Alpesi sí

Rekordra tör Anja Paerson

  • VNA

Világversenyeket tekintve a 20. érmét szeretné megszerezni Anja Paerson, aki a norvég Kjetli Andre Aamodt rekordját állítaná be ezzel.

Anja Paerson a Garmisch Partenkirchenben rendzett alpesi sí-vb csapatversenyében szerzett bronzéremmel.
Csütörtökön délelőtt a női óriás-műlesikló versennyel folytatódik a Garmisch-Partenkirchenben zajló alpesi sí világbajnokság. A két futamból álló versenyen érdemes lesz figyelni a svéd Anja Paerson-ra, aki amennyiben érmet szerez, akkor beállíthatja a norvég Kjetil Andre Aamodt világversenyeken szerzett érmekre vonatkozó rekordját. A 2007-ben visszavonult norvég síző olimpiákon és világbajnokságokon összesen 20 érmet szerzett, Paerson esetében ez a mutató a szerdai csapatversenyen szerzett bronzéremnek köszönhetően 19-re emelkedett. A hat olimpiai éremmel is rendelkező svéd legenda számára ez lesz idén az utolsó esély a rekord beállítására, mivel az utolsó egyéni számban, a műlesiklásban már nem indul el a világbajnokságon. „Sohasem gondoltam volna, hogy ennyire sikeres pályafutásom lesz. Két vagy három évvel ezelőtt sem gondoltam volna, hogy ilyen szintre jutok, de most már csak egy lépésre vagyok attól, hogy történelmet írjak" - mondta Paerson, aki már az idei vb-n is szerzett egyéni érmet, hiszen a szuperkombinációban harmadik volt.

A svéd sízőnek persze nem lesz könnyű dolga az óriás-műlesiklásban, hiszen ebben a számban az utóbbi öt évben csupán egyszer volt dobogós a Világkupában (tavaly volt harmadik Mariborban), igaz korábban (2003 és 2005) kétszer is a szakág világbajnoka volt. „Nem sokat készültem idén az óriás-műlesiklásra, de ennek ellenére is bízom benne, hogy jól fogok síelni” – nyilatkozta az esélyekről. Amennyiben nem jön össze az újabb érem, akkor is még maradhat esélye Aamodt rekordjának beállítására vagy akár megdöntésére is, hiszen a még mindig csak 29 éves síző egyelőre nem tervezi a visszavonulást. „Az a legnagyobb gond, hogy a következő szezonban nem rendeznek nagy világversenyt, így kérdés, hogy két évig itt tudok-e még maradni. A testem fogja eldönteni, hogy alkalmas lesz-e még további világversenyeken történő szereplésre. A síelés az életem, imádom csinálni, így bízom benne, hogy találok még motivációt a következő évekre is” - tette hozzá Paerson.

Az óriás-műlesiklásban a francia Tessa Worley a legnagyobb favorit, aki a most futó szezonban már három versenyt is nyert ebben a műfajban, ráadásul vezeti is a szakági Világkupát. A francia síző csak a technikai számokban szerepel, ráadásul a csapatversenyben tegnap szerzett aranyérme a lehető legjobb pillanatban jött számára. Legfőbb ellenfelei a németek lehetnek, hiszen az összetett Világkupa éllovas Maria Riesch, az olimpiai aranyérmes Viktoria Rebensburg és a világbajnoki címvédő Kathrin Hölzl is jó formában van. Utóbbi három síző amúgy vélhetően nem véletlenül hagyta ki a szerdai csapatversenyt, hiszen egyértelműen éremre „utaznak” az óriás-műlesikló verseny során. Nem szabad elfeledkeznünk az osztrákokról sem, akik eddig mindhárom női számot megnyerték Garmischban. Náluk fontos hír, hogy a négy éve világbajnoki címet szerző – de tavalyi térdsérülése után még erőnléti gondokkal küzdő – Nicole Hosp helyett Marlies Schildet nevezték a mai versenyre.

A 116 fős mezőnyben négy magyar síző is helyet, kap, így a 10.00-kor kezdődő első futamban Döme Zsófiáért, Hellner Donátáért, Hellner Szelináért és természetesen Berecz Annáért is szoríthatunk.