Forma-1

Húsz év, húsz idézet - Michael Schumacher jubilál, II. rész

  • Kele János

Ezen a hétvégén ünnepli F1-es pályafutásának huszadik évfordulóját Michael Schumacher - ebből az apropóból elindított cikksorozatunk második részében róla szóló idézeteket gyűjtöttünk csokorba. Stílszerűen éppen huszat.

Prost, Schumacher 1993

„Mindenféle elfogultság nélkül gondolom azt, hogy Schumacher itteni teljesítményét tanítani kellene és nem csak a versenyzőiskolában. Azt, hogy még vert helyzetben sem szabad soha, egy pillanatra sem lemondanunk a céljainkról, menni kell előre, amíg csak lehet. Schumi pedig csak menetelt előre egészen a negyedik helyig úgy, hogy közben végig  tudta, hogy elvesztette a bajnokságot, de elvesztette magát a futamot is. Utolsó versenyén mégis megpróbált felkerülni a dobogóra, másfélszer körülautózva a mezőnyt. Ami fűtötte, az pedig a lelkesedés volt, ugyanaz a lelkesedés, amelyet első versenyén 1991-ben Spában is érezhetett... „  

(ifj. Dávid Sándor, a 2006-os Brazil Nagydíjat követően)

"Szinte mindig az autóversenyzésen jár az agya. Ha éppen nem versenyez, vagy tesztel, akkor edzi a testét, vagy gokartozik valahol. Nem tudom, hogy mi a probléma a srácnál - szerintem nincs ki mind a négy kereke. Biztos csúnya kisgyerek volt, nem akart vele senki játszani, és ezen hergelte fel így magát. Tuti, hogy van valami beütése." 
(Eddie Irvine 1996-ban)

"Amikor először láttam Mike Tysont azt mondtam magamban: "Jézusom, ez a fickó hihetetlen!". És aztán elkezdett legyőzni mindenkit, mindenkit, mindenkit - és a végén azt hiszem az embereknek elegük lett ebből. Azt akarták, hogy Mike Tysont győzzék le. Szerintem ez történik most Michaellel is. Az emberek azt akarják, hogy más emberek győzzenek - különösen az, akinek ugyanolyan autója van, mint Michaelnek."
(Rubens Barrichello 2002-ben)

"Az első közös tesztünkön Portugáliában Michael magabiztos volt és gyors. Volt egy aurája, egyfajta ragyogása - igen, ez a helyes szó. Azon csapattársaim egyike volt, akik a legnagyobb hatással voltak rám. Maga köré vonta a csapatot, mert nagyon gyors volt, de soha nem találtam úgy, hogy ármánykodna. Az időmérő edzéseken gyorsabb volt, mint én, de versenyen gyakran én voltam a gyorsabb. Többször előfordult, hogy megpróbáltam megelőzni, és õ elég rosszul kezelte le ezt a szituációt! Amikor először láttam ünnepelni a dobogón, azt gondoltam, hogy túljátssza magát, de aztán megtanultam tőle, hogy ki kell használni a jó napokat, és ez segít átvészelni a rosszakat. Sok értelemben egyenes ember. Nem voltunk barátok, de nem is hiszem, hogy sok csapattárs kéz a kézben tölti az estéket! Korrektnek találtam. Erős értékrendje van és családcentrikus, ami - helyes vagy nem helyes - néha ellentétes a pályán mutatott viselkedésével. De úgy nem is leszel bajnok, ha egész nap Mr. Jófiú vagy."
(Martin Brundle - az 1992-es csapattárs 2000-ben)

"Egy olyan pilótától, aki soha azelőtt nem volt még Spában és nem vezetett Forma-1-es autót, elképesztő teljesítmény volt. Azt gondoltam: "Ez a srác seggbe fog rúgni." 
Hála Istennek másik csapathoz ment! Persze kiesett rögtön a rajt után kuplunghibával, úgyhogy nem tudjuk mi történt volna. Az a hétvége egy elpuskázott lehetőség volt a Jordan számára. Azt gondoltam, hogy Michael jófej, és nincs elszállva magától. Velem nagyon normálisan viselkedett, és ha ma beszélgetek vele, akkor is jól kijövünk. Szerintem gyorsabb, mint Mika Häkkinen."
(Andrea de Cesaris - a legelső csapattárs, akivel az 1991-es Belga Nagydíjon voltak kollégák - 2000-ben)

"Schumacher valószínűleg több dologra figyel oda, mint én. Őt minden érdekli, törődik az emberekkel, a legapróbb technikai részletekkel, míg én azokra a dolgokra koncentrálok, amelyeket fontosnak érzek. A többi a mérnökök feladata, nem az enyém. Michael és én különbözünk egymástól, csakúgy, mint minden ember." (Fernando Alonso 2005 májusában)

