálya előnye lesz. A wild card mérkőzést akkor kerülheti el a csapat, ha nyernek az utolsó fordulóban, vagy kikap a Pittsburgh. Az értékes hazai pálya előnyét akkor szerezhetik meg Flaccóék, ha legyűrik a Bengalst, valamint kikap a New England.

A Pittsburgh szintén bebiztosította már a helyét a rájátszásban, azonban az utolsó fordulónak számukra is komoly tétje van. Egy esetleges Cleveland elleni győzelemmel és egy Baltimore vereséggel biztosan csoportelsők lennének Roethlisbergerék, ezzel a wild card hétvégéjén pihenhetne a csapat. Amennyiben nyerne a Pittsburgh, továbbá kikapna a Pats és a Ravens, akkor a rájátszásban végig hazai pályán fogadhatja ellenfeleit a Steelers.

AFC-Északi csoport
Hely. Csapat Gy/V %
1. Baltimore Ravens 11-4 .733
2. Pittsburgh Steelers 11-4 .733
3. Cincinnati Bengals 9-6 .600
4. Cleveland Browns 4-11 .267

 

 

 

 




Az AFC legizgalmasabban alakuló csoportja a nyugati, hiszen itt még semmi sem dőlt el. A Denver megnyeri a csoportot, ha győznek a Kansas ellen, vagy abban az esetben, ha az Oakland vereséget szenved az utolsó játéknapon.

A Raiders csoportgyőztes lehet, ha megveri a Chargerst, vagy akkor, ha a Denver kikap a Kansastől. Abban az esetben, ha a Denver behúzza a vasárnapi mérkőzését, akkor az Oakland csupán a wild card helyekért küzdhet, természetesen ebben az esetben is nyernie kell a csapatnak, de itt további feltételeknek kell teljesülnie: 1.) Cincinnati és Tennesse kikap, vagy 2.) Cincinnati vereséget szenved és nyer a Jets.

AFC-Nyugati csoport
Hely Csapat Gy/V %
1. Denver Broncos 8-7 .533
2. Oakland Raiders 8-7 .533
3. San Diego Chargers 7-8 .467
4. Kansas City Chiefs 6-9 .400

 

 








A forduló legnagyobb rangadóját, valamint legnagyobb téttel bíró mérkőzését a Giants-Cowboys jelenti majd. A képlet nagyon egyszerű: aki nyer, az jut a rájátszásba.

NFC-Keleti csoport
Hely Csapat Gy/V %
1. New York Giants
8-7
.533
2. Dallas Cowboys
8-7
.533
3. Philadelphia Eagles
7-8
.467
4. Washington Redskins
5-10
.33












A csoportból két csapat érintett a rájátszásban, mindkét együttes helye biztos. A Green Bay az utolsó forduló eredményétől függetlenül végig hazai pályán fogadhatja playoff ellenfeleit.
A Detroit egy esetleges győzelemmel, vagy egy Atlanta vereséggel ötödik kiemeléshez jutna.

NFC-Északi csoport
Hely Csapat Gy/V %
1. Green Bay Packers 14-1 .933
2. Detroit Lions 10-5 .667
3. Chicago Bears 7-8 .467
4. Minnesota Vikings 3-12 .200

 

 

 






A szezon végére formába lendülő New Orleans szabadnapot kaphat a wild card körre, ha nyernek a Panters ellen, valamint a San Francisco elveszíti zárómeccsét.
Az Atlanta Falcons már biztos playoff résztvevő, de abban az esetben, ha legyőzik a Tampa Bay-t, a Detroit pedig kikap, akkor eggyel jobb kiemelést kaphat a csapat.

NFC-Déli csoport
Hely Csapat Gy/V %
1. New Orleans Saints
12-3 .800
2. Atlanta Falcons
7-8 .467
3. Carolina Panthers
7-8 .467
4. Tampa Bay Bucaneers
2-13 .133

 

 








A kvartett egyetlen playoff résztvevője a San Francisco együttese lesz, akik egy Rams elleni győzelem, vagy egy New Orleans vereség esetén pihenhetnek a wild card hétvégén.

NFC-Nyugati csoport
Hely Csapat Gy/V %
1. San Francisco 49ers
12-3 .800
2. Seattle Seahawks
7-8 .467
3. Arizona Cardinals
7-8 .467
4. St. Louis Cardinals
2-13 .133

 









Miután áttekintettük az NFL jelenlegi állását, lássuk a forduló programját:

NFL
17. heti program
19:00 Philadelphia-Washington  
19:00 Green Bay-Detroit  
19:00 Miami-New York Jets ESPN America
19:00 New Orleans-Carolina  
19:00 St. Louis-San Francisco  
19:00 Minnesota-Chicago  
19:00 Houston-Tennessee  
19:00 Jacksonville-Indianapolis  
19:00 New England-Buffalo  
22:15 Cleveland-Pittsburgh  
22:15 Denver-Kansas City ESPN AMerica
22:15 Cincinnati-Baltimore  
22:15 Arizona-Seattle  
22:15 Atlanta-Tampa Bay  
22:15 Oakland-San Diego  
02:20 New York Giants-Dallas Sport2, ESPN America

 

 























Houston-Tennese A forduló talán legjobban tippelhető mérkőzése az AFC Déli csoportjának rangadója lesz, ahol egy gyenge formában lévő, már biztos playoff résztvevő csapat fogad egy olyan együttest, amely rendelkezik a kellő motivációval ahhoz, hogy megnyerje ezt a mérkőzést.

