Magyar Nagydíj

Esélylatolgató - Ki nyerhet Mogyoródon?

  • Kele János

Rendhagyó futamra rendhagyó beharangozó: a Magyar Nagydíj előtt a pálya zegzugai helyett inkább az előzetes esélyeket próbáljuk meg feltérképezni.
Mai beharangozónkban tehát elsősorban a versenyzőkre és a csapatokra koncentrálunk, mintsem a pálya karakterére, a féktávokra, a sebességváltó, vagy a gumik igénybevételére. Az öt nagy esélyes mindegyike mellett és ellen is lehet érveket felhozni szép számmal a mogyoródi versenyt megelőzően, mi pedig ezt most meg is tesszük, annak rendje és módja szerint. Pro-kontra.

A 2011-es Formula-1-es világbajnokság első négy helyezettje a Magyar Nagydíj előtt

Sebastian Vettel (német, legjobb eredménye a Hungaroringen: 3.)

Pro: Már persze azon kívül, hogy utcahosszal vezeti a világbajnokságot, övé a legjobb autó, és a csapaton belül is jelentős dominanciával bír? Például a tavalyi verseny, ahol vitathatatlanul ő volt a legjobb, és minden valószínűség szerint meg is nyerte volna a jubileumi futamot, ha nem követ el egy kiscsoportos gokartosokra sem nagyon jellemző hibát a biztonsági autós periódus alatt. Így viszont a csapattárs Webbernek ajándékozott egy fontos győzelmet – akár az e miatti visszavágás vágya is jelentkezhet pozitívumként az idei futamon.

Kontra: A Red Bull egyre komolyabbá váló visszaesése. No, valami történelmi mélypontra nem kell azért gondolni, de mindenképp érdemes következtetéseket levonni abból, hogy az osztrák csapat sem Silverstone-ban, sem pedig a Nürburgringen nem tudott a legjobb lenni – holott mindkét helyütt megnyerte a korábbi utolsó versenyt. Ugyanez a helyzet a Hungaroringen is, kíváncsian várjuk, vajon a Vörös Bikák csak két peches versenyen vannak túl, vagy tényleg oda a bajnokság elején kiépített és élvezett hatalmas előny. Ha Mogyoródon nem jön össze a győzelem, annak már jelzésértéke lesz.

Mark Webber (ausztrál, legjobb eredménye a Hungaroringen: 1.)

Pro: Tavaly például ő nyert itt, méghozzá remek, hibátlan teljesítménnyel, még úgy is teljesen megérdemelten, hogy azért a csapattárs Vettel bakija is szükségeltetett a sikerhez. Webbernek egyébként is fekszik a mogyoródi aszfaltcsík, hiszen az már-már klasszikusnak számít (vonalvezetése mindenképp), az ausztrál pedig inkább a hagyományosabb nagydíjhelyszíneken van elemében – ellentétben Vettellel. A lassú, technikás kanyarok inkább Webber vezetési stílusához passzolnak, arról nem is beszélve, hogy a nagy igényelt leszorítóerő miatt Red Bull-fölény várható; az időmérő edzésen például mindenképpen.

Kontra: Idén még nem nyert versenyt. Persze tudjuk, Webbernél ez nem túl nagy gond, korábban egészen pontosan hét és fél szezont húzott le nélküle az F1-ben (aztán kevés híján világbajnok lett), mégis, amondó vagyok, az idei szezonja során bizony csorbát szenvedett az önbizalma. Bizonyíték erre a három pole pozíciója után egyaránt tisztességgel elfuserált start és elbukott győzelem, valamint az, hogy hiába a kiemelkedő tudású autó, a nagyszerű kvalifikációs forma, Webber egy jottányival nem tart előrébb a világbajnokságban, mint a jelentős technikai hátrányból induló Hamilton-Alonso páros.

Fernando Alonso (spanyol, legjobb eredménye a Hungaroringen: 1.)

