Tenisz

Az oroszok dühösek a kazahhá váló éljátékosukra

  • VNA

Az orosz női teniszezők között csupán a hetedik helyet foglalta el Kszenia Pervak, ezért inkább kazah színekben akar eljutni a londoni olimpiára.

A világranglista 39. helyét elfoglaló Kszenia Pervak komoly döntést hozott meg a héten, amikor elhatározta, hogy nem orosz, hanem kazah színekben folytatja tovább tenisz karrierjét. A mindössze 20 esztendős játékos az orosz Federation Kupa csapat kapitánya, Samil Tarpiscsev szerint azért változtatott hazát, hogy ott lehessen a jövő nyári londoni olimpián. A cseljabinszki születésű játékos az orosz női teniszezőket figyelembe véve csak a hetedik legjobb, így nem sok esélye lenne az olimpiai szereplésre, Kazahsztánban viszont rögtön a rangsor élére ugrott.

Pervak nagy felháborodást okozott azzal, hogy Kazahsztánban folytatja pályafutását
„Fel vagyok háborodva és nagyon mérges vagyok Pervak döntése miatt. Sohasem fogom elfogadni ezt a döntést és nem is fogom megérteni” - nyilatkozta az orosz válogatott főedzője, Vlagyimir Kamelzov. Az idei wimbledoni tornán egészen a negyedik fordulóig menetelő Pervak ma reggeltől már a WTA hivatalos oldalán is kazahként van feltüntetve. Az oroszok felháborodása érthető, hiszen Pervak az országban létrehozott utánpótlás képzési rendszer egyik első „csúcsterméke” volt, aki karrierje eddigi időszakában végig a legjobb orosz edzőkkel készülhetett, a befektetés gyümölcseit azonban lehet, hogy a kazahok aratják majd le a jövőben.

A sport presztízsnövelő szerepével nagyon is tisztában lévő Kazahsztánban amúgy - nem titkoltan - szívesen csapnak le olyan orosz tehetségekre, akik különböző indokok miatt elgondolkoznak a váltáson. A párosban tavaly a US Openen és Wimbledonban is Grand Slam bajnoki címet szerző Jaroszlava Svedova három évvel ezelőtt váltott hazát, de szintén az orosz-kazah "költözés" mellett döntött korábban a női rangsor 58. helyezettje, Galina Voskoboeva, a férfiaknál pedig Mikhail Kukushkin (91.), Andrej Golubjev (147.) vagy éppen Jevgenyij Koroljev (294.) is.