Férfi kézilabda BL

Végig az oroszok vezettek, mégis a Veszprém nyert

A Bajnokok Ligája 4. fordulójában az MKB Veszprém 24-22-re legyőzte az orosz Csehovszki Medvegyi együttesét a B-csoport szombat délutáni mérkőzésén. A magyar bajnok támadásban sokáig nem találta önmagát, de a hajrában Carlos Pérez vezérletével sikerült a maga javára fordítania a mérkőzést.

"Hatvan percig feszes, borzasztó kiélezett küzdelmet, egy nagyon nehéz stratégiai csatát várok" - mondta a találkozó előtt a hazaiak vezetőedzője, Mocsai Lajos, akinek "jóslata" szinte szóról szóra megvalósult.

A kapusok remeklésével indult a mérkőzés, majd két rossz Vujin-bejátszás után Mirsad Terzic révén a 3. percben megszerezte a vezetést az MKB, majd Sulic cunderét Iváncsik Gergő gólja követte. Az orosz csapatból az ukrán Szelmenko vette hátára a csapatot - így a félidő első harmadában fej-fej mellett haladtak a felek (3-3). Ezután közel 10 perces veszprémi gólcsend (!) következett, Mocsai Lajos tanítványai ugyanis nehezen tudtak mit kezdeni a rendkívül hatékonyan munkálkodó orosz védőfallal, aminek az lett a következménye, hogy a moszkvaiak gyorsan megléptek négy góllal (3-7). A kínos veszprémi gólcsendet a bosnyák Terzics törte meg, de hiába került emberelőnybe Rasztforcev kiállítása miatt a magyar bajnok, nem tudott közelebb kerülni riválisához. Az MKB minden gólért szinte "vért izzadt": az orosz csapat remekül kapcsolta ki a játékból a pocsék napot kifogó Marko Vujint, nélküle pedig olykor súlytalannak tűnt a Veszprém támadójátéka. Hogy emiatt nem került nagyobb hátrányba a hazai csapat, az a jó védekezésnek volt köszönhető, ennek hála a Csehovszki félelmetes átlövői sem mindig merték elvállalni az adódó lehetőségeket. Az első félidő hajrájában Mocsai Lajos bevetette titkos fegyverét, Carlos Pérezt, aki góljaival segítette csapatát a felzárkózáshoz. Az első játékrész zárómomentuma Császár időntúl értékesített hétméterese volt: az irányító gólja azt jelentette, hogy döntetlennel mentek pihenőre a csapatok (10-10).

Mirsad Terzic arca hűen tükrözi a mérkőzésen történteket

Úgy folytatódott a második 30 perc, ahogyan az első abbamaradt, Császár volt eredményes hetesből - hosszú idő után ismét vezettek a bakonyiak - de Szelmenko és Siskarjev révén újra meglódultak a moszkvaiak (12-14). A Sulic helyére beálló Vilovszki tartotta a lelket a hazaiakban, de Vlagyimir Makszimov együttese rutinosan tartotta előnyét. Az utolsó tíz percre háromgólos vendégvezetéssel mentek a csapatok (17-20), aztán -  ahogy azt már láthattuk tavaly a Montpellier ellen is  -  felszívta magát az MKB. Gulyás Péter "felkanyarodós" bombagólja után szinte felrobbant a veszprémi csarnok, majd Terzics és Császár találataival egalizált is a Mocsai-gárda. Ekkor már lélektanilag ellenfele fölé nőtt a magyar csapat, és ugyan Makszimov még megpróbálkozott egy időkéréssel megtörni az MKB lendületét (22-22), Carlos Pérez 40 évesen is megmutatta a világnak, hogy még mindig képes ellenállhatatlanul kézilabdázni és mérkőzéseket eldönteni - a legmagasabb szinteken is.

Perez hát góljával csapata legeredményesebbje lett

"Érződött, hogy mindkét csapat nagyon felkészült a mérkőzésre, mert a végelszámolásnál sokat jelenthet ez a két pont - kezdte értékelését a lefújás után Mocsai Lajos. - A Csehov kitűnő csapat, remekül védekezik, és mivel kevés gólt kap, nehéz ellene nyerni. És hogy most mivel nyertünk mégis? Mi is jól védekeztünk, jó volt a kapusteljesítmény és a hajrát jobban bírtuk erővel. Perez már nem fiatal, figyelni kell rá, hogy mikor áll be, mennyi időt tölt a pályán, ám a tudása, rutinja és a szíve, ami hajtja előre, pótolhatatlan. Bízom benne, hogy a folytatásra is erőt ad ez a siker."

Az MKB Veszprém úgy nyerte meg a Csehovszki elleni mérkőzést, hogy a 60 perc alatt többnyire csak szaladt az eredmény után. A csapat erejét és akaratát jól mutatja, hogy támadásban gyengébb teljesítménnyel is képes volt a maga javára fordítani a mérkőzést a világ élvonalába tartozó orosz kirakatcsapat ellen. Ezzel a sikerével a Veszprém vezeti a B-csoportot, igaz egy mérkőzéssel "előrébb" van, mint a nagy rivális Atlético Madrid.

Bajnokok Ligája
B-csoport 4. forduló
MKB VESZPRÉM-CSEHOVSZKI MEDVEGYI 24-22 (10-10)
Veszprém 5500 néző, játékvezetők: Horacek, Novotny (csehek).
Veszprém: Alilovic, Liszkai (kapusok), Császár 4 (2), Gulyás 1, Hud, Ilyés, Iváncsik G. 3, Iváncsik T., Korazija, Laluska 1, Pérez 7, Schuch, Sulics 1, Terzic 3, Vilovszki 3, Vujin 1. Edző: Mocsai Lajos.
Csehovszki: Grams, Shimanszki (kapusok), Aszlanyan 1, Csernoivanov, Csipurin 3, Dibirov 2 (1), Erokin, Filippov, Harbok 5, Ivanov, Koksarov 1, Kovaljev, Rasztvorcev, Szelmenko 7, Siskarjev 3, Szkopincev, Sztarih. Edző: Vlagyimir Makszimov.
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 4/2, ill. 1/1
Bajnokok Ligája B-csoport
Az állás
1. MKB Veszprém 4 3 0 1 113-107 6 p
2. Atlético Madrid 3 2 1 0 97-85 5 p
3. Füchse Berlin 3 2 1 0 91-83 5 p
4. Csehovszki Medvegyi 4 0 2 2 111-116 2 p
5. Vive Kielce 3 1 0 2 83-89 2 p
6. Bjerringbro-Silkeborg 3 0 0 3 77-92 0 p