Malajziai Nagydíj

Megint Vettel mögött voltak a valódi izgalmak

Közelebb végeztek ugyan a riválisok a címvédőhöz, de magabiztosan nyert

A Forma-1 második futamát, a Malajziai Nagydíjat is Sebastian Vettel nyerte. A végeredmény szorosabb volt, mint két hete Ausztráliában, de amikor esetleg úgy tűnt, hogy utolérhetik, a szerencse mellé állt. Mögötte ismét izgalmasabban alakultak a dolgok, Button jó taktikával megszerezte a második helyet, a Renault-nak pedig Heidfeld szállította a második dobogós helyezést. Alonso fontos pillanatban hibázott, Webber végig a technikával küszködött.

Sebastian Vettel jól jött el a rajtnál, mögötte viszont elég nagy volt a keveredés. Úgy tűnt, hogy Hamilton meg tudja tartani a második helyét, de a harmadik kanyarban már a hatodik pozícióból előretörő Heidfeld fordult be a címvédő mögött. Webber nagyon elrontotta a startot, az első kör végére a harmadikról a tizedik helyre esett vissza. Heidfeld mellett a másik Renault-s, Petrov is sokat javított. Rubens Barrichello versenye nem keződött jól, a negyedik kör végén defektet kapott, és kénytelen volt egy teljes kört menni három "lábon".

Sebastian Vettel vezeti a mezőnyt a forma-1 Malajziai nagydíján 2011 áprilisában

Az állítható hátsó szárnyak haszna azonnal sokkal jobban látszott, mint Ausztráliában, főleg Mark Webber és Kamui Kobajasi csatájánál. A két versenyző folyamatosan oda-vissza előzgette egymást, egyikük sem volt képes tartani a pozícióját a másikkal szemben, mivel a szabályok értelmében mindig a hátulról érkező haszálhatta a DRS-t. Az ausztrál KERS-e ráadásul valószínűleg nem működött, ennek is volt köszönhető visszaesése a rajtnál.

Vettel közben az előző versenyen látottakhoz hasonlóan gyorsan ellépett a mezőnytől. Ebben lehetett némi szerepe Nick Heidfeldnek, de hiába tűnt valószínűnek, hogy Hamilton nélküle közelebb tudott volna maradni a Red Bull német pilótájához, valódi előzési esélye nem volt.

Mindenki lágy gumikon kezdte a versenyt - gyorsan jövő esőre, és így gyors kerékcserére számítottak -, így hamar elkezdődtek a boxkiállások. Webber már a 10. kör végén kiment, de hamarosan követte őt Hamilton, Vettel, Button és a többi élversenyző is. Bár mindenki száraz pályára való slick gumikat kapott, a nézőtér egyes részein már kinyíltak az esernyők.

A kerékcserékből Heidfeld nem jött ki jól, ahogy az egyébként jól rajtoló Schumacher sem, Alonso viszont igen, feljött a harmadik helyre. Miután Hamilton a második pozícióba került, gyorsabbá vált Vettelnél, de ez a következő tizenöt kör alatt ez arra volt elég, hogy négy másodperc környékére csökkentse a hátrányát.

A második etap végén megint Webber ment ki először, és megint lágy gumik kerültek az autójára, hasonlóan a többségéhez. Hamilton volt az egyetlen, aki a kemény keverék mellett döntött, azaz másfajta taktikával próbálkozott, mint a többiek.

Vettel a kiállása után Massa mögé jött vissza, de egy szűk körön belül megelőzte, így újra a saját tempójában mehetett tovább. Néhány körön belül úgy tűnt azonban, hogy nagy hátrányba kerülhet, a csapata ugyanis utasította, hogy ne használja a KERS-et. A Red Bullnak már a holtszezonban is gondjai voltak az energiavisszanyerő rendszerrel, elsősorban annak hűtésével, lehetségesnek tűnt, hogy ezúttal is ez a gond.

Pár gyengébb kör után azonban Vettel odalépett a gázra, így tartani tudta két másodperc körüli előnyét, de a rádióján megismételték az utasítást, miszerint nem használhatja a KERS-et. Így pedig nyilvánvalóan csak az autó egyéb erőforrásainak - például a gumiknak és a motorerőnek - az aktívabb kihasználásával volt képes nagyobb tempóra.

A 33. körben Webber megint meglátogatta szerelőit, és ő is kemény gumikat kapott, amikkel már a futam végéig mehetett. Hamilton pedig meglepő módon nem sokkal később követte, alig ment többet, mint korábban a lágy gumikkal, és még el is rontották a kerékcseréjét, azaz teljesen befuccsolt a taktikája. Button is elé került vissza, ráadásul a 2009-es világbajnok megfutotta a leggyorsabb kört, azaz komoly fenyegetést jelentett az előtte haladó Alonsóra. Előzésre azonban nem került sor a pályán, de csak azért, mert a Ferraris kiment a boxba, és Hamilton valamint Webber is elé került. Ez a páros viszont lassúnak tűnt, így a spanyol a sarkukban loholt. Az ausztrál azonban szintén nem várta meg, hogy megelőzzék, negyedszer is kiment kerékcserére.

Ezzel egymásra engedte a korábbi McLarenes duót, Hamiltont és Alonsót, és utóbbi negy erőket mozgósított az előzés érdekében. Viszont az állítható hátsó szárnya bedöglött, így ezt az előnyét elvesztette. Aztán pedig egy nagy hibát is elkövetett: az egyik kanyarkijáratban nem számított arra, hogy sokkal gyorsabb lesz, mint ellenfele, és már nem tudta kikerülni, az első szárnya nekiütközött Hamilton jobb hátsó kerekének, és le is tört belőle egy darab, ki kellett mennie a boxba.

Helyette azonban érkezett Nick Heidfeld a brit mögé, aki szintén sokkal gyorsabb volt, öt körrel a vége előtt könnyedén meg is előzte a célegyenes végén. A Renault közel került egy újabb dobogós helyezéshez Petrov ausztráliai harmadik helye után. Azonban Webber is megelőzte Hamiltont - aki ki is ment újabb kerékcserére -, és az ausztrált a Red Bull ráuszította a németre. Utóbbi csapattársa, az előbb emlegetett Petrov körökkel a vége előtt esett ki, kifutott a pályáról, ott megdobta egy bukkanó, a kormányműve pedig eltört, így átsodródott a másik oldalra, és az egyik figyelmeztető tábla elütése után megállt a füvön.

Heidfeld nagyszerűen védekezve megtartotta pozícióját, előtte pedig a második helyen Button, az elsőn Vettel gond nélkül befutott.

Forma-1 Malajziai Nagydíj:
Forma-1 Malajziai Nagydíj végeredmény

A világbajnokság állása:

A Forma-1-es világbajnokság állása