Galéria

Ide készül Dzsudzsák Balázs - Információk és fényképek Dagesztánról, az új Csecsenföldről

A Dagesztáni Köztársaság az Oroszországi Föderáció egyik legdélebbi tagköztársasága, közvetlenül határos például Csecsenfölddel. Dagesztán a Kaszpi-tenger észak-nyugati partjainál fekszik, éghajlata hazánkéhoz hasonló, januárban az átlaghőmérséklet -1 C, míg augusztusban +24 C. Neve a „hegy” jelentésű török dağ szóból ered, amelyhez a „föld” jelentésű perzsa utótag kapcsolódott.

Dagesztán

Területre és népességre az Észak-Kaukázus legnagyobb köztársasága. Etnikailag nagyon vegyes terület, a 2002-es oroszországi népszámlálás szerint a népesség háromnegyedét észak-kaukázusi népek teszik ki, főképp avarok, oroszok, kumikok, darginok, de vannak csecsen és azeri lakói is. Legtöbbjük valamely kaukázusi, török vagy iráni nyelvet beszéli. A dagesztániak kilenctizede mohamedán vallású.

Juma'a mecset
A Juma'a mecset Mahacskalában

Juma'a mecset belülről
Európa egyik legnagyobb mecsetében
akár 1800-an is elférnek

Az 1990-es évek eleje óta Dagesztán olyan politikai feszültségforrásokkal küzd, mint az iszlám felkelés és a szeparatizmus fellángolásai, az etnikai feszültség és a terrorizmus. Az etnikailag leginkább megosztott köztársaság egyben Moszkva leghűségesebb szövetségese is a térségben, mégis a Kaukázus puskaporos hordója. A 2010. márciusi moszkvai metrórobbantások két öngyilkos női merénylője is dagesztáni volt (lásd továbbá: Dagesztán, az új Csecsenföld - Lucia Sgueglia, Corriere della Sera, 2009. december 10.; Dagestan: Russia's Islamic enemy within - Shaun Walker, The Independent, 2010. október 15.).

Moszkvai üngyilkos merénylő
Az egyik öngyilkos moszkvai merénylő

Az 1722-ben nagy Péter cár által alapított Mahacskala (oroszul Махачкала) Dagesztán fővárosa, lakóinak száma körülbelül fél millió fő. Mahacskala az egyik legfontosabb tengeri kikötő a Kaszpi-tenger partján, egyben jelentős iparvárosnak is tekinthető a régióban. A város legnépszerűbb sportja a labdarúgás, legeredményesebb csapata az Anzsi Mahacskala.

Hajrá Anji!
Hajrá Anzsi!

City Trade Center - Mahacskala
City Trade Center - Mahacskala

A mahacskalai főtér
A mahacskalai főtér

Mahacskala
Életkép Mahacskalából

szabadfogású birkozó világkupa - 2010
Mahacskala adott otthont 2011-ben a szabadfogású birkozó Világkupának is

Orosz hadihajó
Orosz hadihajó a kikötőben

Beach
Beach