Technológia

Légzsákkal védik az alpesi sízőket?

  • VNA

Egyelőre futurisztikus elképzelésnek tűnik, de hamarosan valósággá válhat. Légzsák védené az alpesi sízőket?

Légzsaák, egy freeride sizőn.
Szerencsére a halálos balesetek az utóbbi időben elkerülik az alpesi sízőket, de komoly sérüléssel, maradandó károsodással járó bukások így is rendre előfordulnak a havas lejtők világában. Az utóbbi hetekben az osztrák Hans Grugger állapota miatt aggódhattunk különösen, az ő esete is mutatja, hogy hiába fejlődik a technika, a nagy sebesség miatt bármikor adódhatnak komoly következményekkel járó sérülések. Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Síszövetség (FIS) is igyekszik előrelépni a biztonság területén. A legújabb elképzelés szerint a légzsák (az autókból ismert air-bag technológia) alkalmazása lehetne a megoldás a sízőknél.

A kulcskérdés persze ennek kapcsán az, hogy miként érzékeli a rendszer az ütközést és mi alapján fújódna fel az esés következményeit csökkenteni szolgáló légzsák. Ha a test már hozzáér a talajhoz (ekkor jöhetne létre nyomás, ami kioldja a rendszert), talán már késő van. Ugyanez a helyzet akkor is, ha esetleg a síző maga „kérhetné” a védelmet egy gomb esetleges megnyomásával. Egyelőre igazán technikai megoldás nem létezik, de az egyik illetékes cég már intenzíven dolgozik a kérdésen. A motorsportban nagy tapasztalattal rendelkező (ld. lenti videók) olasz Dainese cég megállapodást kötött a FIS-szel, amelynek értelmében megpróbál az alpesi sízésben is alkalmazható technológiát kidolgozni.

A projekt 2010 második felében kezdődött el a sportági szövetség és az olasz cég szakemberei között, jelenleg pedig az adatgyűjtési fázisnál tart. A teszteken résztvevő sízők különböző szenzorokkal ellátva jönnek le a lejtőkön, így a szakemberek felmérhetik, hogy a test egyes részeire milyen erőhatások jutnak, amely alapján a légzsák kioldási mechanizmusa kitalálható lesz majd. A projekt persze nyilván nem rövidtávra szól, az idén januárban szignált megállapodás szerint első megközelítésben a felek 2013-ig mindenképpen folytatják a közös gondolkozást. „A Dainese céggel indított együttműködésünk fontos része annak a programnak, amelyet a sérülések elkerülésére indítottunk. Az adatok gyűjtése és elemzése már öt éve tart, amelyben az oslói Sport Trauma Kutató Központ és a Salzburgi Egyetem volt eddig a partnerünk.” – nyilatkozta a világbajnokság helyszínén Gian Franco Kasper, a FIS elnöke.