Eb-selejtező

Lefociztak minket a hollandok

Csak az előzetes álmok fényében történt meglepetés péntek este a Puskás Stadionban a Magyarország-Hollandia Európa-bajnoki selejtezőn: a pályán látottak alapján a 4-0-ás holland győzelem a realitást mutatja. Az ellenfél minden szempontból felülmúlt minket, de a négygólos különbség, és a magyarok mutatott játéka még úgy is fájó, hogy tudtuk, nem mi vagyunk az esélyesek. A világbajnoki ezüstérmes Oranje félgőzzel is átgázol rajtunk. Folytatás kedden, Hollandiában.

Európa-bajnoki selejtező, E-csoport:

MAGYARORSZÁG-HOLLANDIA 0-4 (0-2)
Gólszerző: Van der Vaart (8.), Afellay (45.), Kuyt (54.), Van Persie (62.)
Sárga lap: Koman (43.), Vanczák (61.), Lipták (67.), Elek (59.), illetve Van Persie (18.)

Budapest, Puskán Ferenc Stadion, vezette: Carlos Velasco Carballo (spanyol).

Magyarország: Király Gábor - Vanczák Vilmos, Lipták Zoltán, Juhász Roland, Laczkó Zsolt - Varga József (Vadócz Krisztián, 46.), Elek Ákos (Priskin Tamás, 80.) - Koman Vladimir (Czvitkovics Péter, 46.), Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs - Rudolf Gergely. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor.
Cserepad: Fülöp Márton, Pintér Ádám, Tököli Attila, Czvitkovics Péter, Vadócz Krisztián, Lázár Pál és Priskin Tamás.

Hollandia: Vorm - Van der Wiel, Mathijsen, Heitinga, Pieters - N. de Jong, Van der Vaart - Kuyt, Sneijder, Afellay (Elia, 63.) - Van Persie. Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk.
Cserepad: Boschker, Boulahrouz, Vlaar, Emanuelson, Strootman, Elia, Van Nistelrooy.

A mérkőzés előtt Csányi Sándor, az Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, valamint Vági Márton főtitkár búcsúztatta el a válogatottól Dárdai Pált, aki 1998-tól 2010-ig 61 alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban.

Carballo bíró sípszavára  a vendégek kezdték a mérkőzést. A magyarok bátorságára nem lehetett panasz, résen kellett lenniük a holland védőknek. Az 5. percben Dzsudzsák iramodott meg a bal szélen, a beadást Pieters fejelte ki Rudolf elől. Három perccel később ismét Rudolf előtt adódott lehetőség, a tizenhatos vonaláról, jobbról lőtt, Vorm fogta.

Az ellentámadásból viszont jött a hidezuhany: Sneijder indult meg a bal oldalon, az üresen hagyott Van der Vaarthoz passzolt, aki 12 méterről lőtt a kapu közepébe, Király csak beleérni tudott (0-1). Sajnos korán hátrányba kerültünk, pedig mi domináltunk a gól előtt.


Néhény percig kissé megtorpant a magyar csapat, míg a hollandok erőre kaptak. Van Persie adott be a 10. percben, de elszállt Kuyt feje felett a labda. Szerencsére nem estünk kétségbe a kapott gól után, adódtak helyzeteink, a 11. percben Elek került a kapu elé, a tizenhatosról lövés helyett cselezni kezdett, elvették tőle a labdát. Ahogy teltek a percek, kiegyenlítetté vált a találkozó, a hollandok nem erőltették mindenáron az akciókat, inkább a térfelükön tartották a labdát, türelmesen passzolgattak, bejátszották a területet. Labdabirtoklásban fölényben voltak, de védőink állták a sarat, és a támadásokban sem álltunk le, a 23. percben Dzsudzsák elől Van der Wielnek kellett tisztáznia.

A 28. percben Sneijder csavart rá távolról egy szabadrúgást, Királyról kipattant a labda, szerencsére nem lett belőle baj.  Egy perccel később Dzsudzsák cselezte át magát két emberen, éles szögből elküldött lövését fogta a kapus. A PSV légiósa volt a legaktívabb, de ebből kifolyólag túlságosan egyoldalas volt a magyarok játéka.

A 29. percben egy gyors holland kontra végén Afellay küldte rá, de elsüvített lövése a kapu felett. A 34. percben egy labdaszerzést követően Rudolf célozta meg a kaput, de blokkoltak a védők.

A hollandok lendületével szemben tanácstalanok voltunk, ha megindultak, pillanatok alatt a kapu előtt teremtek, a befejezéseket viszont többször elszórakozták. Nem úgy a 45. percben, Van der Wiel remek labdát adott üresen maradó Afellaynak, aki 12 méterről ballal a jobb sarokba bombázott (0-2).


