Tenisz

Djokovic az Indian Wells – Miami duplára készül

  • VNA

Kevesen tudták eddig egyazon évben megnyerni az Indian Wellsben illetve Miamiban rendezett keménypályás tornát. Novak Djokovic most pont erre készül.

A tenisz világában a legnagyobb elismerést a Grand Slam tornák egyéni versenyeinek győztesei kapják, ugyanakkor talán kevesebb figyelem fordul azon játékosok felé, akik hasonló erősségű tornákon tudnak nyerni. Az amerikai kemény pályás versenyek közül az Indian Wellsben és a Miami mellett található Key Biscayne-ben rendezett torna rendre Grand Slam erősségű mezőnyt hoz, a két rangos verseny időbeli közelsége miatt ugyanakkor mégis ritka, hogy egyazon évben ugyanaz a játékos nyeri meg a két tornát. A férfiaknál most erre a bravúrra van esélye az idén még (23 találkozón) veretlen Novak Djokovicnak.

A világranglista második helyén található Djokovic számára ismét Rafael Nadal jelentheti az utolsó akadályt a tornagyőzelem előtt, csakúgy, mint legutóbb Indian Wellsben, ahol a szerb játékos 4-6, 6-3, 6-2-re győzött a világelső ellen. A hagyományosan ötödik számú Grand Slam tornának becézett miami viadal fináléja után vélhetően közelebb kerülünk annak a kérdésnek a megválaszolásához is, hogy Djokovicnak lehet-e esélye a közeljövőben (igaz most nemsokára a spanyol felségterületének számító salakpályás szezon jön) megingatni Nadal világelsőségét. Djokovic egy esetleges győzelemmel amúgy egy még szűkebb „elit-alakulathoz” csatlakozhat, eddig ugyanis csak négyen voltak képesek arra, hogy az Ausztrál Open-nel kiegészítve az év első három jelentős tornáját egyazon naptári évben besöpörjék.

Bár ezen a két amerikai kemény pályás tornán a Grand Slam versenyekkel ellentétben a férfiaknál csak két nyert szettig zajlanak a mérkőzések, a játékosok szempontjából mégis nehéz a regeneráció, mert a négy kiemelt tornával ellentétben itt nem két hét alatt rendezik a versenyt, a Grand Slameken megszokottnál gyakrabban kell pályára lépni. Tovább nehezíti az Indian Wells - Miami dupla elérését, hogy a két torna játék felülete (bár mindkettő kemény pálya) eltér egymástól, így a játékstílusban is alkalmazkodni kell a körülményekhez, ami néhány nap alatt cseppet sem számít könnyűnek.

Akiknek már sikerült az Indian Wells – Miami dupla

Férfiak:
1991 – Jim Courier
1992 – Michael Chang
1994 – Pete Sampras (megnyerte abban az évben az Ausztrál Opent is)
1998 – Marcelo Rios
2001 – Andre Agassi (megnyerte abban az évben az Ausztrál Opent is)
2005 – Roger Federer
2006 – Roger Federer (megnyerte abban az évben az Ausztrál Opent is)

Nők:
1994 – Steffi Graf (megnyerte abban az évben az Ausztrál Opent is)
1996 – Steffi Graf
2005 – Kim Clijsters