Olimpia 2020

Tokió júliusban benyújthatja a pályázatot

A Japán Olimpiai Bizottság (JOC) egyik magas rangú tisztviselője azt nyilatkozta, hogy Tokió júliusban hivatalosan is benyújthatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a város pályázatát a 2020-as nyári olimpia megrendezésére.

Tokió már volt házigazdája olimpiának, 1964-ben, és a távol-keleti ország vezetői ismét otthont adnának a világ legnagyobb sporeseményének. A város már a 2016-os játékokra is pályázott, de alulmaradt Rio de Janeiróval szemben. A márciusi pusztító földrengés és azt azt követő cunami és nukleáris válság miatt újból felmerült a rendezés gondolata, a japán politikusok szerint a 2020-as olimpia lehetőséget adna az ország teljes megújulására.

Japán a 2020-as olimpiától reméli a természeti katasztrófa utáni megújulást "Március 11-e (a földrengés és szökőér napja -a szerk) újraírta az elképzeléseinket. Még meg kell vizsgálnunk a nukleáris kérdés problémáját, majd július közepén kösszéteszünk döntésünket, amit természetesen a tokiói városvezetésnek is jóvá kell hagynia" - mondta egy interjúban Jaszuhiro Nakamori, a JOC olimpiai együttműködésért felelős igazgatója.

Sintaro Isiharát, Tokió kormányzóját a múlt hónapban negyedszer választották újjá, akkor beszédében  pozitívan nyilatkozott a 2020-as pályázatról, bár éles bírálatok érték, amikor kiderült, hogy a város mintegy 175 millió dollárt költött a sikertelen 2016-os kandidálásra.

"Megpróbálunk pozitív légkört teremteni a tokiói ajánlatnak" - mondta Isihara.

Márcus 11-én az ország történetének legerősebb, 9-es fokozatú földmozgását regisztrálták, amely pusztító erejű tengeri szökőárt váltott ki. A természeti katasztrófában 25 ezer ember halt meg Japán északkeleti részén, és súlyosan megsérült a fukusimai atomerőmű, amely mindössze 150 mérföldre van Tokiótól. A tragédia miattt a japán jégkorong-válogatott nem vett rész az áprilisi budapesti divízió I-es világbajnokságon, és a szervezők elálltak a műkorcsolya-világbajnokság rendezésétől is aminek végül Tokió helyett Moszkva adott otthont.

Július 15-16-én egyébként a JOC nagyszabású ünnepséget tart megalakulásának 100. évfordulója alkalmából, amelyen részt vesz JAcques Rogge, a NOB elnöke is.

A NOB hétfőn indította el a pályázati folyamatot a 2020-as nyári játékokkal kapcsolatban. A kandidálóknak szeptember elsejéig kell kijelölniük azt a várost, amely házigazda lenne,a pályázatot 2012. február 15-ig kell beadniuk, a helyszínről 2013 szeptemberében dönt a NOB. Eddig Berlin, Puszan (Dél-korea), Fokváros, Doha, Róma és Isztambul jelezte érdeklődését.

Néhány nappal ezelőtt az 1945-ben amerikai atombombatámassal sújtott Hirosima és Nagaszaki visszavonta jelentkezését, és nem versenyez tovább a 2020-as nyári olimpia rendezési jogának megszerzéséért. A két város közösen pályázott, és a visszakozást az is magyarázhatja, hogy a Japánon belüli vetélkedésbe beszállt Tokió, amelynek nagyobb esélye van, hogy az ország olimpiai bizottsága mögé sorakozzon fel, amikor választani kell majd a jelentkezők közül - ezt bizonyítják a fenti nyilatkozatok is.