"Az én kapcsolatom nagyon jó volt Michaellel. Semmi problémánk nem volt egymással a pályán, vagy azon kívül, még akkor sem, ha õ csak egy fiatal fiú volt akkoriban. 1993-ban érett pilótaként érkeztem a Benettonhoz. '92-ben második helyen végeztem a világbajnokságban, és voltak tapasztalataim az aktív felfüggesztésről illetve a kipörgésgátlóról, ami érdekelte a Benettont. Én teszteltem egész télen, mert Michaelnek problémája volt a térdével. Abban az évben februárban megérkezett Silverstone-ba az első tesztjére egy olyan hideg, ködös napon, amikor legszívesebben ágyban maradnál. Kimentem, és futottam egy 1:27-es időt. Aztán kiment Ő, és öt kör után futott egy 1:24.3-at! Akkor már tudtam, hogy különleges. Megnéztem a telemetriai adatait, és láttam, hogy állandóan teljes gázzal vette be a Bridge-kanyart! Egy évvel korábban mi csak egy kör erejéig tudtuk bevenni azt a kanyart teljes gázzal az időmérő edzésen. Az egyetlen pilóta, akit Michaelhez tudnék hasonlítani az [Ayrton] Senna. Nigel Mansell is nagyon gyors volt, de neki arra volt szüksége ahhoz, hogy ki tudja magából hozni a legjobbat, hogy minden az õ kezére játsszon. Michael azonban Sennához hasonlóan mindig erős, eshet az eső, vagy süthet a nap. Michaelnek van egy nyilvánosság előtt ismert arca, amit néhányan nem kedvelnek, de ha megismered, akkor meglátod, hogy van egy csodálatosan emberi oldala is."
(Az 1993-as csapattárs, Riccardo Patrese 2000-ben)

"Nagy-Britanniában sokan úgy tartják, hogy Schumacher egy "gonosz barbár", de én találkoztam vele, és ez egyáltalán nem igaz. Valójában egy nagyon-nagyon kedves srác. Barátságos, jókedvű, segítőkész, rendkívül professzionalista, nagyon választékosan fejezi ki magát angolul - egy olyan nyelven, ami nem az anyanyelve. Szóval nekem az volt a benyomásom róla, hogy nagyon rendes fickó. Talán túl naiv vagyok, talán túl idealista vagyok, de én hajlamos vagyok elhinni neki, hogy ami Jerezben történt, az nem szándékos, hanem ösztönös volt." 
(Murray Walker, legendás angol televíziós kommentátor)

"Az első körökben azt mondta nekem valaki, hogy Schumacher intermediate gumikon van. Erre én azt mondtam: "Elnézést, de én ezt nem hiszem el, hiszen ekkora esőben nem lehet ilyen gyors köröket futni intermediate gumikon." De aztán megnéztem, és láttam, hogy tényleg intermediate-en volt. Nem semmi a pasas!" 
(Egy rivális csapat technikai igazgatója 1997-ben a Monacói Nagydíj után)

Schumacher, 1995

"Izgalmas volt, nem? Schumacher úgy ment, mintha ralizna..." 
(Patrick Head, a Williams technikai igazgatója 1996-ban egy időmérő edzés után)

"Engem ez a fiú, Michael Schumacher több dologban is a fiatal Ayrton Sennára emlékeztet. Azon túl, hogy nagyon gyors, a személyiségjegyeikben is vannak hasonlóságok. Schumacherben is megvan az a képesség, mint Sennában, hogy motiválni tud másokat, képes az egész csapatot maga mögé állítani. Amint túl jut a tanulóidőn egyike lehet a legnagyobbaknak." 
(Bernie Ecclestone 1991-ben az "Autosport" című magazinnak adott interjújában)

"Az volt az első évem a Forma-1-ben, és Michael minden körében gyors volt - gyorsan kellett tanulnom! A lehető legjobb tanár volt. Ha új pályára megy, azonnal a határon van, már az első körében. Egyáltalán nem jutottam a közelébe sem egész évben. Négy verseny után egy csomó szabály megváltozott [Ayrton] Senna halála miatt, úgyhogy inkább ezeket az új dolgokat teszteltük, s nem pedig a vezetési stílusomhoz alakítottuk az autót, mert Michael vezette a világbajnokságot. Emlékszem Hockenheimra abban az évben. Megcsúsztam [Gerhard] Berger olaján az időmérő edzés előtt és összetörtem az autómat. Aztán Michael autóját használtam, de azzal is kicsúsztam. Azt mondtam: "Michael, nagyon-nagyon sajnálom!" Azt hiszem elfogadta! Jellemezzem a Michaellel töltött időmet egy mondatban? Nagyon nehéz. Mindig gyors volt, rettentő gyors! Nem tudom, hogy mennyire ismerem jól. Mindenki másmilyen, de azt hiszem én jól ismerem."
(Jos Verstappen visszaemlékezése - aki 1994-ben volt Michael csapattársa - 2000-ben)

