Vélemény

Tököli és a negatív minta

  • Göbölyös János

Tököli Attila, a Kecskemét csapatkapitánya összekülönbözött csapattársával, Francis Litsingivel a Videoton elleni kupadöntőn, ezért a díjátadó ceremónián sem vett részt. Tomiszlav Szivics, a Kecskemét vezetőedzője jó diplomatához méltó módon oldotta meg a helyzetet, zseninek nevezte a válogatott csatárt, akiből néha előtör a vadállat.

A kecskeméti Tököli Attila (elöl) menti Vaskó Tamás lövését a Magyar Kupa döntőjén, a Videoton FC - Kecskeméti-ERECO mérkőzésen, a Puskás Ferenc Stadionban.
Acinonyx jubatus - gepárd. A macskafélék családjába tartozó jellegzetes ragadozó, mely a falka-módszer helyett inkább magányosan, gyorsaságát kihasználva ejti el áldozatait. Zseniális vadász, több tulajdonságában eltér a macskaformák alcsaládjába tartozó más fajoktól. Tököli Attila - Töki. A futballisták családjába tartozó, válogatott tulajdonságokkal megáldott jellegzetes csatár. Átlagon felüli kezdősebességét, cselező készségét, helyzetfelismerését kihasználva szerzi a góljait. Gyakran kerül felfokozott idegállapotba, ilyenkor nem csak ellenfeleire, hanem csapattársaira is veszélyes.

Amúgy vadállat mindkettő. A gepárdról tudjuk, Tököliről kedd este derült ki. Tomiszlav Szivics erősítette meg bennünk a felismerést, miszerint játékosáról azon túl, hogy zseni, soha nem tudni, mikor jön ki belőle a vadállat, ennek ellenére szereti. A szerb edző úriemberként, remek pszichológiai érzékkel kezelte a helyzetet, amely ugyan hamar konszolidálódott, hajszálon múlt, hogy - jókora képzavarral élve - a gepárd ne rondítson bele a saját fészkébe.

Tököli monodrámája a kupadöntő hatvannegyedik percében kezdődött, amikor Litsingi úgy döntött, hogy egyedül fejezi be az akciót, és nem szolgálja ki a nála jobb helyzetben lévő csatártársát. A kongói egyébként remekül eltalálta a labdát, amely csak azért nem szaggatta szét a hálót, mert Sebők parádés mozdulattal a léc fölé tolta. Ami ezután történt, az valóban a vadont idézte, a domináns hím begőzölt, és először verbálisan minősítette a kongóit, majd miután az visszaszólt neki, a testi kontaktus is elkezdődött. Hogy az összetűzés nem fajult harccá, az a csapattársaknak és a játékvezetőnek köszönhető, a bíró egy-egy sárga lappal vetett véget a perpatvarnak. Már önmagában ez kuriózum, hát még amikor Tököli jelezte, hogy cserét kér. Szivicsnek ekkor egy másik meccset is meg kellett vívnia, amelyben saját maga volt az ellenfele. Kettő egyre vezetett a Kecskemét, fél óra volt hátra a döntőből, és a Videotonban annak ellenére benne volt a gól, hogy rosszul játszott. Ha az edző elfogadja a kérést, azaz lehozza egyik kulcsjátékosát, azzal elismeri annak igazát, ráadásul egy szakmailag felesleges változtatással a későbbi időhúzásra tartalékolt, vagy az esetleges hosszabbításban frissítésre szánt cserelehetőségek számát csökkenti. Ha pályán hagyja, azzal azt kockáztatja, hogy a megnyugodni képtelen vadállatból a vadászösztön is kijön, azaz egy újabb sárgával kiállíttatja magát, és akkor létszámhátrányba kerül a Kecskemét. Szivics kivárt, miközben félszemmel már a kapitányi karszalagjától is megszabadult Tökölit figyelte, látszott rajta, hogy nyugtalanítja az eset, nem tud dönteni. Foxi harmadik gólja enyhített volna a feszültségen, ám mivel egy perc múlva Nikolics is betalált, ismét aktuálissá vált a kérdés: meddig maradjon pályán a sértett zseni? Szivics végül mindkét meccset megnyerte, csapata győzött, s bár a duzzogó csatárt végül is lecserélte, akkor már az idővel játszhatott.

És ekkor kezdődött a harmadik félidő, mely a fiesztahangulaton túl arról is szólt, miként védje meg a tréner a zsenit, hogyan magyarázza meg annak viselkedését a nyilvánosság előtt. Az edző profi módon kitalálta ezt is, csakúgy, mint a Videoton elleni taktikát. Védelmébe vette Tökölit, aki állítólag azért nem volt ott a díjátadáson, és azért nem emelhette magasba a kupát, mert a lecserélése után azonnal mintavételre vitték a doppingellenőrök. Ha ez igaz, az egyedülálló a sport(ág) történetében, olyanra ugyanis még nem volt példa, hogy egy játékos azért nem vehet részt pályafutása egyik legnagyobb sikerének megünneplésén, mert a WADA még a lefújás előtt vizelni viszi. El tudja képzelni valaki, hogy mondjuk május 28-án Rooney vagy Messi a Wembley wc-jében ürít, miközben sóvárogva hallgatja a BL-győzelem utáni ceremóniát?

De hát, higgyük el, hogy Tökölit elzárták az ellenőrök, és hogy negatív lett a minta. A hírek szerint egyébként a vadállat megszelídült, Kecskeméten már együtt ünnepelt a többezres tömeggel, a történet tehát happy enddel zárult.

Tanulsága azért így is van. A gepárd tényleg vadállat, az ösztöne vezérli. Azért félnek tőle, mert zseniális ragadozó. Ha viszont többre tartja magát, mint amire képes, préda lesz belőle.