Úszás

Phelps továbbra is messze a csúcsformától

  • VNA

Még mindig nincs csúcsformában Michael Phelps, az amerikai klasszisnak már csak három hete van formába lendülni a sanghaji világbajnokságig.

Alig három héttel a sanghaji úszó világbajnokság kezdete előtt még mindig közepes formában van a 14-szeres olimpiai bajnok, Michael Phelps. Bár az amerikai úszó megnyerte a montreali Kanada Kupán a 200 méteres gyorsúszást, időeredménye (1:47,46) így is közel másfél másodperccel marad el az általa idén márciusban teljesített legjobb úszástól. „Az első száz méteren nem éreztem igazán a ritmust. Általában nem szokott gondot okozni az úszás ütemének a megtalálása és a sebességemmel sem szokott gond lenni. A kondícióm és az állóképességem még nem az igazi, most ezt kell fejlesztenem.” – nyilatkozta Phelps, aki ezzel jócskán elmaradt egyik fő riválisától Paul Biedermann-tól, aki a német bajnokságot 1:45,72-vel nyerte meg a júniusban.

Phelpsnek két hete már a Santa Clara-i Grand Prix versenyen sem ment igazán, ahol 100 gyorson és kedvenc számában, 200 pillangón is vereséget szenvedett. Az amerikai úszó saját bevallása szerint is gyenge formában volt tavasszal, de a Coloradóban töltött egy hónapos magaslati edzőtábor hatása lassan már kezd látszani a teljesítményén. A végső igazságot a Cseh László (és 200 pillangón Biczó Bence) egyik fő riválisának számító Phelps esetében majd csak Sanghajban fogjuk meglátni, amely a tervek szerint a londoni olimpia után visszavonuló klasszis utolsó világbajnoksága lehet.