Spanyol Szuperkupa

Lionel Messi klasszisa döntött a Barcelona javára

A Barcelona nyerte a Spanyol Szuperkupát, miután az első mérkőzésen elért 2-2-es döntetlen után hazai pályán 3-2-re legyőzte a Real Madrid csapatát.  A botrányba fulladt mérkőzésen Lionel Messi két gólt is egy gólpasszt jegyzett.

A Barcelona egy olyan mérkőzés után hódította el a Spanyol Szuperkupát, melyről bizonyosan jó ideig beszélni fognak. Az első félidőben mind a Real, mind a Barcelona remekül futballozott, helyzetek sokaságát dolgozta ki mindkét alakulat, született három gól. A második játékrészben azonban a küzdelem, a durvaság és a sportszerűtlenség került előtérbe - na és persze Lionel Messi. 

Földön Casillas és Ronaldo is - Messi padlóra küldte a Real Madridot

A Real Madrid kezdte jobban a találkozót, a vendégek jó értelemben vett agresszív letamadása szemmel láthatóan nem ízlett a Barcelona együttesének, amely nehezen tudta építgetni akcióit. Cristiano Ronaldo révén a Real előtt adódtak lehetőségek, mégis a katalánok szereztek vezetést. A 15. percben Messi a félpályáról indította zseniálisan Iniestát, aki miután egyedül vezethette Casillasra a labdát gyönyörű megoldást választva, lágyan "alálögybölt" a játékszernek és a kapuba helyezett (1-0).

Nem sokáig voltak előnyben a gránátvörös-kékek: A 20. percben egy jobb oldali szöglet után a kifejelt labdát Benzema rúgta vissza a sűrűbe, Ronaldo beleért a lövésbe, ami a tehetetlen Victor Valdés hálójában kötött ki (1-1).

A gólja után rákapcsolt a "királyi gárda" , szinte percenként alakítottak ki gólszerzési lehetőségeket, de Ronaldóék valamennyi kísérlete eredménytelenül végződött. Ahogy az a futballban lenni szokott, ha az egyik csapat kihagyja a helyzeteit a másik belövi az övét.  Így történhetett meg, hogy ismét vezetéshez jutott hazai alakulat. A félidő hajrájában Xavi végzett el egy sarokrúgást, a beadását Messi mellell (!)  tovább tette Piquének, ő sarokkal visszaadta az argentinnak, az Aranylabdás pedig  4 méterről egy leheletfinom megoldás után a kivetődő Casillas felett a kapuba "pöcizett" (2-1).

Csodás első 45 percet produkáltak a csapatok, azoban amilyen élvezetés és látványos volt az első felvonás, olyanannyira nem volt az a második etap.

Az előny birtokában a Barcelona taktikusabban próbálta tartani a labdát, a madridiak pedig érezhetően egyre feszültebbé váltak. Robbanásszerűen megugrott a szabálytalanságok száma, és bizony a faltok között egyre több volt a durva, sportszerűtlen megoldás is. Ahogy azt a tavasszal már láthattuk a Real Madridtól, bizonyos játékosok most sem kímélték az ellenfelet, a játékvezető azonban érezhetően nem tudott - nem mert ? - komolyabban belenyúlni a mérkőzésbe. Kaká beállásáig szinte csak a küzdelem dominált, de miután a brazil karmester beszállt Özil helyére azonnal egyenlíteni tudott a fővárosi együttes. A 82. percben ő harcolt ki és adott be egy baloldali szögletet, mely után némi zavar alakult ki a barcelonai védők között, a kavarodást Benzema használta ki és hátvédek gyűrűjében a kapuba kotorta a labdát (2-2).

Marcelo belépője után elszabadultak az indulatok

Mivel a találkozóból már szinte alig volt hátra, érett a hosszabbítás -  de akkor jött Lionel Messi... A 88. percben egy Fabregas-Messi-Adriano összjáték után utóbbi adta be középre a labdát, az argentin pedig futtában a madridi hálóba bombázott (3-2). A kétszeres Aranylabdás főszereplője volt ennek a döntőnek is, két gólja valamint egy gólpassza önmagáért beszél.

Sajnos a finálé történései itt még nem értek véget, a 94. percben ugyanis Marcelo vállalhatatlan stílusban felrúgta a debütáló Fabregast, ami után természetesen "elszabadult a pokol". A játékvezető azonnal pirossal "jutalmazta" az egész meccsen idegesnek tűnő brazil megmozdulását, de akkorra már az indulatokat nem lehetett megfékezni.

A több percig tartó tömegjelenetet követően Xaviék végül átvehették a győztesnek járó trófeát, amelyet nagy küzdelemben sikerült elhódítaniuk. Josep Guardiola ezzel a címmel minden idők legeredményesebb barcelonai trénere lett, alig több, mint három év alatt ez volt a 11. trófea amit begyűjtött a Barcelona élén.

Spanyol Szuperkupa, 2. mérkőzés
Barcelona - Real Madrid 3-2 (2-1)
Barcelona, Camp Nou 95 000 néző, V: David Fernandez Barbalan
Real Madrid: Casillas - Ramos, Pepe, Carvalho, Coentrao - Khedira (Marcelo 45.), Xabi Alonso Di María (Higuaín 64.), Özil (Kaká 78.) - Cristiano Ronaldo - Benzema. Vezetőedző: José Mourinho
Barcelona: Valdés - Dani Alves, Piqué, Mascherano, Abidal - Xavi, Busquets (Keita 85.), Iniesta - Pedro (Fabregas 83.), Messi, Villa (Adriano 73.) Vezetőedző: Josep Guardiola
Gól: Iniesta (14.) Messi (44., 88.) ill. Ronaldo (19.) Benzema (82.)
Kiállítva: Villa (96.) ill. Marcelo (94.) Özil (96.)
A Szuperkupát a Barcelona nyerte 5-4-es összesítéssel.