Atlétika

A 800 méter világcsúcstartója idén mindent a vb-aranynak rendel alá

A 2010-es év legjobb férfi atlétájának választott kenyai középtávfutó, David Rudisha megerősítette, hogy rajthoz áll az idei Gyémánt Liga-sorozat nyitó állomásán, Dohában. A 800 méteres síkfutás világcsúcstartója egyelőre nem foglalkozik az 1:41-es álomhatár megdöntésével, idén mindent a világbajnokságra való felkészülésnek rendel alá.

A kenyai atléta tavaly megnyerte a katari versenyt, az 1500 méteres síkfutás olimpiai bajnoka, Asbel Kiprop előtt.

Rudisha 2010-ben kétszer is világcsúcsot döntött: először az augusztusi atlétikai viadalon korábbi honfitársa, a dán színekben induló Wilson Kipketer 1997-ben felállított 1:41.11 perces idejét adta át a múltnak. Egy héttel később az olaszországi Rietiben rendezett IAAF World Challenge találkozón 1:41.01-re javította saját rekordját. Tavaly 12 versenyt nyert meg sorozatban, így nem volt kérdés, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség év végi szavazásán őt válasszák meg az év legjobbjának a férfi mezőnyben.

Ebben az évben március 3-én, a melbourne-i IAAF World Challenge viadalon mérette meg magát először, 1:43.88-at futott, de állítása szerint ez az eredmény egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lenne formában.

"A szokásosnál kicsivel később kezdtem el idén az edzéseket, az év végi kenyai ünnepségsorozat után. Egy-két héttel le vagyok maradva a felkészülésben, de nagyszerűen érzem magam, nagy boldogsággal tölt el, hogy visszatértem a futópályára. Jól haladok az edzéstervvel, úgy érzem, sikerül formába lendülnöm Dohára" - nyilatkozta Rudisha.

A kétszeres Afrika-bajnok futó nem tűzött ki magának konkrét időeredményt a katari Gyémánt Liga-versenyre, azt szeretné, ha formája folyamatos fejlődést mutatna a tavalyihoz hasonlóan.

"Körülbelül olyan időt szeretnék elérni, mint tavaly. Lépésről lépésre akarok haladni és fejlődni. A világbajnokság még messze van, apró lépések vezetnek odáig."

Rudisha tavaly megnyerte a Dohai Gyémánt Liga-versenyt

Rudisha tavaly megnyerte a Gyémánt Liga-sorozatot, de a világbajnoki cím még hiányzik éremkollekciójából, ezért idén felkészülését az augusztus végén kezdődő tegui vb-nek rendeli alá.

"Ha címeket nyersz, akkor megmaradsz az emberek emlékezetében is. Apám (Daniel Rudisha) olimpiai ezüstérmes volt 1968-ban, a 4x400-as kenyai váltó tagjaként, és az emberek elismerik, tisztelik őt. Ezért is fontos a világbajnoki cím - tette hozzá az atléta, aki azt sem bánja, ha idén nem dönt világcsúcsot, mert a vb-arany most mindennél fontosabb számára. - Most nem foglalkoztat az 1:41-es határ megdöntése. Ez egyébként sem ilyen egyszerű. Most a világbajnokság a legfontosabb. Azután talán sor kerülhet arra is".

A kenyai futó azt is megerősítette, hogy a Dohai viadalon (május 6.) kívül biztosan rajthoz áll Rómában (május 26.), majd azt követően a csehországi Ostravában, az IAAF World Challenge-en (május 31.).