EURO 2012

A portugálok gólgálával jutottak ki az Eb-re a bosnyákok ellenében

Ahogy a 2010-es vb esetén, úgy most az Eb-részvételért rendezett pótselejtező során is a portugál labdarúgó-válogatott bizonyult jobbnak Bosznia-Hercegovinánál, miután az idegenbeli döntetlent követően a keddi, hazai visszavágón 6-2-re győzött, ezzel ugyanilyen összesítésben kijutott a jövő évi kontinenstornára. Bár a végeredmény sima portugál sikert sejtet, a bosnyákok sokáig jól tartották magukat, de Senad Lulic kiállítása után már nem volt esélyük a kvalifikáció kivívására.

Cristiano Ronaldo és Raúl Meireles, a portugál válogatott játékosai örülnek továbbjutásuknak a Bosznia-Hercegovina elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn
A portugálok az első perctől magukhoz ragadták az irányítást, a 6. percben Ronaldo vette célba a kaput középről, 14 méterről, Begovic védett, majd Raul Meireles lőtt kissé esetlenül - lesről - az üres kapu mellé. Nem sokkal később már vezettek a luzitánok, Ronaldo végzett el szabadrúgást 30 méterről, középről, a labda védhetetlenül csavarodott be a jobb alsóba (1-0).

A 22. percben ismét Cristiano állt oda a szabadrúgás mögé, Begovic ezúttal ki tudta paskolni oldalra a labdát. A bosnyákoknak helyzeteik sem voltak, és a hazaiak egy újabb szépségdíjas góllal megduplázták előnyüket: a 24. percben Nani távolról, középről bombázott a kapu közepébe (2-0). A vendégek a 33. percben jutottak el Rui Patrício kapujáig, Edin Dzeko a felső lécre fejelt, de lesről.

Ám a kétgólos előny birtokában nem dőlhettek hátra a hazaiak, sőt, ekkor kezdődött el igazán a mérkőzés, amiben sajnos Wolfgang Stark játékvezető is alaposan benne volt. Előbb a 36. percben műesésért sárga lapot mutatott fel Hélder Postigának, holott a tizenegyes is megadható lett volna, majd a 40. percben büntetőt ítélt a félidő végére felpörgő bosnyákoknak: Coentrao kezéhez ért a labda, a játékos valószínűleg azért emelte a kezét, hogy jelezze, lökték őt. Misimovic bevarrta (2-1), a szünet előtt visszajöttek a meccsbe a bosnyákok.

Az 53. percben Ronaldo a kinyíló vendégvédelmet kihasználva elvitte Begovic mellett a labdát, és balról az üres kapuba helyezett (3-1). Közben reklamálásért Senad Lulic megkapta második figyelmeztetését, mehetett zuhanyozni. Safet Susic együttese azonban emberhátrányban szépített, Maletic passzolt középre Spahicnak, aki közelről a hálóba lőtte a labdát - a gól egyetlen szépséghibája, hogy lesről (3-2).

A bosnyák remények gyorsan szertefoszlottak, előbb Hélder Postiga vágta be a labdát 18 méterről a kapu jobb oldalába (4-2), majd Miguel Veloso tekert mesterien jobbról egy szabadrúgást a rövid oldalra (5-2). A meccs végére teljesen szétesett a vendégek védelme, Coentrao ívelt középre az alapvonal közeléből, Postiga pedig a léc alá bólintott (6-2).

Bár a bosnyákok sokáig tartották magukat, a kissé érthetetlen kiállítás megpecsételte sorsukat. A portugálok a közönséget is kiszolgálva 6-2-re nyertek, és váltották meg repülőjegyüket a jövő évi lengyel-ukrán közös rendezésű Eb-re.

EURO 2012
Pótselejtező, visszavágó
Portugália-Bosznia-Hercegovina 6-2 (2-1)
Gólszerző: Ronaldo (8., 53.), Nani (24.), Hélder Postiga (72., 82.), Miguel Veloso (80.), illetve Misimović (41. - tizenegyesből), Spahić (65.)
Kiállítva: Lulic (53.)
Továbbjutott: Portugália, 6-2-es összesítéssel.