Atlétika

Geoffrey Mutai új pályacsúccsal győzött New Yorkban

  • VNA

Geoffrey Mutai sikerével ért véget a vasárnap rendezett New York maratoni, a kenyai futó új pályacsúccsal győzött.

Idén parádés időeredményeket produkáltak a világ meghatározó maratoni futóversenyeinek győztesei. Boston, London, Chicago és Berlin után vasárnap New Yorkban is új pályarekord kellett a férfiaknál a győzelemhez. Az amerikai metropolisz maratoni versenyén immáron tíz éve fennálló (az etióp Tesfaye Jifar 2001-ben futotta) rekordot most a kenyai Geoffrey Mutai döntötte meg. A 30 esztendős kenyai futó idén Bostonban okozott igazi szenzációt, hiszen a világ valaha volt legjobb eredményével (2:03.02) nyerte meg a versenyt, igaz azt az eredményt nem lehetett világrekordként hitelesíteni. Mutai most New Yorkban is remek időt futott (2:05:06), így két és fél perccel döntötte meg Jifar pályacsúcsát.

Geoffrey Mutai ismét remekül futott
A korábbi rekordon belül futott az idei londoni maratonit megnyerő kenyai Emmanuel Mutai (csak névrokona a győztesnek) illetve a harmadik helyen végző Tesfaye Kebede is. Ezzel mindhárman zsebre tehetik azt a 70.000 dolláros bónuszt, amely a korábbi rekordon belüli időeredményért jár a szervezőktől. Geoffrey Mutai pedig nem mellesleg a győztesnek járó 130.000 dolláros pénzdíjat is hozzácsaphatja ehhez. A férfiak versenyében a tavalyi győztes etióp Gebre Gegremariam lett a negyedik, míg az egyéni csúcsot futó Meb Keflezighi lett a legjobb amerikai futó.

A női verseny izgalmas befutót hozott, ahol az etióp Firehiwot Dado győzött, annak ellenére, hogy a táv egyes részeiben az éllovas Mary Kietany mögött komoly lemaradással futott. Az idei londoni maratonit megnyerő Kietany már négy kilométer után elszakadt a mezőnytől és sokáig még Paula Radcliffe világcsúcsának részidején belül futott. A táv közepére felépített két és fél perces előnye azonban később fokozatosan csökkent, két etióp üldözője pedig a Central Parkban található cél előtt néhány kilométerrel utolérte őt. Kietany ugyan tudott még erősíteni a hajrában, de végül a New Yorkban először induló 27 esztendős Dado ellépett mellette és remek idővel (2:23,15) - de a pályacsúcstól egy perccel elmaradva - nyerte meg a versenyt.

Az etióp születésű, de most már New York egyik híres részében, Bronxban lakó futónő korábban háromszor is megnyerte már a római maratonit, de a kiemelt versenyeken még nem tudott nyerni. Mögötte honfitársa, Buzunesh Deba végzett - a New York-i női versenyek történetének második legkisebb különbségével, 4 másodperccel lemaradva - a második helyen, míg a Kietany a tavalyi versenyhez hasonlóan most is bronzérmes lett. Vasárnap New Yorkban összesen 47.100 indulót regisztráltak az amerikai szervezők, ami új rekord, hiszen korábban ilyen sokan még sohasem indultak maratoni versenyen.