NB I

Alacsony színvonalú találkozó után pontosztoszkodás a Fáy utcában

Gólnélküli döntetlennel zárult az OTP Bank Liga 4. fordulójának szombati nyitómérkőzése, amelyen a Vasas együttese a Haladás csapatát fogadta. A forduló előtt mindkét alakulat pont nélkül állt, így elsősorban a vereség elkerülése volt a célja a feleknek. Végül egy gyengye színvonalú mérkőzésen, a játék képe alapján igazságosnak mondható döntetlen született.

Két egyaránt pont nélküli csapat feszült egymásnak szombat késő délután az Illovszky-stadionban, ugyanis a tavasszal még remeklő Vasas és a Haladás is három vereséggel kezdte a 2011/2012-es szezont. Az angyalföldiek háza táján ráadásul nem is volt minden rendben a találkozót megelőzően, mert a Roma elleni gálamérkőzés után Bárányos Zsolt Hathárom TV-nek adott nyilatkozata nagy port kavart a piros-kékeknél. A szombathelyieknél Aczél Zoltánék valamivel nyugodtabb napokat éltek át, bár a Haladás vezetőedzőjének a sérülések miatt a kezdőcsapat összeállítása is komoly fejtörtést okozhatott.

Az első komolyabb lehetőség a vendégek előtt adódott: a 9. percben Nagy I. centerezését a válogatottnál ismét "felbukkanó" Halmosi mitegy 4 méterről fölé pörgette. Négy percre rá Kenesei lódulhatott meg a Vasas kapuja felé, de estében csak az oldalhálóba tudta helyezni a labdát. Hiába az eredménykényszer, a Vasas nem tudott helyzeteket kialakítani - sok mindent elmond az első félóráról, hogy a piros-kékek legveszélyesebb momentumai egy-egy szöglet után adódtak. A szombathelyiektől Kenesei bizonyult a legaktívabbnak, de az ő próbálkozásai sem jártak sikerrel.

A 32 .percben a hosszú eseménytelenséget Nagy I. Gábor törte meg: a Haladás középpályása 25 méterről vette célba a Vasas kapuját, léc alá tartó lövését azonban Ilizi kapus hárítani tudta. Nem sokkal később egy baloldali beadást követően már Bárányos került volna helyzetbe, de a rutinos középpályás néhány centivel lemaradt a labdáról. A 37. percben Katona végezhetett el szabadrúgást a Haladás 16-osának jobb oldalától nem messze, a félmagasan tekeredő labda meg is zavarta Rózsá kapust, a mellkasáról kipattanó labdát azonban Simics már nem tudta a kapu irányába terelni. A félidő hajrájához érve mezőnyfölénybe került a Vasas - a vendégek ezekben a percekben rengeteg labdát eladtak - de igazi veszélyben továbbra sem forgott egyik kapu sem. A 43. percben viszont a találkozó talán addigi legnagyobb helyzetét dolgozta ki a Haladás: Kovács passzát Nagy I jól tette Keneseihez, aki az ötös sarkáról, kiszorított helyzetből laposan lőtt, de Ilizi magabiztosan védett. Egy perccel később Kenesei 33 méterről végezhetett el egy "szabadot", de Ilizivel folytatott párharcát ezúttal is a kapus nyerte.

Az első félidő nem hozott túl magas színvonalú játékot, a csapatok meglehetősen pontatlanul játszottak. Ugyan igazi gólhelyzet nem alakult ki, a gólszerzéshez talán a vendég Haladás állt közelebb.

A szünetben Komjáti András az ezúttal is "súlytalanul" futballozó Homma helyére az utánpótlás-válogatott Beliczky Gergőt cserélte be, míg Aczél Zoltán a "besárgult" Tóth Péter helyére Ignácot küldte pályára.

A második játékrész elején néhány kemény Halmosi-belépőt jegyezhettünk fel, Szabó Zsolt azonban egy sárga lappal "lehűtötte" a játékost. Az iram az első 45 percben látottakéhoz volt hasonló, a csapatok egymás hibáiból éltek. Az 56. percben aztán a játékvezető is "észre vétette" magát: Bárányos jobb oldali szögletét követően a szombathelyi Korolovszky kézzel ért a labdához, de Szabó Zsolt és asszisztensei figyelmét ez elkerülte - a Vasast egy jogosnak mondható büntetőtől fosztotta meg a bíró. Nem sokkal később Kenesei lépett ki a védők mögött, de Katona szorításában a csatár elesett, a játékvezető sípja ezúttal is néma maradt, de talán jól is tette. 

Jó ideje unalmasan folyt a játék, amikor Korolovszky felívelése után kishíján gólt szerzett a Haladás: a Vasas védője, Polényi hazafejelte a labdát, csak éppen Ilizi kapus  - ki tudja miért - nem volt a helyén, az üres kapu felé pattogó labdát végül a szlovák portás azonban nagy nehézségek árán szögletre paskolta.

Az utolsó negyedórában - ha lehet ilyet mondani - még több hibával futballoztak a felek, "veszélyesebb" szituációk rendre valamelyik fél rontásából alakultak ki. A játékvezető a rendes játékidő leteltekor véget vetett a küzdelemnek, amely inkább hasonlított egy edzőmérkőzre, mint egy "hatpontos" ütközetre. A néhány száz néző előtt lejátszott összecsapáson egyik fél sem tudott a másik fölé nőni, így a döntetlen igazságos eredménynek mondható.

OTP Bank Liga 4. forduló
Vasas-Híd - Haladás Soproni Bank 0-0
Illovszky-stadion, 500 néző V:Szabó Zs.
Vasas-HÍD: Ilizi - Polényi, Sütő, Kovács G., Katona - Kulcsár, Bakos, Homma (Beliczky, 45.), Bárányos - Jokics (Arsics, 64.) Simics Vezetőedző: Komjáti András
Haladás: Rózsa - Nagy II., Guzmics, Korolovszky, Tóth P. (Irhás, 45.). - Nagy I (Gyulai 77.)., Búrány, Kovács I., Sluka - Kenesei (Gyurján, 68.), Halmosi Vezetőedző: Aczél Zoltán