Előzmények: A Houston együttese elveszítette az utolsó két mérkőzését, előbb a Carolina verte őket hazai pályán 28-13-ra, majd Indianapolisban kapott ki a csapat 19-16-ra. A formahanyatlás legfőbb oka az elsőszámú irányító, Matt Schaub sérülése, aki a teljes szezonra kidőlt. A csapat jelenleg a harmadik irányítójával, Taylor Yatesszel kénytelen pályára lépni, hiszen Schaub cseréje, Matt Leinart is kidőlt a sorból.

A Tennessee csapata elmúlt öt mérkőzéséből hármat megnyert, két vereségüket az Indianapolis és a New Orleans együttesétől szenvedték el. Legutoljára a Jacksonville-t verték hazai pályán 23-17-re.

Sérültek: Hazai oldalon Garrett Graham (tight-end), Andre Johnson (wide receiver), Sherrick McManis (cornerback), és Troy Nolan (safety) játéka kérdéses. Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy a Houston számára már tét nélküli a mérkőzés, így az is előfordulhat, hogy a kisebb sérüléssel bajlódó játékosok biztonsági okokból nem léphetnek pályára.

A Tennessee-nél ezzel szemben várhatóan minden játékost csatasorba állítanak, hiszen a tét óriási. A legfontosabb sérült Chris Johnson futó, akinek egy kisebb bokasérülése van, azonban szinte 100%, hogy játszani fog vasárnap.

Trendek:
-    A TEN utolsó 9 mérkőzésén az Underek aránya 8-1.
-    A HOU utolsó 8 mérkőzésén 6-1-1-es ATS mutatót ért el.
-    A HOU utolsó 11 mérkőzésén underdogként az Overek aránya 9-2.
-    A két csapat egymás elleni utolsó 11 mérkőzésén az Overek aránya 8-3.
-    A két csapat egymás elleni utolsó 16 mérkőzésén az underdog 11-5-ös ATS mutatót ért el.

Megjegyzés:
•    ATS: Főleg amerikai sportoknál jellemző rövidítés. Jelentése At The Spread, azaz hendikeppel szemben. A Houston 6-1-1-es ATS mutatója azt jelenti, hogy a 8 alkalomból hatszor tudtak hendikeppel nyerni, vagy ellenük adott hendikep határán belül maradni, egy alkalommal nem tudtak hendikeppel nyerni, vagy határon belül maradni, egy alkalommal pedig pusholtak, azaz pontosan annyival nyertek, vagy kaptak ki, amekkora hendikepet adtak rájuk, vagy ellenük.
•    Underdog: Underdognak nevezzük azt a csapatot, amelyet előzetesen a bukmékerek esélytelenebbnek találnak, vagyis nagyobb odds-ot kínálnak az adott csapatra.


Hathárom-tipp: Tennese Titans - 2.5



Analízis:A kialakult helyzet miatt úgy gondolom, hogy a Tennessee legalább három pontos győzelmére fogadni jó befektetés lehet.

A hazaiak vélhetően nem lesznek túl motiváltak, igyekeznek tartalékolni a playoffra, valamint pihentetni a jobb játékosaikat. A vendégeknek ezzel szemben élet-halál kérdés lesz a meccs, a motivációs különbség pedig ebben a sportágban (is) óriási faktor. Fontos lehet még megjegyezni, hogy a Titans motivációja az egész összecsapáson biztosítva lesz, ugyanis minden olyan meccset, amelytől a playoff szereplésük függ, később kezdődik, mint a saját mérkőzésük.

A Titans legnagyobb gyengesége a támadójáték, a csapat a 23. helyen áll szerzett pontok tekintetében a ligában, meccsenkénti 20.1 pontot szerezve. Mondhatnánk, hogy ez így nagyon gyenge, de azt sem szabad elfelejteni, hogy ilyen szempontból talán a legideálisabb ellenfelet kapták, ugyanis a Houston Schaub kiválása óta egy meccsen sem szerzett 20 pontnál többet.

Mivel a Tennessee-nek égető szüksége van erre a győzelemre, ezért nem fogják a véletlenre bízni az eredmény alakulását, várhatóan bőven közé tesznek három pontot.