Biatlon

Greis és Fak megúszta, két orosz klasszis viszont nem

  • VNA

Nyáron több biatlonos sztár is komoly sérüléseket szenvedett, Jakov Fak és Michael Greis szerencsés volt, két orosz riválisuk számára azonban már az östersundi rajt előtt véget ért az idény.

Jakov Fak számára nem alakult jól a 2011-es év, de ismét egészségesNovember legvégén a svédországi Östersundban veszi kezdetét az idei biatlon Világkupa sorozat, a hosszú nyári felkészülés viszont nem ment zökkenőmentesen mindenki számára. Többen ugyanis komolyabb sérülésekkel küzdöttek, így kérdéses, hogy milyen állapotban várhatják majd a tíz állomásból álló, jövő március közepéig tartó versenyszezont. Nem alakult túl szerencsésen a nyara például a horvátok olimpiai bronzérmese, Jakov Fak számára. Az ő kálváriája már télen a Fort Kentben rendezett Világkupán elkezdődött, ahol elfagyott az egyik ujja. A sérülést eleinte nem vette komolyan, majd amikor a fegyver elsütéséhez használt ujj már feketedni kezdett, akkor jöttek rá, hogy fagyási sérülése már-már amputációval fenyeget. A pályafutása folytatását is veszélybe sodró sérülés - hosszas rehabilitáció után - azonban szerencsére rendbe jött, két hete viszont Fak síroller edzés közben bukott hatalmasat, amelynek következtében karja, keze és válla is megsérült. Azóta erősen korlátozottak a horvát sportoló edzési lehetőségei, hiszen csak állva tud lőni és nehezen tudja a síroller edzéseket is elvégezni. A napokban Pokljukán viszont legalább leesett az első hó, ami könnyíti a felkészülést, hiszen a havas edzések kisebb terheléssel járnak sérült karjai számára. Fak mindezek ellenére bízik benne, hogy ott lehet az östersundi VK-nyitányon.

Hasonlóan pechesen alakult az ősz az orosz Ivan Cserezov számára, aki szeptemberben szintén sírollerezés közben bukott. Az ő sérülései azonban sokkal komolyabbak voltak, hiszen lába több helyen is eltört, komoly műtéteken kellett átesnie ahhoz, hogy lába teljes funkcióval megmaradhasson. Az őt kezelő orvos elmondása szerint két hónapig nem is állhat rá, így vélhetően a teljes szezont ki kell majd hagynia. „Sokáig voltam a kórházban, de most már boldog vagyok, hogy hazamehettem a családomhoz” - nyilatkozta az orosz biatlonos október közepén. Nem sokkal később azonban újra útra kelt, hiszen elutazott New Yorkba egy kéthónapos speciális rehabilitációs programra. az Egyesült Államok keleti partján egy olyan létesítményben kezelik őt, ahol számos NFL és NBA játékos, Andre Agassi vagy éppen Michael Phelps is lábadozott egy-egy komolyabb sérülés után. Hiába azonban a remek körülmények, az idei télen Cserezov nélkül zajlanak majd a Világkupa versenyek.

Az oroszok számára szintén rossz hír, hogy másik klasszisuk, Maxim Csudov sem tud majd versenyezni a 2011/12-es szezonban, hiszen a tavalyi évben is meglévő hátfájdalmai egyelőre nem múltak el. A hosszas pihentetés sem vezetett nála eredményre, így bizonytalanná vált pályafutásának folytatása is. Amennyiben a hátfájást sikerül valamilyen módon mégis „elűzni”, akkor ő is csak a következő szezonban térhet vissza a mezőnybe. Ha egyáltalán…

A németek háromszoros torinói olimpiai bajnoka, Michael Greis is megsérült idén nyáron, de neki szerencséje volt, hiszen augusztus közepi lábtörése után nem kellett sokat várnia az edzések folytatásával, hiszen októberben már szinte teljes intenzitással tudott készülni az új szezonra. „Ha minden rendben halad a következő hetekben, akkor ott leszek Östersundban. Természetesen még nem nyertem vissza a teljes mozgási energiámat és nem vagyok ugyanolyan erős, mint a sérülés előtt. A múlt héten viszont már futóedzéseket is tudtam teljesíteni, így hamarosan teljes értékű versenyző leszek” - nyilatkozta bizakodva Greis.