Holland-magyar

Gera és Rudolf voltak a legjobbjaink

  • Harmath Ákos

A hatharom.hu osztályozókönyve szerint a hollandok otthonában lejátszott és 5-3-ra elvesztett Eb-selejtezőn a magyar válogatott parádés második félidei teljesítménnyel rukkolt elő. A csapat legjobbja a kétgólos Gera Zoltán volt, igaz, csak hangyányival volt jobb Rudolf Gergelynél.

Kezdőcsapat:

Fülöp Márton (5) Az első gólról nem tehet, és szerencséje volt, mert nem zavarta meg a találat. A kifutásai jó üteműek voltak, a távoli lövéseket magabiztosan fogta, és - ezúttal - a beíveléseknél sem jött zavarba. Az első félidőben biztonságot sugárzott a hátsó négyes tagjainak. A második holland gólnál kicsit kiszolgáltatott volt, a harmadiknál meg nem is nagyon láthatta a labdát - ami ráadásul még meg is pattant. A negyedikről megint nem tehetett, az ötödik találatban viszont ludas volt… Úgy kapott öt gólt, hogy igazán komoly védenivalója alig akadt.

Lázár Pál (5)Ez sajnos nem volt maradéktalanul az ő napja, Afellay többször is zavarba hozta, sárgát is kapott róla a Vidi védője. Az első gólnál ugyan az ő oldalán ácsingózott teljesen egyedül van Persie, mégsem az ő feladata lett volna a csatár megállítása. Sokat zárkózott fel a támadásokhoz, de sokszor nem is ért vissza időben.

Vanczák Vilmos (5) Az első gólig szinte nem is találkozott a labdával, utána viszont jelentősen feljavult a teljesítménye. Jól helyezkedve próbálta meg eltüntetni a pályáról a rá jutó ellenfelet, sőt, néha még szabályos szerelésre is futotta tőle. Játéka nagyot javult a négy nappal ezelőttihez képest.

Juhász Roland (4)Többször is mentett fejjel az utolsó pillanatokban, ugyanakkor most magához képest sokat bizonytalankodott. Érzésünk szerint az első gólnál neki kellett volna van Persie mellett lennie, ehelyett ő inkább Vanczákot lökte két kézzel….

Laczkó Zsolt (4)A 3. percben még csúnyán megette van Persie cselét, azonban hamar összeszedte magát. Igyekezett kerülni a felesleges sallangot, nem is nagyon folytak akciók az ő oldalán. Az utolsó negyedórában viszont néhány perc alatt kétszer elfelejtette Kuytot szemmel tartani, lőtt is két gólt a liverpooli.

Gera Zoltán (8)Eleinte tízpercenként került elő: előbb az égbe bikázta a labdát, aztán hevesen reklamált, ám az első félidő utolsó negyedórájában összekapta magát, és a szünetet követően szinte régi önmagát idézve játszott: előbb egy káprázatos kapáslövéssel vezetéshez juttatta a csapatot, majd 25 perc múlva második góljával egalizált.

Pintér Ádám (6)Harcosan kezdett, több ügyes labdaszerzéssel jelentkezett, és az első félidőben a magyar csapat egyik legjobbja volt. Egy szigorúbb bírónál lehet, hogy a 40. percben nem ússza meg sárgával Afellay utánrúgásra hasonlító akasztását. Cseréje némiképp meglepő volt, talán a második sárgát akarta elkerülni a kapitány azzal, hogy Koman Vladimirt küldte a helyére.

Vadócz Krisztián (6)A 18. percben vettük észre először, amikor blokkolták egy lövését a hollandok. Hozta a szokásos „láthatatlan” játékát, az első félidőben a középpályán jól szűrte meg a holland támadásokat. Pechje volt, mert Sneijder gólja előtt róla került a labda a hollandhoz, de nem tehetett róla. Nem rajta múlt, hogy nem tudott gólpasszosként feliratkozni a kanadai táblázatra. A végére kissé elfáradt, Czvitkovics Péter váltotta.

Dzsudzsák Balázs (6)Az első játékrészben sokat kényszerült védekezni, így nem sok lehetősége volt a támadásokhoz felzárkózni. Egy rossz játékvezetői döntés miatt nem tudott ismét betalálni az Ajax stadionjában. A második félidőre viszont az a Dzsudzsák érkezett ki a pályára, akit már korábban is vártunk: három gólpasszal járult hozzá a nagyszerű teljesítményhez. Gerának adott gólt érő passzai élményszámba mentek, ám az első félidő gyengébb teljesítménye miatt Gera és Rudolf is jobb teljesítményt nyújtott nála.

Rudolf Gergely (7) Ott folytatta, ahol pénteken abbahagyta. Rengetegszer zavarta meg a hollandokat, aminek az eredménye aztán labdaszerzés lett. Az első félidőben csak ő volt kapura veszélyes volt, és a védekezésből is hatékonyan kivette a részét. A második 45 percben hamar egyenlíteni tudott - még ha szerencsés góllal is. A csapat egyik legjobbja volt, nem ismert elveszett labdát, volt, hogy négy holland között szólózott.

Priskin Tamás (5) Sajnos nem sok csatárerényt tudott felvillantani a holland védők gyűrűjében. A második félidőben pár centivel lemaradt Gera beadásáról, ha nem teszi, mennybe mehetett volna. Ha meg nem bénázza el Vadócz káprázatos passzát, már szent is lenne…

Cserék:

Koman Vladimir (4)Koman Vladimir a szünetben állt be Pintér Ádám helyére. A Sampdoria támadója valamivel jobb teljesítményt nyújtott, mint az előző hollandok elleni meccsen, de nem ez lesz élete meccse.

Tököli Attila (-) Priskin Tamás helyett állt be a rutinos kecskeméti csatár, feladata ugyanaz volt, mint Priskiné, ám bő negyedóra alatt nem tudott csodát csinálni.

Czvitkovics Péter (-) Vadócz Krisztiánt váltotta, nem tudunk mit hozzátenni, mint hogy eggyel növelte válogatottságainak számát.


A játékosok teljesítményét 1-10-ig terjedő skálán értékeltük, ahol a 10-es jelenti a kimagasló teljesítményt.