La Liga előzetes

Nem kell tovább várni, este jön az El Clásico!

Három mérkőzést rendeznek szombaton a spanyol labdarúgó-bajnokság 16. fordulójában, de ezen a napon egy mérkőzés minden mást elhomályosít: jön az El Clásico, azaz a Real Madrid-Barcelona csúcsderbi

Levante - Sevilla 18.00
hatharom-tipp:2
A nap nyitómérkőzésén mindjárt egy rangadót láthatnak a spanyol futball szerelmesei, a negyedik helyen álló Levante odahaza fogadja az 5. helyen álló Sevilla csapatát. A valenciai kiscsapat erőn felül teljesített a szezon első hét mérkőzésén, az utóbbi öt találkozójából viszont már négyet elveszített, de ennek ellenére még mindig Bajnokok Ligája-szereplést érő helyen tanyázik a tabellán. Mostani ellenfele, a Sevilla sokáig tartotta a lépést a Barcelonával és veretlenül állt a pontvadászatban, de aztán október 31-én nagy meglepetésre haza pályán kikapott az újonc Granadától. November 21-én az Athletic Bilbao is legyűrte Andalúziában Jesus Navasékat, de legutóbb a Getafe és a Zaragoza ellen újra győztesként hagyhatta el a pályát Marcelino Garcia Toral legénysége. A Sevilla vendégként idén még veretlenül áll, igaz egy győzelem mellett öt döntetlent ért el távol otthonától. A Levante viszont már öt sikert számlál vendéglátóként, egyetlen vereségét a városi rivális Valenciától szenvedte el november elején. A pillanatnyi formát tekintve azonban a Sevilla a mérkőzés esélyese, amely egy győzelemmel fellépne a negyedik helyre, felzárkózva a Real-Barca-Valencia trió mögé.

Real Betis - Valencia 20.00
Tv: sport1
hatharom-tipp: 2
Este 20 órától egy másik valenciai-andalúz összecsapás következik: a Real Betis fogadja a Valenciát. A Betis a Levantéhoz hasonlóan erős kezdés után alaposan visszaesett, az egykori listavezető immáron csak a 17. helyen található, köszönhetően annak a kilenc vereségnek, amivel "csúcstartó" az idei szezonban az élvonal csapatai között. A zöld-fehérek hihetetlen mélyrepülésben vannak, utoljára szeptember 22-én nyertek, pontot is november 5-én egy hazai 0-0-t követően szereztek a Málaga ellen. Ami Unai Emery együttesét illeti, a Denevérek hét közben a Chelsea ellen elszenvedett 3-0-s zakót követően kiestek a Bajnokok Ligájából, így tavasszal csak az Európa Ligában folytathatják nemzetközi karrierjüket. Spanyolországban a formát tekintve a Valenciánál csak a Real Madrid áll jobban, Roberto Soldadóék négy ponttal vannak lemaradva a második helyen álló Barcelonától, igaz, a katalánok neve mellett egy találkozóval több áll. Ugyan még nem érkeztünk el a bajnokság feléhez sem, de az jól kivehető, hogy idén a Valencia emelkedik ki a mezőnyben a "két gigász" után, és ezt a Betis otthonában csak megerősíthetik az Emery-legények.

Ronaldo és Messi nagy csatája - Fotó: AFP

Real Madrid - Barcelona 22.00 Tv:sport1
hatharom-tipp:x
És akkor az El Clásico... A világ talán két legjobb csapatának találkozójának időpontja körül sok huzavona volt néhány héttel ezelőtt, végül vasárnap déli 12 óra helyett az európaiak számára jóval kedvezőbb időpontot sikerült választani. A Real Madrid és a Barcelona minden mutatót figyelembe véve kétségtelenül Európa legjobb együttese, a Bajnokok Ligájában a két csapat magasan kiemelkedett a csoportfázisból ( a Real 19-et, a Barcelona 20 gólt szerzett a hat találkozón) és természetesen hazájuk bajnokságában is külön versenyt fut a két óriás. A világ két legértékesebb csapatának párharcára az egész világon nagy figyelem hárul, hiszen nincs olyan futballszurkoló, akit hidegen hagyna ez a versengés.

