Olimpia 2018

Három a koreai igazság is

  • VNA

Rio de Janeiro utána dél-koreai Pjongcsang is harmadik nekifutásra nyerte el az olimpiai rendezési jogot.

Szerdán este fél hat előtt néhány perccel (koreai idő szerint éjfél körül) Jacques Rogge a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke kibontotta azt a borítékot, amely a 2018-as téli olimpia rendezőjét tartalmazta. Bár korábban kétszer nem sikerült, most harmadik nekifutásra a koreai Pjongcsang révbe ért. Az első percek örömmámorából felocsúdva aztán a koreai város vezetői aláírták az ilyenkor szokásos szerződést a NOB-bal. „Bár nem gondoltam volna, hogy az első fordulóban eldől a szavazás, egyértelműen a legjobb pályázat győzött” – nyilatkozta a NOB belga elnöke, aki párhuzamot vont a 2016-os, Rio de Janeiróban sorra kerülő nyári játékokkal is, hiszen két évvel ezelőtt a brazilok is állhatatosságuknak és harmadik kandidációjuknak köszönhették a sikert.

„Bíztunk magunkban, de ilyen magas szavazati arányra nem gondoltunk. A 63 szavazat bennünket is meglepett.” – nyilatkozta a koreai pályázat vezetője Cso Jang-Ho. A mindössze 47.000 lakossal rendelkező koreai városban három hónapon belül feláll majd a szervezőbizottság, ahol nem meglepő módon nagyrészt a pályázatot sikerre vivők kapnak majd helyet, köztük vélhetően a már több olimpián is magas beosztásban dolgozó (egykoron a Magyar Olimpiai Bizottság munkáját nemzetközi titkárként segítő) Vajda László is.

A koreai város a 2001-ben megszületett első rendezési gondolat óta az elmúlt egy évtizedben közel 1 milliárd dollárt költött el a helyi infrastruktúra fejlesztésére, amely mellé az olimpia megrendezése még további 8 milliárd dollárjukba kerülhet. A győzelemhez kellett a Dream néven futó szolidaritási programjuk is, amelynek keretében olyan országok fiatal sportolóit látták vendégül, ahol a havas-jeges sportoknak a természeti viszonyok miatt nincsenek hagyományai.