"Néha jókat mókáztunk, és viszonylag jól kijöttünk, de nem voltunk igazán barátok. Michael nem akarta, hogy bárki tudja, milyen is õ. Van egy történetem a feleségeinkről. Jól kijöttek egymással, aztán egyszer csak az õ felesége nem állt többé szóba az enyémmel. Michael volt emögött. Ez egy másik módja volt annak, hogyan tartsa távol magát. Mindig nagyon önző volt, de ilyen az F1. Nekem az volt a problémám vele, hogy a csapat mindig mindenre igent mondott neki. A második versenytől nem engedték meg, hogy összehasonlítsam a telemetriai adatait az enyéimmel. Nem az volt a bajom, hogy õ ezt kérte, hanem az, hogy a csapat erre igent mondott neki. Eredmények szempontjából az volt a legjobb évem, de jobb is lehettem volna, ha nem gátolnak. Emberileg Michaelben semmi különös nem volt. Sokkal jobb volt a viszonyom Rubensszel, Zanardival, Mikával [Häkkinen] és Morbidellivel. De Michael soha nem is akarta igazán."
(Johnny Herbert - az 1995-ös csapattárs - 2000-ben)

"Mindig az volt a benyomásom, hogy a Benetton "Michael csapata", bár én alig voltam több, mint egy cserejátékos első világbajnoki évében. A szezon elején tesztelés közben súlyos nyaksérüléseket szereztem, így nem voltam abban a helyzetben, hogy igazán felvehettem volna a versenyt Michaellel, mert olyan rossz állapotban volt a nyakam. Sosem kerültem közel hozzá az időmérő edzéseken, de ez részben azért volt, mert túl korán próbáltam visszajönni, és ennek meg kellett fizetnem az árát. Várnom kellett volna, de a Forma-1-ben nem várhatsz. Alig tudtam megismerni Schumachert a Benettonnál eltöltött hat versenyem alatt, de nem hiszem el a legtöbb dolgot, amit az emberek pletykálnak a jelleméről. Nekem semmi bajom sem volt vele. Azok, akik nem ismerik, azt mondják, hogy arrogáns, de ezt szerintem csak az arca miatt hiszik róla. Szerintem ez a jelző az arckifejezése miatt ragadt rá, ami arrogáns külsőt kölcsönöz neki."
(J.J. Lehto - aki Verstappenhez hasonlóan szintén 1994-ben volt Schumacher csapattársa - 2000-ben)

„Olyan helyzetben van, amiről minden Forma-1-es pilóta álmodik: õ az első számú versenyző az első számú csapatban. Ez azonban egy olyan pozíció, amiért teljes egészében megdolgozott, ezért tisztelem."
(Mika Salo 2002-ben)

"Schumacher kivételes bajnok. Csak meg kell nézni hogyan emelte fel a Ferrari nevet. Amikor megérkezett a csapatba, a Ferrari már régóta nem nyert, és az első évben nem volt eredményes, de aztán olyan sokat dolgozott az autón, hogy képes volt vele elérni a csúcsot. Akkora szakmai kockázatot vállalt, ami sokkal nagyobb azoknál a kockázatoknál, amit a versenypályán vállal. Schumacher lenyűgöz engem. Tudom, hogy tehetséges mérnökök veszik körül, és segítik, de számomra õ a legjobb, és ha esik az eső... micsoda könnyedség!"
(Eddy Merckx - kerékpáros legenda 2003 októberében)

"Mindig jó volt a kapcsolat közöttünk. Michael kedves és közvetlen. Olyan valaki, akit nagyon óvnak a Ferrari emberei és a menedzsere, Weber. Bajnok, aki azért nyer, mert teljesen elkötelezett a munkája iránt. Nagyon nehéz megtalálni a kompromisszumot, de õ megtalálta. Össze lehet hasonlítani másokkal, akik nyitottabbak és kevésbé védettek: ezek az emberek nem jók a pályán, nem a megfelelő irányba haladnak a munkájukban, de lehet, hogy népszerűbbek. 
Csodálom, amit Michael elért, és ez egy nagyon személyes érzés."
(Alain Prost - négyszeres Forma-1-es világbajnok 2003 októberében)

"Az emberek könnyen elfelejtik, hogy a Ferrari mennyit köszönhet Michaelnek. Felépített maga köré egy csapatot. Motiválta az embereket. Egy nagy egésszé fűzte össze a részleteket. A Benetton is Michaelnek köszönhette a két világbajnoki címét. Amit Michael akkor tett, az leírhatatlan."
(Flavio Briatore, 2006)

"Még mindig az a nagy vágyam, hogy Michaelt egy Williams versenyautó volánja mögött lássam. Ez egy cél, nem pedig egy álom. Azt kell, mondjam, rá kellett jönnöm, hogy Michael a valaha élt legjobb autóversenyző. Mindene megvan ahhoz, hogy a csúcson lehessen."
(Sir Frank Williams, 2001)

„Ha megint felugrik a dobogón, és a levegőbe csap, esküszöm odamegyek, és leütöm.”
(Martin Brundle, 2005, USA Nagydíj, az angol televízió élő közvetítésében)

Kapcsolódó cikkünk: Húsz év a frontvonalban - Michael Schumacher