Német foci

A büntetők döntöttek, a Schalke nyerte a Szuperkupát

A 0-0-ra végződött rendes játékidő után a kupagyőztes Schalke 04 a büntetőpárbajban 5-3-ra legyőzte a bajnok Borussia Dortmundot a Német Szuperkupa döntőjében, és története első sikerét érte el a Szuperkupában. A Királykékek az esélyesebb, jobban játszó és rengeteg helyzetet elpuskázó Dortmundot múlták felül, ráadásul abban a tudatban vághatnak neki a szezonnak, hogy Ralf Fährmann méltó utódja a Bayern Münchenbe távozott Manuel Neuernek.

Raulék a Német Kupa után a Szuperkupát is megnyerték
A 3. percben Kagawa kevergetett a Schalke kapuja előtt, Höwedes mentett. Három perccel később egy jobb oldali szöglet után a rövid saroknál Piszczek fejelt, a kapufát találta el. A 10. percben a Schalke is megmutatta magát, Höwedes bólintott kevéssel a kapu fölé. Az első tíz percben a Dortmund dominált, majd kiegyenlítetté vált a játék, és a Schalke is veszélyeztetett Weidenfeller kapuja előtt.

A 22. percben Draxler próbálkozott, 20 méterről jócskán fölé ment kísérlete. A 27. percben Fährmann már nem először bizonyította, hogy van élet Manuel Neuer után is a Bányászoknál: Gündogan erős lövését fogta. Az ezt követő percekben Grosskreutz vette célba kétszer is a Királykékek kapuját, de mindannyiszor elvétette a hálót. A 43. percben Gündogan indította remekül Lewandowskit, aki a bal alsó sarokba helyezett - volna, Fährmann ismét nagyot védett. 

Az első félidő nem hozott gólt, a közepes iramú mérkőzésen a Dortmund volt a meggyőzőbb, Lewandowski ziccert hibázott, Grosskreutz távoli lövésekkel próbálkozott, a Borussia látványosabban játszott, a másik oldalon elsősorban a remekül védő Fährmann vétette észre magát.

A 47. percben ismét Lewandoski kísérletezett, 15 méterről, jobbról, egy méterrel ment mellé lövése. A friss igazolás Gündogan (a Nürnbergtől érkezett) sem volt híján önbizalomnak, de előbb Fährmann állta útját labdájának, majd csúnyán fölé lőtt. Az 58. percben Kagawa a kapuval szemben lövés helyett passzolt, Höwedes tisztázott a kapu előterében. Két perccel később a japán középpályás ugratta ki Götzét, aki a rövid sarokra célzott, de a Schalke portása ismét hárított. Nyomott a Dortmund, de egyelőre bevehetetlen várnak bizonyult Ralf Fährmann kapuja.

A 70. perc környékén megélénkült Ralf Rangnick csapata: Holtby lövése elakadt Felipe Santanában, majd Weidenfeller is nagy bravúrt mutatott be: a frissen beállt Moravek lövését védte lábbal. A 84. percben nagy lehetőséget hagyott ki a bajnoki címvédő: Kagawa a lövést választotta ahelyett, hogy a teljesen üresen álló Lewandowskihoz passzolt volna, de eltörte a labdát. Érdemi dolog már nem történt a pályán, következtek a tizenegyesrúgások, a Szuperkupában nincs hosszabbítás a rendes játékidőt követően.

Bár az egész meccsen a Dortmund dominált, talán a Schalke készülhetett lélektani előnnyel a büntetőpárbajra, abban a tudatban, hogy sikerült kihúznia 90 percig állandó nyomásban kapott gól nélkül.

A Dortmund kezdte a párbajt, Gündgan nem hibázott, Holtby egyenlített (1-1). Hummels is begurította, ahogyan Edu is (2-2). Grosskreutz lövését fogta Fährmann, Höwedes bevarrta (3-2). Leitner jól összepontosított, Jurado is beemelte (4-3). Perisic kihagyta, így Raúlra már nem került sor, Fahrmann két tizenegyest is megfogott.

A Schalke hazai pályán, Gelsenkirchen sikerrel járt, legyőzte az esélyesebb, jobban játszó és rengeteg helyzetet elpuskázó Dortmundot, és a Német Kupa után a Szuperkupát is elhódította. Ráadásul abban a tudatban vághat neki a szezonnak Ralf Rangnick együttese, hogy Ralf Fährmann méltó utódja a Bayern Münchenbe távozott Manuel Neuernek.

Német Szuperkupa, döntő:
Schalke 04-Borussia Dortmund 0-0  tizenegyesekkel 4-3
Veltins-Arena, Gelsenkirchen. Vezette: Knut Kircher
SCHALKE: Fährmann - Höger, Höwedes, Papadopoulosz, Fuchs - Matip, Holtby, Baumjohann (Edu, 89.), Draxler (Jurado, a szünetben) - Raúl, Huntelaar (Moravek, 69.). Vezetőedző: Ralf Rangnick.
DORTMUND: Weidenfeller - Piszczek, Felipe Santana, Hummels, Löwe (Leitner, 77.) - Kehl (Bendel, 75.), Gündogan, M. Götze (Perisic, 75.), Kagawa, Grosskreutz - Lewandowski. Vezetőedző: Jürgen Klopp.
Sárga lap: Grosskreutz (67.), ill. Baumjohann (85.)
Tizenegyesek: Holtby, Edu, Höwedes, Jurado, illetve Gündogan, Hummels, Leitner berúgta, Grosskreutz és Perisic kihagyta.