Műkorcsolya

Pljuscsenko indulhat a 2014-es olimpián

  • VNA

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség rehabilitálta a korábban felfüggesztett Jevgenyij Pljuscsenkót, így az orosz klasszis indulhat a 2014-es téli olimpián.

Pljuscsanko hazai közönség előtt nyerhet olimpiát

Mégis indulhat a hazai rendezésű téli olimpián a férfi műkorcsolyázás elmúlt éveinek klasszisa, az orosz Jevgenyij Pljuscsenko. Az Orosz Műkorcsolya Szövetség tájékoztatása szerint a korábbi háromszoros világbajnok visszakapta a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetségtől (ISU) az amatőr versenyzői státuszt, így részt vehet a 2014-es, Szocsiban rendezendő olimpián.

A 28 éves műkorcsolyázó Torinóban olimpiai bajnok lett, tavaly februárban azonban egy három éves kitérő után visszatérve nem tudta legyőzni az amerikai Evan Lysaceket és végül ”csak” ezüstérmet szerzett Vancouverben. Pljuscsenko ezt követően sérülés miatt lemondta a torinói világbajnokságon történő részvételt. A baj csak az, hogy az orosz korcsolyázó mindezt úgy tette, hogy időközben (a megfelelő engedély nélkül) részt vett a Kings on Ice nevű profi show műsorban, így az ISU akkor döntött, hogy az érvényben lévő versenyszabályzat miatt eltiltja Pljuscsenkot a szervezet rendezvényein történő indulástól.

Az orosz műkorcsolyázó és stábja ugyan a rendelkezésére álló 21 nap alatt nem fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), de később levélben kérte a szövetséget arra, hogy állítsák vissza amatőr státuszát, ami az ötkarikás indulás alapvető feltétele. Ez most a korábbi optimista nyilatkozatoknak megfelelően teljesült, így Pljuscsenko tovább álmodhat arról, hogy hazai jégen lesz ismét olimpiai bajnok.