NBA

Újabb eredménytelen tárgyalások, marad a lockout

  • MTI

Ismét eredménytelenül zárultak a tárgyalások az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) klubtulajdonosai és játékosai között az elhúzódó bérvitáról.

Szerdán zajlott le a második egyeztetés azt követően, hogy június 30-án lejárt a liga működését szabályozó kollektív szerződés, amellyel érvénybe lépett az úgynevezett lockout. Ez azt jelenti, hogy a klubtulajdonosok kizárták a ligából a játékosokat, akik még az edzőterembe se mehetnek be, ezzel pedig komoly veszélybe került a következő, elvileg november 1-én rajtoló szezon.   

"Ha nem állapodunk meg, mindenki veszít. Ezt mindenki megértette" - jelentette ki a hatórás tárgyalás után a kosarasokat képviselő Derek Fisher (Los Angeles Lakers).   

Az NBA statisztikái szerint a 30 csapatból 22 veszteséggel zárta az elmúlt évadot, összesen 300 millió dollár értékben, a játékosok szakszervezete mindazonáltal kétségbe vonja ezt az adatot. David Stern összesen 700-800 millió dollárral csökkentené a játékosok fizetését - akik természetesen elutasítják ezt az ötletet -, a bérmaximumot pedig klubonként 45 millió dollárban határozná meg a jelenlegi 58 millió helyett. A klubok költségvetése széles skálán mozog: a 2010-es bajnok Los Angeles Lakersé 92 millióra rúg, a Sacramento Kingsé viszont csak 44 milliót tesz ki.   

A legutóbbi lockoutra az 1998/1999-es idényben került sor, akkor október helyett csak februárban kezdődött meg az 50 mérkőzésesre rövidített alapszakasz. Összesen 464 meccs maradt el a bérvita miatt, a játékosok több mint tízmillió dollárt veszítettek, a tulajdonosok pedig ennek legalább a tízszeresét.   

A kosarasok közül már néhányan Európába szerződtek, többek között a török, az izraeli, a litván és a szlovén bajnokságba.