Férfi kézilabda NB I

Megszerezte 19. bajnoki címét az MKB Veszprém

  • MTI

Az MKB Veszprém sorozatban negyedszer, összesítésben 19. alkalommal lett bajnok a férfi kézilabda NB I-ben, miután a döntőben, vasárnap harmadszor is legyőzte, ezúttal drámai körülmények között 22-20-ra a Pick Szegedet.

19. bajnoki címét szerezte az MKB Veszprém - Fotó: MTI

A Tisza-partiak jól kezdtek, sokáig vezettek, majd a szünet előtt már fej fej mellett haladt a két nagy rivális. Szünet után az esélyt megragadó vendégek 16-12-re elhúztak, ám hatalmas hajrát nyitott a Veszprém, és végül a maga javára fordította az ütközetet úgy, hogy az utolsó 13 percben csak egyetlen gólt kapott.

A finálé első, május 3-i mérkőzését otthon 33-26-ra, a május 8-i találkozót pedig idegenben 33-20-ra nyerte a címvédő, majd azért kellett két hét szünetet beilleszteni a programba, mert nyolc játékosát - Pericet, Gulyást, Eklemovicsot, Iváncsik Gergőt, Vujint, Terzicet, Sulicot és Perezt - kölcsön kérte és kapta a katari Al-Szadd a szerdán zárult dohai szupertornára.
A Szegednél két korábbi sérült, Vadkerti és Sulc játszhatott, így a bokaműtéten átesett Katzirzot leszámítva mindenki pályára léphetett vasárnap a fülsüketítően hangos és zsúfolásig megtelt Veszprém Arénában.

Az első gólt a vendégek dobták, a hazaiak először az 5. percben vezettek, ám sorozatban négyszer – köztük egyszer emberhátrányban - a Pick villant (2-5, 9. perc). A Veszprémtől most búcsúzó Peric alig találkozott a labdával, ám szép lassan belejött a védésbe, így nem késett az egyenlítés. A hazaiak még arra is figyeltek, hogy a szintén távozó Lusnyikov gólt dobjon, noha az ő első számú feladata a védekezés.

Negyedóra után, 6-6-nál a szegedi Törő bokasérülést szenvedett, és nem tudta folytatni a játékot. A vendégeknél is voltak, akik utolsó meccsüket játszották a klub színeiben, és Butenko, valamint Stranovsky is nagyon gólveszélyesen kézilabdázott.
Váltott vezetéssel haladt előre a két gárda, aztán 10-11-nél a hazaiak időt kértek, de így is hátránnyal vonultak el pihenőre.

A második félidő rémálomként hathatott a hazaiakra. A Szeged megérezte az esélyt, hogy most nem volt csúcsformában a Veszprém, amely sorra hagyta ki a ziccereket, Mikler pedig remekül védett, így tíz perc elteltével először fordult a kocka(12-14). És nem volt megállás, mert a Pick már 16-12-re is ellépett.

Begyújtotta a rakétákat a Veszprém, és a közönsége is ébresztőt kért tőle. Negyedórával a vége előtt 14-16-ot mutatott az eredményjelző, majd újabb két szegedi találat esett. Füttyszó hallatszott a lelátóról, mert a kedvencek nagyon tompán játszottak. Peric büntetőt fogott, és amint „életjeleket” adott a hazai együttes, Skaliczki László, a rivális mestere időt kért (49. perc: 16-18).

Hét perccel a vége előtt még mindig kétgólos volt a szegediek előnye, ám gyorsan egyenlített az utolsó erőtartalékokat mozgósító címvédő (55. perc: 19-19). Vujin büntetőjével félóra után vezetett ismét a Veszprém (20-19). Lusnyikovot kiállították, Peric védett, és az emberhátrányban Iváncsik Tamás volt eredményes. Ezzel eldőlt a fantasztikus hangulatú ütközet. A Veszprém az utolsó 13 percben csak egyetlen gólt kapott, és ez döntőnek bizonyult. A hajrában Eklemovics a kiugró Stranovskyt lerántotta, amiért egyből piros lapot kapott. A hetest Butenko bevágta, ám az emberhátrányban Vujin a lefújás pillanatában beállította a Veszprém újabb aranyérmét érő találatot.

Az MKB kis híján ráfizetett, amiért nyolc játékosát is elengedte Katarba, és a rivális remekül játszott a kéthetes pihenő után. Más kérdés, hogy ez sem volt elég a nyeréshez.
A hazai pontvadászatban immár három éve veretlen Veszprém ezt megelőzően 1985-ben, 1986-ban, 1992-ben, 1993-ban, 1994-ben, 1995-ben, 1997-ben, 1998-ban, 1999-ben, 2001-ben, 2002-ben, 2003-ban, 2004-ben, 2005-ben, 2006-ban, 2008-ban, 2009-ben, 2010-ben volt bajnok.

Budapest Bank férfi liga, döntő, 3. mérkőzés:

MKB Veszprém-Pick Szeged 22-20 (11-12)

A párharcot 3-0-s összesítéssel a Veszprém nyerte.