Férfi kézilabda BL

Alilovic vezérletével győzelemmel rajtolt a Veszprém

Győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar bajnok MKB Veszprém a Bajnokok Ligájában, amely a lengyel Kielce otthonában aratott négygólos sikert. A vendégcsapat legjobbja a horvát Mirko Alilovic volt, aki 21 labdát hárított a mérkőzésen.

A felkészülés során elszenvedett nagyarányú vereségek, valamint az állítólagos belső feszültségek miatt nagy kérdés volt, hogy tulajdonképpen milyen játékra lesz képes idén az MKB Veszprém a Bajnokok Ligájában. Mocsai Lajos együttese kezét ezúttal sem fogta Fortuna a sorsolásnál, így a B-csoportban már a továbbjutásért is ádáz harcot kell majd vívnia. A nyitómérkőzésen a nyáron alaposan megerősödött lengyel ezüstérmes Kielce otthonában lépett pályára az MKB, de ahogy a csapatkapitány Iváncsik Gergő honlapunknak fogalmazott, a csapat kimászott a gödörből és erre a mérkőzésre időzítette a csúcsformát.

Sulic védekezésben és támadásban is nagyot játszott
Döcögősen indult a mérkőzés mindkét csapat számára, a kapuban Mirko Alilovic és Slavomir Szmal viszont rögtön bravúrokkal indított. Az első három percben egyik portás hálója sem rezdült meg, majd Iváncsik Gergő két indításgóllal megtörte a kínos gólcsendet. Az első hazai találatra a 7. perc elejéig kellett várni, ami a rendkívül szervezett veszprémi védekezés és a Alilovic kiváló formájának volt köszönhető (1-3). Mocsai mester támadásban az első 10 percben a Terzic-Ilyés-Vujin trióval kezdett, de igazán akkor indult be a "veszprémi henger", mikor Császár Gábor a pályára lépett. A mozgékony irányító jól mozgatta társait, akik rendre túljártak a világklasszis Szmal eszén - a félidő közepére kis túlzással percenként szerzett gólt a magyar csapat. Iváncsik Gergő 3. és 4. góljával először alakult ki nagyobb különbség a két csapat között (4-11), amely különbség állandósult is a játékrész hátralévő részében. Marko Vujin nagyon okosan használta ki, hogy rendre két védő rontott ki rá, a szerb nehéztüzér pedig remek labdákkal látta el elsősorban Renato Sulicot.  A lengyel támadók továbbra sem találták a lövőformájukat, Alilovic viszont tartotta azt a színvonalat amit az első percekben bemutatott. Mocsai Lajos először a 17. percben kért időt, majd csatába küldte Carlos Pérezt. A magyar csapat nagyon magabiztos játékot nyújtott, míg a lengyelek az első 20 perc után teljesen elbizonytalanodtak, a hazaiakban egyedül Stojkovics tartotta a lelket. A szünetre megtartotta a hétgólos különbséget a Mocsai-csapat, amely az első 30 percben szinte tökéletes játékot produkált (10-17).

"A kritikus szituációk rendre a mi oldalunkra dőltek el. Fontos volt, hogy jól kezdtünk, ezután hiába próbáltak meg felzárkózni, ez nem sikerült, felőrölte erejüket a folyamatos zárkózás. Azt gondolom, hogy nagyon jó meccs volt és a jövőben ennél is jobban kell játszani, hogy elérjük céljainkat a Bajnokok Ligájában"
- Mirko Alilovic -

A fordulást követően hasonló jelenetek zajlottak le, mint a mérkőzés elején, Alilovic sorozatban mutatta be a védéseket, Iváncsik Gergő, Vujin majd Terzic góljaival pedig gyorsan tízgólosra növelte előnyét az MKB (10-20). Markusz Jurasik beállása után némi lendületet vett a Kielce támadójátéka, de ez is csak arra volt elég, hogy némileg felzárkózzanak a lengyelek. A játékrész közepén kicsit megtorpant a Veszprém, de horvát kapusának hála "könnyedén" átvészelte a kisebb hullámvölgyet. Az utolsó tíz percre hosszú idő után először került öt gólon belülre Bogdan Wenta együttese (20-25), de a lélektanilag fontos pillanatokban rendre  felülkerekedett a magyar csapat ellenfelén. A hajrára már kiengedhettek  Vujinék, de így sem forgott veszélyben a többgólos győzelem, amely a játék képe alapján teljesen megérdemeltnek mondható. 

