Északi sí-világbajnokság

Pokoli 50 km vár a sífutókra

  • VNA

Az oslói világbajnokság utolsó versenyében, a férfiak 50 km-es sífutásában minden idők legkeményebb terepe vár a mezőnyre.

Vasárnap délután rendezik az Oslóban zajló északi sí-világbajnokság utolsó versenyszámát. A férfiak 50 km-es sífutása méltó lezárása lehet az eddig remek hangulatot hozó eseménynek. A norvég közönség várhatón ismét megtölti majd a pályát teljes hosszában. A Holmenkollen 50 km-es távja amúgy is a világ legnehezebb pályáinak egyike, így elkél a biztatás a sífutóknak. A pálya - amelynek végső ellenőrzését még tavaly decemberben végezték el a Nemzetközi Síszövetség (FIS) képviselői -  köztudottan a legnagyobb szintemelkedéssel rendelkezik a regisztrált 50 km-es pályák közül. A férfiak pályáján 1998 méter szintkülönbséget kell leküzdeni a mezőnynek, ami mindössze két méterrel kevesebb, mint a FIS által 2004-ben módosított maximális határérték.

„Korábban egy 50 km-es verseny megrendezése három órát vett igénybe, ez a verseny pedig a tömegrajtos indítás esetében normál körülmények között még a Holmenkollenen is több mint két óráig tart. Manapság azonban sokkal jobban előkészített pálya várja a mezőnyt, a sífutók ráadásul könnyebb, jobb lécekkel versenyeznek, így akár két óra környékén is lehet majd a mostani győztes idő" – próbált jóslásokba bocsátkozni John Aalberg, a pálya igazgatója. „Izgalmas verseny lesz, abban biztos vagyok. A sífutó társadalomban egyértelmű a vélemény arról, hogy az 50 km-es verseny győztese a világ legjobbja” – tette hozzá Aalberg.

A jelenlegi pálya érdekessége, hogy valójában nem is 50 km-t jelent, hanem közel három kilométerrel többet. „Nem vagyok ezen meglepődve. A vancouveri olimpiai pályát is hosszabbnak ítéltem meg, mint a Világkupa pályák 50 kilométerét. Tavaly már jól felmérhettük ezt az oslói terepet és én ősszel voltam itt külön edzéseken is, így nem félek a terepviszonyoktól" – nyilatkozta az egyik fő esélyes, a norvég Petter Northug, aki a tavalyi VK-sorozatban rendezett 50 km-es tömegrajtos versenyen is győzött Oslóban.  A délután kezdődő versenyt az Eurosport élőben (13.15-től) közvetíti. Zárásként pedig álljanak itt az utóbbi évek nagy világversenyeinek adatai az 50 km-es versenyek szintemelkedéseiről.

50 km-es sífutó versenyek szintemelkedései:
1998 méter, Holmenkollen – 2011-es világbajnokság
1810 méter, Torino – 2006 olimpia
1794 méter, Salt Lake City – 2002 olimpia
1760 méter, Vancouver – 2010 olimpia
1759 méter, Liberec – 2009-es világbajnokság
1713 méter, Holmenkollen – 2007-es Világkupa pálya
1698 méter, Granåsen