NFL

Washingtonban szakadt meg Vickék rossz sorozata

  • Molnár Dávid

Ahogy a beharangozóban is megírtuk, a Philadelphia Eagles rossz szériájának már érett, hogy vége szakadjon, elvégre Michael Vickéket nem hiába emlegették a szezon előtt „dreamteamként”. A hatodik forduló kora esti mérkőzései után végre őszintén örülhettek Michael Vickék, miután az Eagles 20-13-ra legyőzte idegenben a Washington Redskinst.

Ebből a győzelemből az Eagles éppannyira kivette a részét, mint túloldalt Rex Grossman, a washingtoniak irányítója, aki oroszlánrészt vállalt csapata vereségében. Passzainak mindössze 40%-a ért célba, de ezen felül négyszer is az ellenfél kezeiben landoltak passzai, melyeket főleg az első fél órában szenvedtek meg a hazaiak: az Eagles ez alatt 20-0-s előnyre tett szert, Alex Henery két mezőnygóljával, egy Vick TD-passzal, valamint egy LeSean McCoy touchdownnal. Ezt követően Grossmant felváltotta a tartalékirányító, John Beck, aki már egy fokkal jobban teljesített elődjénél, bár ebben a tekintetben nem volt nehéz dolga. Graham Gano két mezőnygólja és Beck 2 yardos futását követő touchdownja tett arról, hogy a végén is legyen miért izgulnia a hazaiaknak, azonban az Eagles magabiztosan tartotta magánál a játékszert az utolsó két és fél percben, és nem engedte, hogy újfent nagy előnyről kapjanak ki, így végül 20-13-as győzelemmel vetettek véget 4 hete tartó vereségszériájuknak.

Michael Vick, a Philadelphia Eagles irányítója fut a labdával a Washington Redskins elleni NFL-mérkőzésen 2011 októberében

A NY Giants-Buffalo Bills összecsapás a várakozásokhoz méltóan a végsőkig izgalmakban bővelkedett, ahogy az lenni szokott két egyenrangú ellenfél találkozásánál. Meglepetést talán csak az okozott, hogy elmaradtak Eli Manning TD-passzai, de ezt a hiányosságot a hazaiak running backje, Ahmad Bradshaw kipótolta: a 25 éves játékos 104 yardot futott, valamint szerzett három touchdownt is. A Billsnél Ryan Fitzpatrick elemében volt, 70%-os hatékonysággal dobálta a labdákat társainak, igaz két labdaeladás is fűződött a nevéhez, valamint két TD-passzt is kiszórt, azonban a végén mégis a Giants örülhetett. Lawrence Tynes alig másfél perccel a vége előtt lőtt 23 yardról egy mezőnygólt, majd a hátralévő ostromot kibírta a hazaiak védelme, ezzel pedig 27-24-re nyerték Manningék a rangadót.

Az eddig veretlen Detroit Lions a San Fransisco 49erst fogadta hazai pályán, abban a reményben, hogy tovább folytathatják veretlenségi sorozatuk, azonban az előző évekhez hasonlóan ismét Frank Gore-ék örvendhettek a végén. Igen változatos volt a meccs képe, az első negyedben csak a hazaiak, a másodikban pedig csak a vendégek szereztek pontot, a harmadik negyedben pedig 1-1 mezőnygólt váltottak a felek, mellyel a vendégek mentek 15-13-ra. Matthew Stafford a záró játékrész elején Nate Burlesonnak adott 6 pontot érő passzt, az azt követő 2 pontos kísérletezés azonban nem sikerült a hazaiaknak.

Azonban még így is sokáig úgy tűnt, hogy a 4 pontos előny elegendő lesz a győzelemhez, de 1:51 másodperccel a vége előtt Alex Smith kiosztotta első TD-passzát a mérkőzésen, amivel az előny ismét visszakerült a vendégekhez. A nagy sietségben Staffordék négy kísérlet után sem tudtak 10 yardot előrehaladni a 49ers védelmével szemben, és a hazaiak térfelének közepéről kezdődhetett a 49ers támadása. A Lions szintén nem engedte az ellenfél csatárait előrehaladni, de David Akers megelégedett a 37 yardnyi távolsággal, ahonnan a harmadik mezőnygólját lőtte a mérkőzésen, és ezzel véglegesen szétoszlatta a hazai reményeket. A Lions tehát 5 fordulót követően kapott ki először, így a Green Bayen volt a sor, hogy egyedüliként maradjon veretlen csapat az NFL-ben.

Aaron Rodgersék pedig könnyedén vették a St. Louis Rams által jelentett akadályt, bár a várakozásokhoz képest nem alakult ki akkora különbség a két csapat között, mint azt a két csapat tabellában elfoglalt helye indikálta volna. Mason Crosby az első negyedben lőtt egy mezőnygólt, majd a folytatásban beindult a Rodgers henger, és a címvédő irányítója három touchdown-passzal örvendeztette meg a hazai drukkereket. A Ramstől futotta még a szépítésre, három másodperccel a második negyed lefújása előtt Josh Brown 36 yardos mezőnygóljával 24-3-ra módosította az eredményt, és miután a hátralévő két negyedben nem születtek újabb pontok, ez lett a vége is. A Green Bay ezzel továbbra is veretlen, míg a Rams 5 mérkőzést követően sem tudott győzni.

A Panthersnek nagy szüksége lett volna Cam Newtonra, hogy idegenben meglepjék az Atlanta Falconst, azonban az újonc irányító az elmúlt hetek egyik leggyengébb teljesítményével állt elő: háromszor adta el a labdát, és egy TD-passzra sem futotta tőle, igaz, a harmadik negyedben szerzett egy hat pontot érő touchdownt 14 yardos futással, amivel még 17-14-re vezetett a Carolina. A záró játékrészben azonban a Falcons bedarálta a vendégeket, és 17 pontot szereztek a Panthers ellen az utolsó 15 perc alatt, míg Newtonék támadójátéka teljesen impotenssé vált közben. A Falcons 50%-osra javította mérlegét, de továbbra is a csoport harmadik helyén tanyázik a New Orleans és a Tampa Bay mögött, míg a Panthers bebiztosította az utolsó pozíciót az AFC déli divíziójában.

Ben Roethlisbergeréknek nem okozott gondot a Jacksonville legyőzése, bár a végén rezgett a léc, miután Josh Scobee mérkőzésbeli második mezőnygóljával felhozta 4 pontra a vendégeket, azonban a Steelers védelme kitartott, és nyert 17-13-ra.

A Cincinnati Bengals nem kegyelmezett a vergődő Indianapolis Coltsnak, bár kellett Pierre Garcon hibája ahhoz, hogy a véghajrában már ne legyen miért izgulnia a hazai közönségnek. A Colts elkapója két és fél perccel a vége előtt ejtette ki a kezéből a labdát, mellyel a Bengals játékosa, Carlos Dunlap indult el, és szerzett 37 yardos futással touchdownt. 27-17-re nyert a Bengals, amivel megtartotta második helyét a csoportban a Steelers előtt.

NFL
Green Bay Packers-St. Louis Rams 24-3
New York Giants-Buffalo Bills 27-24
Cincinnati Bengals-Indianapolis Colts 27-17
Atlanta Falcons-Carolina Panthers 31-17
Detroit Lions-San Fransisco 49ers 19-25
Washington Redskins-Philadelphia Eagles 13-20
Pittsburgh Steelers-Jacksonville Jaguars 17-13