Az MKB ezen a napon csapatként fantasztikus teljesítményt nyújtott, ám egy nevet külön is meg kell említeni. A 26 éves Mirko Alilovic első igazán komoly téttel bíró mérkőzésén olyan produkciót nyújtott, amilyet csak nagyon kevesek képesek nemzetközi szinten. A 26 éves horvát 46 lövésből 21-et hárított, ami 46 %- os mutatót jelent, ráadásul a 60 perc folyamán egyenletesen tudta tartani ezt a színvonalat. Támadásban  Vujin, Császár, Sulic és Iváncsik Gergő "vitte a prímet", ez a négyes 21 gólt dobott a 29-ből.

A találkozó előtt nagy volt a bizonytalanság a Veszprém játékát illetően, amely viszont bebizonyította, hogy továbbra is eredményes lehet az elitligában. Mocsai Lajos fiai nagyon fontos pontokat szereztek a lengyelek otthonában, egyben csattanós választ is adtak a kételkedők számára.

"Nagyon jó mérkőzést játszottunk annak ellenére, hogy kikaptunk. Gratulálok mindkét csapatnak a teljesítményéhez. A kritikus szituációkban rendre hibáztunk, nem tudtuk megfordítani a meccs menetét, a Veszprém gyors indulásaival rendre a maga oldalára billentette az állást. További sok sikert kívánok a Veszprémnek, mi készülünk a további mérkőzéseinkre és próbálunk javítani ebben a nagyon nehéz csoportban" - mondta a találkozó után Bogdan Wenta, a hazaik trénere.

Kollégája, Mocsai Lajos a találkozó után elárulta, várta csapatától ezt a jó teljesítményt. "Az első mérkőzés a nagyon erős Kielce ellen rendkívül fontos volt. Várakozásainkat igazolta a meccs lefolyása. Az elmúlt három hétben folyamatosan javult a sportformánk, a Kecskemét és a Csurgó elleni meccseken már kifejezetten jól játszottunk. A javulás ma is folytatódott, ez Mirko Alilovic szenzációs teljesítményével eredményezte a győzelmet. További minden jót kívánok a Kielcének! Köszönjük a veszprémi közönségnek a fantasztikus buzdítást, végig nagy segítséget nyújtottak" - olvasható az mkbveszprem.eu-n.

Férfi Bajnokok Ligája B-csoport
Targi Vive Kielce - MKB Veszprém 25-29 (10-17)
Kielce, játékvezetők: Nikolov, Nacsevszki (macedónok)
Kielce: Szmal, Cleverly (kapusok), Buntic 2, Grabarczyk, Jachlewski, Jurasik 5, Jurecki 1, Kuchczynski, Olafsson 2, Przybylski, Rosinski 1, Sztojkovics 8 (2), Tkaczyk 3, Tomczak 1, Zaremba, Zorman 2. Vezetőedző: Bogdan Wenta.
Veszrpém: Alilovic, Liszkai (kapusok), Császár 5, Gulyás 1, Hud, Ilyés 1, Iváncsik G. 5, Iváncsik T. 2, Korazija, Laluska, Pérez 2, Schuch, Sulic 5, Terzic 2, Vilovszki, Vujin 6 (4). Vezetőedző: Mocsai Lajos.
Kiállítások: 6, ill. 10 perc
Hétméteresek: 4/2, ill. 5/4