Premier League

Crouch öngóljával nyert a Manchester City, és készülhet a BL-re

A Roberto Mancini által irányított Manchester City 1-0-ra győzött a Tottenham ellen a Premier League 33. fordulójából elmaradt mérkőzésen, amivel a világoskékek bebiztosították, hogy a következő szezonban ők indulhatnak a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A találkozót Peter Crouch öngólja döntötte el.

A tétnek megfelelően gyakorlatilag egy gombostűt sem lehetett leejteni a City of Manchester stadionban, ami 47 ezer kilátogatót jelentett. Érdekesség volt a kezdőcsapatok kijelölésénél, hogy Roberto Mancini csak a padra nevezte Carlos Tévezt, a kékek legtöbb gólt szerző játékosát, a vendégeknél pedig az előző fordulóban szalag-szakadást szenvedett Gareth Bale nem lehetett a Tottenham szolgálatára. A találkozó végeredménye döntően befolyásolta, hogy melyik klub indulhat a Bajnokok Ligája következő szezonjában. Az összecsapás előtt a hazaiak álltak közelebb a célhoz, mivel a 4. helyet foglalták el, és 4 ponttal előzték meg az 5. Liverpoolt (Harry Redknapp csapata két egységgel követte a Vörösöket).

Crouch saját kapujába talált be - Fotó: AFP
Az első néhány perc tapogatózó játékot hozott a 33. fordulóból elmaradt viadalon, mindkét fél tanult az utóbbi napok bajnokijaiból (a Chelsea és a Fulham is az első percben kaptak gólt a 36. körben). Az első helyzet a 10. percben aztán talpra ugrasztotta a manchesteri közönséget. Lescott indításába Edin Dzeko tette bele a fejét, ami így épp David Silva lába előtt landolt. A spanyol válogatott szélső a vendégek alapvonala felé vette az irányt, majd visszapasszolt középre, a bosnyák csatár pedig épp Carlo Cudicinit találta telibe. A hazaiak irányítottak, a londoniak csupán kontrákra tudtak építeni, amelyeket a City védelme általában még a félpálya tájékán elfojtott. Peter Crouch súlytalan volt az első 20 percben, mivel a felfutó támadók egyetlen labdát sem centereztek be a szélekről.

A félidő felénél aztán változott a képlet, mivel a vendégek egy veszélyes kontra után két remek lövéssel kezdtek éledezni. A 28. percben Luca Modric lövése majdnem gólt ért, a labda a City kapufája mellett hagyta el a játékteret, Joe Hart csak szemmel követte a játékszert. Épp emiatt volt meglepő, hogy a Manchester megszerezte a vezetést, igaz egy szerencsés góllal a 30. percben. Milner a jobb oldalról középre passzolt, Peter Crouch pedig olyan pechesen ért a labdához, hogy az saját csapata hálójában kötött ki (1-0).


A találat ismét felbátorította a kékeket, Silva eresztett meg egy életerős löketet 22 méterről, de a labda kicsivel kapu fölé szállt. A játékrész hajrájában aztán többet állt a játék, mivel Palaciost és Gallast is ápolni kellett, előbbi nem is tudta folytatni a játékot, helyette Steven Pienaar futott ki a gyepre. A félidő zárásaként megítélt négyperces hosszabbításban Rafael van der Vaart kínálta meg Hartot, az angol válogatott hálóőr azonban hárított.

Igen ellentétes volt az első 45 perc képe. Az első fázisban a hazaiak presszionáltak, majd a vendégek átvették az irányítást. Szerencsétlenségükre kaptak egy gólt, amivel a hazaiak már jól tudtak gazdálkodni a fordulásig.

A második játékrész egy óriási Hart-bravúrral indult. Steven Pienaar fejelte kapura a 46. percben Aaron Lennon beadását, a City portása azonban a levegőben úszva mentette meg csapatát az egyenlítő találattól. A mérkőzés egyáltalán nem volt durva, mégis több játékost kellett hosszabb ideig ápolni. Az 53. percben a világoskékek védőjét, a spanyol Zabaletát kellett kezelni az alapvonalon túl, de ő sem volt képes folytatni a mérkőzést, (már a második kényszerű csere volt) Kolarov lépett pályára a helyén. 
Remek iramú volt a második félidő első 20 perce, az elsővel szemben azonban a fölény a vendégeké volt, Redknapp mesternek sikerült feltüzelnie csapatát a szünetben. A közönség érezte ezt, és hangos énekléssel próbálták meg segíteni a Manchestert. Ezek után közel is volt a hazaiak újabb találata, Touré futott el a jobb oldalon, majd a középreadásáról Silva csak egy hajszállal maradt le, majd a Tottenham védelme felszabadított. A spanyol játékos csapata egyik legjobbja volt.

A 68. perc két vendég-helyzetet is hozott, de egyik sem ért egyenlítést, először Pienaar próbálkozott 16 méterről, majd Lennon bombázott messze kapu mellé. A Tottenhamnek ezen az estén nem akart összejönni a gólszerzés, hiába a mezőnyfölény, nem találtak igazi fogást a Cityn. Néhány perccel Lennon lövése után a másik kapu előtt Dzeko életerős próbálkozásába ugrottak bele, így maradt az egygólos különbség. Újabb sérülés miatt állt a játék, ezúttal Danny Rose kapott egyet a bokájára. Eközben Carlos Tévez készülődött, majd be is állt, Silva helyére jött az argentin támadó.

A 84. percben épp Tévez indította remekül a tizenhatos vonaláról Tourét, aki átemelte a kimozduló Cudicini felett a labdát, de a visszaérkező Gallas fejjel megakadályozta a második hazai találatot. A találkozó végére a vendégek mindent egy lapra tettek fel, és végig rohamoztak, de az egyenlítés nem sikerült. Ezzel eldőlt, hogy Roberto Mancini csapata indulhat a következő szezonban a Bajnokok Ligája selejtezőjében, mivel 65 egységet gyűjtöttek eddig, és 7 ponttal előzik meg az 5. helyezett Liverpoolt két fordulóval a szezon vége előtt. A Tottenham már csak az Európa Liga-szereplésben bízhat, de ahhoz a Vörösöknek pontokat kell hullajtaniuk.

Premier League, 33. forduló, elmaradt mérkőzés:

Manchester City-Tottenham 1-0 (1-0)
Gólszerző: Crouch (30. - öngól)