Magaslabda

Kormányhoz közel álló ember kell a szövetség élére - Vass Sándor

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnökségének szerdai ülésén lemondott Sinka László elnök. A hír kapcsán Vass Sándor, az MKSZ alelnöke a hathárom.hu rádióműsorában elmondta, hogy a kormányhoz közel álló ember kell a szövetség élére, de beszélt a Veszprém és a Győr dominanciájáról is a férfi és női bajnokságban.

A női válogatott esélyeiről a németek elleni vb-selejtezőnKét, egyformán nagyon jó csapatról beszélünk. A németek elmúlt évi világversenyen történt sikertelenségre egyből reagáltak, lecserélték az egész szakmai stábot, visszahozták a régi rutinos játékosokat, és a lehető legjobb felállásban fognak játszani a magyarok ellen. Azt hiszem, nem kell külön elmondani, hogy (Grit) Jurak milyen erősséget képvisel a női nemzetközi vonalon. De a magyar női válogatott is, ha komplettül áll fel. Kétesélyes a mérkőzés, lehet, hogy egy-egy gól fog dönteni. Ez egy nagyon jó összetételű csapat, ha valami nem stimmel, az azt jelenti, hogy kevés időt töltöttek együtt a játékosok, ha ez megtörténne (kikapunk, és nem jutunk ki a világbajnokságra és az olimpiára), erre vezetném vissza. A szövetségi kapitányt elfogadják a játékosok. A debreceni vezető megjegyzése meggondolatlan volt, nem tudom mi volt a célja vele. A lányokat ezzel nem bosszantotta fel, nem bizonytalanította el, örömmel játszanak a válogatottban.

AZ MKB-Veszprém és a Győri Audi ETO KC hegemóniájárólHazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem baj. Óriási baj, hogy csak egy-egy kiemelkedő csapat van a női és a férfi vonalon is. Senkinek sem jó, hogy mind a két klub százszázalékosan nyer bajnokságot évek óta. Ez nem jó nekik sem, a Győr nem jutott be a döntőbe a Bajnokok Ligájában, a Veszprém nem került a nyolc közé. Kik kerültek be? Azok a csapatok, amelyek kiegyenlített bajnokságban játszanak. A spanyoloknál minden meccs komoly tétmérkőzés, ahogyan a németeknél is. Érdekes módon a négyes döntőben két spanyol és két német klub volt (A férfi BL-ben - a szerk.). Egyet tudomásul kell venni: ez a két csapat olyan anyagi lehetőségeket tud maga mögött, amelyek elősegítik, hogy nemzetközi szinten értékelt játékosokkal lépjenek fel a magyar bajnokságban. A többiek anyagi lehetőségei nagyon korlátozottak. Ez az egész szerintem gazdasági kérdés, arról, hogy a gazdaság vevő-e a kézilabdára, mint reklámhordozóra. A szövetség keze ebben a kérdésben meg van kötve.

A Győrnek idén sem volt riválisa a bajnokságban

Sinka László lemondásárólTudomásom szerint azért mondott le, mert egy financiálisan erős elnököt próbál behozni a magyar kézilabdába. Hogy ez sikerül-e, az a jövőben fog eldőlni. Ő úgy gondolja, hogy a személye gátja a pénzszerzésnek. Úgy gondolom, hogy politikailag hatásos, a kormányhoz közel álló ember kell a magyar kézilabdának, hogy ugyanolyan pozitív hangok legyenek, mint a labdarúgásban. Mindig azt vallottam, hogy a magyar kézilabdázás elnökének lenni komoly státusz, a kézilabda támogatottsága megközelíti a labdarúgásét.

Az interjút teljes egészében meghallgathatjátok alább