Pro: Imád nálunk versenyezni, hiszen itt szerezte első futamsikerét, és lett a legfiatalabb győző a sportág történetében. Később, világbajnokként visszatérve már nem ment neki ennyire, 2005-ben pontot sem szerzett, egy évvel később nyerő helyzetben gurult el egy kerékanyája – de mégis, mindig szeretett nálunk vezetni. Nem is véletlenül, hiszen fekszik neki a pálya. 2009-ben egy borzasztóan gyenge Renault-t kormányzott például pole pozícióba nálunk, de szinte minden évben volt valami gyönyörű villanása. Tavaly második lett a feltámadó Ferrarival és idén is valami hasonlóban töri a fejét, elmondása szerint csapatának és neki is sokat segít majd, hogy a Pirelli jóvoltából Mogyoródon nem kell közepes, vagy kemény abroncsokat használni. Meglátjuk, csalódást biztosan nem fog okozni.

Kontra: A McLaren feltámadása, és a hideg időjárás. E kettő persze nagyban összefügg egymással, a hagyományos mogyoródi kánikulában az idei McLarenek valószínűleg nem sok vizet zavarnának, ám mivel a szokásosnál hűvösebb esősebb időjárás várható az idei versenyre, a wokingiakkal is számolnia kell a ferrarisnak. Ez pedig így már négy nagyon komoly rivális (ha a csapattárs Massát nem számítjuk), amiből egy kis balszerencsével lehet nagyon rosszul is kijönni. Mert egy esetleges ötödik hely, ne kételkedjünk, nagy csalódásnak számítana most Maranellóban.

Lewis Hamilton (brit, legjobb eredménye a Hungaroringen: 1.)

Pro: Egyszerűen odavan a magyar pályáért. Már 2006-ban, GP2-es bajnokként gálázott nálunk, egy olyan pályán előzte sorra nem éppen ügyetlen versenyzőtársait, ahol a közvélekedés szerint egyszerűen lehetetlen előzni – csak épp nem neki. A következő évben, első nekifutásra meg is nyerte a Magyar Nagydíjat, hogy aztán két évvel később, egy botrányosan gyenge McLaren volánja mögött megismételje sikerét – a kettő között pedig egy defekt miatt maradt csak le a dobogóról. Tavaly peches volt, kiesett, a sorminta szerint tehát idén megint első hely következik: az autója és ő is remek formában van, egy hete szerezte meg második idei sikerét, ráadásul a nürburgringi hűvös idő Magyarországra is elkísérte őt. talán a szerencséje is.

Kontra: A hevessége. A Hungaroring nem az a pálya, ahol büntetlenül lehet előzéssel próbálkozni: a szűk kanyarokba többnyire csak egy autó fér be egyszerre, így igen gyakran az okos enged szamár szenved elv érvényesül a féktávokon. Hamilton idén már rengetegszer volt szamár, így joggal adódik a kérdés: mihez kezd majd, ha Mogyoródon ragad be valaki mögé? Vélhetően persze nem rezel be, vagy ijed meg, inkább minden idegszálával az előzésre koncentrálva próbál majd előrébb kerülni – ebben pedig az idei dicsőséglistát elnézve bőven benne van a balhé, valljuk meg.

Jenson Button (brit, legjobb eredménye a Hungaroringen: 1.)

Pro: A várható időjárás. Ha tényleg bejön a szolgálat jóslata és vasárnap futó záporok érkeznek a pálya fölé, akkor nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy Button ne tudjon valami számára kedvezőt kihozni a helyzetből. Az eddigi egyetlen magyar esőversenyt ő nyerte meg 2006-ban (azóta is az évszázad versenyének nevezik néhány helyütt), és ha visszatekintünk az elmúlt két szezon káosz-nagydíjaira, egyértelműen látszik: ha beüt a krach, akkor Button az úr.

Kontra: gyakorlatilag minden más. Sem jó formában, sem szerencsés szériában nincsen az angol ex-világbajnok, az utóbbi két versenyen nullázott, de nem is ez az igazán aggasztó, hanem amennyire simán kikapott a legutóbbi időmérőn kikapott a csapattárs Hamiltontól. Miközben Lewis az élen a győzelemért küzdött, Button hátul a Mercedesekkel és a Renault-kkal viaskodott, ami azért valljuk be, nem éppen szívderítő látvány egy Button-szurkoló szemszögéből nézve. Ha nem fog esni az eső, mindössze marad a hűvös idő, akkor semmi esélye nincs, hiszen látványtalan vezetési stílusa, kíméletes gumikezelése miatt képtelen üzemi hőmérsékletre melegíteni az abroncsokat megfelelő idő alatt.

A hatharom.com tippje:

Pole pozíció: Sebastian Vettel

Győztes: Lewis Hamilton