A bajnokságban a 14 lejátszott mérkőzés után a Real Madrid - a vesztett pontok tekintetében - máris hatpontos előnyre tett szert a címvédővel szemben, így ennek a mérkőzésnek különösen nagy jelentősége van. José Mourinho fiai olyan hatékony támadójátékot produkálnak idén, amely ámulatba ejtő, a szerzett 49 (!) gól pedig önmagáért beszél.

"Nem mondtam semmi újat a játékosaimnak, nem kértem tőlük semmi különöset. Csak annyit mondtam nekik, hogy legyenek merészek, és értsék a játékot. Bátorság nélkül nem reménykedhetünk semmi jóban" - mondta a találkozó előtti sajtótájékoztatón Josep Guardiola, a katalánok vezetőedzője, akinek szavai sejtetni engedik, hogy bizony az utóbbi évek legnehezebb mérkőzése elé néz a Barca. "Jól kell védekeznünk, jól kell járatnunk a labdát, pontosan és gyorsan kell megtalálnunk az üres területeket" - árulta el a feladatokat a szakvezető. "Tavaly hat mérkőzést játszottunk egymás ellen. Nem felejtem el mit történt akkor például a Szuperkupában. De minden mérkőzés más, ezért közel tökéletes játékot kell produkálnunk, hogy legyőzzük őket" - mondta Guardiola. A katalánoknál minden kulcsjátékos bevethető állapotban van, így Lionel Messi, Xavi, Iniesta, Fabregas, Alexis Sánchez és David Villa is szerephez juthat a rangadón - még ha nem is lesznek egyszerre mindannyian a pályán. Az Aranylabdára jelölt Xavinak mindenképpen emlékezetes lesz ez a mérkőzés: a világbajnok középpályásnak ugyanis a szombati lesz a 600. mérkőzése a Barcelona színeiben.

Ami a másik oldalt illeti, José Mourinho a tőle várható módon ismét felkavarta az indulatokat azzal, hogy nem jelent meg a találkozó hivatalos sajtótájékoztatóján, a portugál helyett segítője, Aitor Karanka állt a sajtó munkatársainak rendelkezésére. A portugál távollétének okairól semmit nem tudni, de igazán nem is lényegi kérdés, az már sokkal inkább, hogy Mourinho 23 fős keretében minden sztárjátékosa megtalálható. A 17 gólnál járó Cristiano Ronaldo mellett az "asszisztkirály" Angel Di María és a 60 percenként gólt szerző Gonzalo Higuaín is. A szerdai BL-meccs után Mourinho ugyanakkor határozottan kijelentette, hogy a Barca ellen nem lesz egyszerre a kezdőcsapat tagja a Benzema-Higuaín páros, vagyis a Real feltehetőleg egy 4-5-1-es formációval (ami értelmezhető 4-3-3-nak) fogja majd rohamozni Victor Valdés kapuját. Hogy Mourinho az argentint vagy a franciát küldi-e előbb pályára, az majd csak a találkozó kezdősípszavánál derül ki, mindenesetre a hatharom.com olvasói egy szoros csatában Benzemát hozták ki győztesnek.

A két gigász a 2011-es évben már hat alkalommal is találkozott egymással: három döntetlen mellett két Barca-győzelem és egy Real-siker a mérleg. Ebből a statisztikából is jól látszik, hogy a madridiak gyakorlatilag felértek a katalánok szintjére, a fogadóirodák pedig egy hajszálnyival a királyi gárda sikerét tartják a legvalószínűbb eredménynek. Ember legyen azonban a talpán, aki megjósolja ennek a fantasztikus mérkőzésnek a végeredményét, és abban is reménykedni lehet, hogy a Real Madrid félreteszi az elmúlt mérkőzéseken látott - olykor barbár - játékstílust, és a rombolás és megfélemlítés helyett a valódi erősségét, a támadóerejét fogja csillogtatni. Ha ez bekövetkezik, akkor egy hihetetlen látványos, gólgazdag csúcsfutballt láthatunk szombat este, de az is benne van a pakliban, hogy az óriási tét egy küzdelmes, taktikailag rendkívül feszes, de látványban szegényesebb mérkőzést kreál.

Hogy mire megy egymással korunk két legkiválóbb alakulata, azt a 22 órától kezdődő élő szöveges tudósításunk segítségével figyelemmel kísérheted.