Tenisz

Újrajátsszák a háromnapos meccset Wimbledonban

A magyarok erős kiemelteket kaptak az első fordulóban

Megtartották a wimbledoni tenisztorna sorsolását, amelyen természetesen a menők is megkapták az ellenfeleiket, mégsem rájuk figyel a világ. Sokkal Inkább John Isnerre és Nicolas Mahut-re, akik a 2010-es tornán három napon keresztül gyűrték egymást az első fordulóban, míg el tudták dönteni, hogy ki jusson tovább. Akkor Isner volt a szerencsés, most azonban Mahut visszavághat, mivel a két teniszezőt újra összesorsolták az első körben.

"Rémisztő, majdnem kegyetlen" - reagált elsőre Isner, miután megtudta, hogy újra Mahut-vel került össze. "A múlt héten még mondtam is neki viccből, hogy »Figyeld meg, újra egymás ellen játszunk!« Erre annyit mondott: »Nem haver, ez még viccnek is rossz!« Már beszéltem vele a sorsolás óta. Úgy volt, hogy holnap délután együtt edzünk, de ezt most inkább kihagyjuk. Lehet, hogy együtt vacsorázunk, hisz tavaly óta nagyon jó barátok lettünk. De az biztos, hogy mindketten nyerni akarunk majd. Élvezni fogjuk a meccset, és sokat fogunk nevetni közben."

2010-ben a 18-as pályán játszott a két teniszező, ahová csak 782 néző fér be, de mivel a találkozókat ott kell befejezni, ahol elkezdték, a harmadik napra érthetően óriásivá növő érdeklődés ellenére sem tehették át másik pályára. Most viszont mindenki azt találgatja, hogy hova illesztik be. Egyesek azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a centerpályán csapnak össze. Isner azt mondta, nem számít a helyszín: "Az emberek már biztos fogadnak is, hogy hol játszunk. Lehet, hogy vissza kellene mennünk a 18-asra."

John Isner és Nicolas Mahut állnak az eredményjelző mellett, miután befejezték három napig tartó mérkőzésüket a wimbledoni torna első fordulójában 2010 júniusában

A tavalyi mérkőzés nagyjából minden teniszrekordot megdöntött, és valószínűleg sokáig kell várnunk, amíg újra ahhoz hasonló összecsapást látunk. Kétszer kellett sötétedés miatt félbeszakítani, összesen 11 órán és 5 percen keresztül tartott. A végeredmény 6-4, 3-6, 6-7, 7-6, 70-68 lett Isner javára (Wimbledonban döntő szettben nincs rövidítés, így mindenképp brékelni kell), azaz Mahut összesen 65-ször adogatott sikeresen a mérkőzésben maradásért. Az amerikai 112, a francia 103 ászt ütött, így mindketten rádupláztak Ivo Karlovic korábbi rekordjára, az 51 fogadhatatlan szervára. Összesen 20 csomag, azaz 120 darab labdát használtak el (7 játékonként cserélik a játékszert), a labdaszedők pedig, akik 75 percenként váltják egymást, 9 csapatban vonultak fel a három nap alatt. Mahut ugyan elvesztette a találkozót, de néhány rekordot így a magáénak tudhat: 502 labdamenetet és 91 gémet nyert. Többet, mint bármelyik vesztes játékos korábban.

A maratoni találkozó után érthető módon Isner sem menetelt sokáig a tornán, a második fordulóban simán, 6-0, 6-3, 6-2-re kapott ki Thiemo de Bakkertől.

Ami a legjobbakat illeti, az első helyen kiemelt Rafael Nadal az amerikai Michael Russellel, a vele leghamarabb az elődöntőben összefutó negyedik helyre rangsorolt Andy Murray pedig a spanyol Daniel Gimeno-Tarverrel kezd. Az ő águkon érdekes lehet még, hogy Juan Martin del Potro (24. kiemelt) és Andy Roddick (8.) is egy-egy selejtezőből érkezővel küzdhet meg az első körben.

A másik oldalon Novak Djokovics (2.) a francia Jeremy Chardyt, Roger Federer (3.) a kazah Mihail Kukuskint kapta ellenfélül. David Ferrer (7.) a francia Benoit Paire, Robin Söderling (5.) a német Philipp Petzschner ellen kezd.

A hölgyeknél Caroline Wozniacki (1.) a spanyol Arantxa Parra Santonjával, a friss Roland Garros-győztes Li Na (3.) az orosz Alla Kudrjavcevával, a másik ágon Vera Zvonarjova (2.) az amerikai Alison Riske-kel, Viktoria Azarenka (4.) pedig a szlovák Magdalena Rybarikovával küzd meg az első fordulóban. Maria Sarapova (5.), honfitársát, Anna Csaktvetadzét, Francesca Schiavone (6.) az ausztrál Jelena Dokicot, a szervezők által - nem is kicsit - előrehozott, világranglistán csak 26., de 7. kiemelt Serena Williams a francia Aravane Rezait, Petra Kvitova (8.) pedig egy selejtezős ellenfelet kapott.

A magyarok közül a sérüléséből visszatérő Czink Melinda a 10. kiemelt Samantha Stosur, Arn Gréta pedig a 11. helyen rangsorolt német Andre Petkovic ellen kezdi meg a szereplését. Mindketten nehéz ellenfelet kaptak tehát, ráadásul egyelőre az is kérdéses, hogy Arn el tud-e indulni a viadalon, mivel az eastbourne-i torna selejtezőjében részleges térdszalagszakadást szenvedett.

"Végtelenül sajnálom, mert a legkedvesebb tornám a wimbledoni" - mondta az MTI-nek a teniszező. "Úgy érzem javult egy kissé a helyzet, csütörtökön megpróbáltam edzeni egy kicsit, de sajnos esett az eső. A végső szót az orvosok mondják ki; lehet, hogy szombaton, vasárnap, de az is előfordulhat, hogy a mérkőzés előtt születik meg a végső döntés, játszhatok-e, vagy sem."