Vízilabda

Az ausztrál válogatott kapusa is klenbuterollal bukott le

  • VNA

Ritkán hallunk doppinghíreket a vízilabdázóknál, éppen ezért meglepő az ausztrál válogatott 27 esztendős kapusának ügye.

A vízilabda nem kifejezetten dopping-érzékeny sportág, de Benedek Tibor sajnálatos 1999-es kenőcs-ügye óta tudjuk, hogy azért itt is előfordulhatnak olyan esetek, amikor valaki - vétlenül vagy szándékosan - a szabályok ellen cselekszik. Egyelőre nem lehet megítélni, hogy az ausztrál válogatott James Stanton ügye melyik kategóriába tartozik, de tény, hogy a 27 esztendős játékosnak a szervezetében 2010 októberében klenbuterol nyomaira bukkantak. Arról egyelőre nem lehet biztosat tudni, hogy az ügy miért csak most, közel fél év után került nyilvánosságra, de a versenyen kívül Perthben lefolytatott ellenőrzés miatt az ausztrál kapus visszamenőleges hatállyal két éves eltiltást kapott. Számára ezzel elúszott a londoni olimpián történő szereplés lehetősége is, így 2012-ben nem vehet részt élete harmadik olimpiáján.

James Stanton nem lehet ott a londoni olimpián

Érdekesség, hogy a közelmúltban több sportágban is (ld. Alberto Contador és az Arany Kupán ellenőrzött öt mexikói labdarágó) felbukkant a klenbuterol neve, amely a spanyol kerekes szerint az általa elfogyasztott hússal, a focisták szerint pedig ételmérgezés kapcsán kerülhetett a megengedettnél nagyobb mértékben a szervezetükbe. Az egybeesésekre már a WADA is felfigyelt, így vizsgálja a klenbuterol-szint növekedésének természetes okozóit is. A szakmai vizsgálat lezárásáig azonban James Stanton is tiltólistára került…