Sajnos már a szünet előtt kétgólosra nőtt a hátrányunk. A magyarok legjobbja az első felvonásban Dzsudzsák Balázs volt, sajnos a többiek nem tudtak felnőni hozzá.

Egervári Sándor két poszton frissített a szünetben: Varga József helyett Vadócz Krisztián, Koman Vladimir helyett Czvitkovics Péter állt be.

Van der Vaartot és társait képtelenek voltunk megállítani

Az 51. percben Gera Zoltán próbálkozhatott 16 méterről, Vorm mentett szögletre, szép akciót vezettünk. Sajnos magyar szépítő gól helyett nőtt a különbség, Sneijder hozta helyzetbe Van Persie-t, aki inkább legurította az érkező Kuytnek, a Liverpool játékosának csak az üres kapuba kellett pöccintenie (0-3).


A holland ritmussal képtelenek voltunk felvenni a versenyt, védőink tehetetlenek voltak a rendkívül magabiztos ellenféllel szemben. 10 perccel később már a negyedik holland találatot könyvelhettük el, Van der Wiel hagyta faképnél emberét, a középen érkező Van Persie-hez passzolt, 14 méterről az üres kapuba pöccintett (0-4).

Egervári Sándor:
"Minden szempontból, minden csapatrészben felülmúlt bennünket az ellenfél. Nem tudtuk megvalósítani azt, amit elterveztünk. Hollandia ilyen arányban is megérdemelten győzött, kétszer 10 percet leszámítva nem volt ellenszerünk a játékukkal szemben. A hozzáállásunkkal nem volt baj, mindent megtettek játékosaim, de sajnos ez a holland csapat ekkora különbséggel jobb volt. Játékosaink nem voltak labdabiztosak, nagyon pontatlanul játszottunk. A védelem mögé próbáltuk betenni a labdákat, a pontrúgásokra is külön készültünk, de ebből sem sikerült sajnos veszélyt teremtenünk. Az amszterdami mérkőzésre próbáljuk összedni magunkat, hiszen egy újabb nehéz összecsapás vár ránk."

Kezdett megalázó műsorrá válni a találkozó. Ahogy telt az idő, a világbajnoki ezüstérmes jóformán azt csinált amit akart, sokszor csak szabálytalanságok árán állították meg a mieink őket. Hosszú percekig tartó holland passzolgatás után Gera került a 75. percben a kapu elé Czvitkovics indítás után, Heitinga tisztázott előle.

A meccs hajrájára teljesen elfáradtak a magyarok, míg a hollandok könnyedén játszadoztak egymás között. A végére már az volt a néző érzése, hogy alig várták a lefújást a csapatok, főleg a hazaiak. Dzsudzsák a 86. percben szabadrúgásból szépíthetett volna, de fél méterrel a kapu felett süvített el a labda. Aztán a végére mintha feléledtek volna a fiúk, de ekkor már késő volt: a 87. percben előbb Czvitkovics csavart kapura a jobbösszekötő helyéről, majd a kipattanót Dzsudzsák lőtte rá, de Vorm ismét védett. Egy perc múlva Rudolf fordult rá a tizenhatosról, majd rácsavarta, Vorm hárított.

A spanyol játékvezető nem húzta sokáig a hosszabbítást, 4-0-ás vereséggel ért véget a találkozó. Nem tudtuk meglepni a nem a legjobb felállással szereplő, szinte alig félgőzzel futballozó hollandokat. A vereség még úgy is fájó, hogy tudtuk, egyértelműen Hollandia a favorit, a magyar válogatottnak a svédek és a finnek ellen kell a maximális pontszerzésre törekednie. Rudolfon, Dzsudzsákon és Gerán kívül a magyar játékosok összezuhantak, teljesen elfáradtak a végére, így félő belegondolni, mi vár rájuk kedden este az Amszterdam Arénában.

Az E-csoport állása:

Magyarország-Hollandia 0-4 (0-2)
A csoport állása:
1. Hollandia                      5   5  -  -   16- 2    15 pont
2. MAGYARORSZÁG      5   3  -  2   12- 8    9
3. Svédország                 3   2  -  1   9- 4      6
4. Moldova                       4   2  -  2   5- 3      6
5. Finnország                  4   1  -  3   10- 6    3
6. San Marino                  5   -  -   5   0-29     0

A következő játéknap (március 29., kedd) programja:
Svédország-Moldova 19:00
Hollandia-Magyarország 20:30