Kajak-kenu vb

Hat arany, egy ezüst, három bronz, valamint tizennégy kvóta a magyarok vb-mérlege

Véget ért az idei év legfontosabb hazai sporteseménye, a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság. Magyarország hat arany-, egy ezüst-, és három bronzéremmel zárta a versenyt, ezen kívül csapatunk a 18 megszerezhető londoni kvótából tizennégyet gyűjtött be. Az éremtáblázaton a második helyen végeztünk Németország mögött, a nemzetek közötti pontversenyt Magyarország nyerte.

Kovács Kati (elöl) és Kozák Danuta is két arannyal, Danuta emellett egy ezüsttel zárta a vébét

Válogatottunk hat arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel zárta a viadalt, az olimpiai versenyszámokat tekintve ez két aranyat és egy ezüstöt jelent. Olimpiai számban nyert női kajaknégyesünk 500 méteren, Vajda Attila kenu egyes 1000 méteren, és ezüstöt szerzett Kozák Danuta kajak egyes 500 méteren.

Storcz Botond szövetségi kapitány előzetesen tíz érmet várt a magyaroktól, ez a kívánsága teljesült, de a maximálisan elérhető kvótaszámot nem sikerült kiharcolnia a mieinknek, a 18 indulási jogból 14-et gyűjtöttek be. Női kajakban hatból hat, férfi kajakban nyolcból hét, férfi kenuban négyből egy a mérleg.

A pénteki döntők során öt érmet, három aranyat és két bronzot nyert, valamint hét londoni kvótát szerzett a magyar csapat. Csipes Tamara K-1 1000 méteren, Vajda Attila C-1 1000 méteren, és női 500-as kajaknégyesünk a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel.

C-2 500 méteren a Korisánszky Péter-Kozmann György duó az utolsó, kilencedik helyen végzett, a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakpáros harmadik lett 1000 m-en, a férfiak hasonló számában versenyző Dombi Rudolf, Kökény Roland duónak nem sikerült érmet szereznie, de hatodik helyükkel további két kvótát harcoltak ki. A Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik és Németh Szabolcs alkotta kenus négyes harmadikként ért célba, milliméterrek lemaradva az ezüstöt szerző románoktól. Dombvári Bence (K-1 1000 m) a B döntőben negyedikként zárva összesítésben a 13. helyen zárt.    

A szombati döntőkben a magyar versenyzők mindhárom színű éremből egyet, továbbá öt londoni kvótát szereztek. A győzelem a vb-újonc Tóth Dávid, Kulifai Tamás 500 m-es kajakpároshoz fűződött, amely nagy, de kellemes meglepetést okozva lett aranyérmes. Kozák Danuta másodikként zárt a kajak egyesek fél kilométeres versenyében, míg a harmadik helyet Takács Kincső és Baravics Gyöngyvér 500 m-es kenupárosa szerezte.

A Csipes Tamara, Kovács Katalin kajakos duó (K-2 500 m) lemaradt a dobogóról, negyedikként zárt, de Csipes révén Magyarország újabb olimpiai kvótát szerzett, így ezek száma a női kajakosoknál ötre nőtt. A Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású 1000 m-es kajaknégyes hetedikként ért célba a fináléban, ezzel kiharcolt újabb négy londoni indulási jogot. Kugler Attila (K-1 500 m) és Korisánszky Dávid (C-1 500 m) egyformán nyolcadik lett.

A vb utolsó napján a pénteki 1000 méteren aratott sikere után vasárnap a leghosszabb távon, 5000 méteren sem talált legyőzőre Csipes Tamara, aki a magyar csapat ötödök elsőségét szerezte Szegeden. A férfiak hasonló számában Pauman Dániel, valamint a kenus Varga Dávid egyformán kilencedikként zárt.

A Kovács Katalin, Kozák Danuta kajakos duó aranyérmet szerzett a 200 méteres döntők során. A júniusban Eb-ezüstérmes Molnár Péter nyolcadik, a 2006-ban ebben a számban ugyanitt világbajnok Paksy Tímea pedig utolsó, azaz kilencedik lett a K-1 döntőjében. Ezzel együtt sikert is arattak a házigazdák, ugyanis mindkét kajakos szerzett egy-egy újabb londoni kvótát.

Takács Kincső hatodik helyen ért célba a női kenusok versenyében, Sík Márton és Beé István a hetedik helyen végzett a kajak kettesek 200 méteres versenyében. Miközben a magyar versenyzők a televíziónak nyilatkoztak, a háttérben lázas számolgatás folyt az olimpiai kvótáról, de Storcz Botond szövetségi kapitány elmondása szerint az egység nem szerzett indulói helyet.

C-2-ben Horváth Gábor és Foltán László ötödik lett a fináléban. Az egyetlen magyar B döntős, a kenus Bozsik Attila ötödikként ért célba futamában, így összesítésben a 14. helyen zárta a vb-t.

A délutáni döntők során sajnos egyik magyar váltónak sem sikerült dobogóra állnia 4x200 méteren. A Kovács Katalin, Kozák Danuta, Vad Ninetta, Paksy Tímea összeállítású női kajakos staféta negyedik lett, a kenusok pedig - Bozsik Attila, Foltán László, Lantos Ádám és Horváth Gábor - hatodikként zártak. A Dudás Miklós, Gyetyános Gergely, Tótka Sándor, Kadler Viktor férfi kajakos kvartett a nyolcadik helyen végzett.

A 2011-es szegedi kajak-kenu világbajnokság éremtáblázata
Helyezés Ország Aranyérem Ezüstérem Bronzérem Összesen
1 Németország 6 2 3 11
2 Magyarország 6 1 3 10
3 Kanada 3 - - 3
4 Oroszország 2 6 3 11
5 Lengyelország 2 2 3 7
6 Fehéroroszország 1 3 4 8
7 Azerbajdzsán 1 3 - 4
8 Spanyolország 1 1 2 4
9 Románia 1 1 1 3
10 Litvánia 1 1 - 2
11 Ukrajna 1 - 3 4
12 Ausztria 1 - - 1
12 Franciaország 1 - - 1
14 Új-Zéland 1 - - 1
14 Szlovákia 1 - - 1
16 Nagy-Britannia - 3 - 3
17 Svédország - 2 - 2
18 Ausztrália - 1 2 3
19 Bulgária - 1 1 2
20 Csehország - 1 - 1
20 Egyesült Államok - 1 - 1
22 Dánia - - 1 1
22 Olaszország - - 1 1
22 Norvégia - - 1 1
22 Üzbegisztán - - 1 1