Premier League

Remek mérkőzésen osztozkodott a pontokon a Chelsea és a Spurs

Az angol bajnokság 17. fordulójának londoni rangadóján a Tottenham 1-1-es döntetlent játszott a Chelsea együttesével.

Bale és Terry is húzóembere volt csapatának
A két londoni csapat az utóbbi hetekben felváltva állt a harmadik helyen, a forduló előtt éppen a házigazdák várják dobogós pozícióból a folytatást, de a Kékek célja az volt, hogy karácsonykor már ők legyenek a "bronzérmesek".

Ugyan kérdéses volt Gareth Bale játéka a mérkőzés előtt, de Redknapp a kezdőbe jelölte és bizony ez minden vendégjátékosban hamar tudatosult is: a 2. percben a walesi futott át a komplett Chelsea-védelem előtt, de közeli lövését szögletre mentették a kékmezes védők. A hazaiak nagy lendülettel vetették magukat bele a londoni rangadóba, aminek nagyon hamar meg is lett a következménye: a 8. perc Bale húzott el ismét a bal oldalon, majd Bosingwa mellett laposan középre passzolt, ahol Petr Cech hibáját kihasználva Emmanuel Adebayor megszerezte a vezetést a Spursnek (1-0).


Nem sokkal később egy nagy védelmi hiba után Juan Mata tüzelt 25 méterről, Brad Friedel védett, de pont Sturridge elé ütötte a labdát, és csak az angol csatár forrófejűségén múlott, hogy nem született meg az egyenlítés. A 23. percben Drogba csodás mozdulattal tette ki a labdát a szélen felrobogó Ashley Cole-nak, aki miután vezette egy keveset az alapvonal felé a labdát, jól tett középre, Daniel Sturridge-nek pedig gyakorlatilag rutinfeladat volt az üres kapuba passzolni a labdát (1-1).

Nem sokkal ezután Meireles tesztelte Friedel éberségét, majd a 29. percben Didier Drogba lőtt egy hatalmas kapufát egy csodás akció végén. Kezdte átvenni az irányítást a Chelsea, de a helyzetek helyett kemény belépők jelentették ezután az izgalmakat. Előbb Adebayor keménykedett, majd Assou-Ekotto tette tacssra Paolo Ferreirát, végül Ramires is "kért" egy sárga lapot.


A fordulás után ismét magához ragadta a kezdeményezést a Tottenham, de az első komolyabb lehetőség mégis a Chelsea előtt adódott: az 53. percben Drogba ugratta ki fantasztikusan Ramirest, de a brazil középpályás nem tudott túljárni a veterán amerikai kapuson, aki szögletre mentett. A labdát többet birtokolt továbbra is a Spurs, ami után Adebayor az 58. percben gólt is fejelt, de les miatt a játékvezető érvénytelenítette - tette mindezt tévesen, ugyanis a lassításból kiderült, hogy bizony John Terry beragadt.

Nem sokkal a lesgól után Modric szöglete után Sandor juttatta kis híján ismét vezetéshez övéit, majd a másik oldalon előbb Mata, majd Sturridge került helyzetbe. A hajrában Villas-Boas beállította Torrest is Drogba helyére, de a spanyol játéka ezúttal sem lendített a csapatáén. A hajrában Cech tette jóvá a gólnál vétett hibáját, Sandro megpattanó lövését nagy bravúrral tudta csak kiszedni a léc alól. A vége előtt öt perccel Ramires fejelhetett négy méterről teljesen egyedül, de a brazil is célt tévesztett. A slusszpoént Adebayor süthette volna el a 92. percben, de hiába adott a togóinak óriási labdát Bale, a Cechen túljutó lövést John Terry becsúszva valahogy "kivédte".

A döntetlen egyben azt is jelenti, hogy a Tottenham 1984 után telelhet ismét a dobogón, André Villas-Boas pedig harmadik londoni rangadóján sem tudott győzedelmeskedni.

Premier League, 17. forduló
TOTTENHAM-CHELSEA 1-1 (1-1)
London, White Hart Lane, vezette: Howard Webb.
TOTTENHAM: Friedel - Walker, Gallas, King, Assou-Ekotto - Modric, Parker, Sandro, Bale - Adebayor, Van der Vaart (Pavljucsenko, 46.). Vezetőedző: Harry Redknapp.
CHELSEA: Cech - Bosingwa, Ivanovics (Ferreira, 33.), Terry, Cole - Ramires, Mikel (Romeu, 45+3.), Meireles - Sturridge, Drogba (Torres, 78.), Mata. Vezetőedző: André Villas-Boas.
Gólszerző: Adebayor (8.), ill. Sturridge (23.)
Sárga lap: Adebayor (19.), Bale (70.), ill. Ivanovics (12.), Ramires (43.)