Bajnokok Ligája

Spanyolok a spanyolok ellen, Messi megdöntheti Kubala rekordját

Szerdán újabb nyolc találkozót rendeznek a labdrúgó Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában, melynek rangadóját a Mestallában rendezik, ahol a Valencia a Chelsea-t fogadja.

Torres és Mata rohamozhatja a Valencia kapuját

E-csoport

A játéknap talán legnagyobb érdeklődéssel várt összecsapásán a spanyol bajnokságban remekül kezdő Valencia az angol pontvadászat egyik élcsapatát, a Chelsea-t látja vendégül. Valencia-Chelsea 20.45
Tv:Digisport
hatharom-tipp: x
A két csapatnak van közös BL-múltja, 2007 tavaszán az egyenes kiesés szakaszban, majd ősszel a csoportküzdelmek során is farkasszemet néztek egymással. Sok sikerélménye a spanyoloknak nincsen a londoniakkal szemben, két döntetlen mellett két angol siker született, ráadásul utóbbi kettő egyaránt a Mestallában. A szerdai összecsapásnak azonban nem ez, hanem Juan Mata személye adhatja meg az "alaphangját'", a spanyol válogatott karmester a nyáron az utolsó pillanatban hagyta el a "Denevéreket" a Chelsea kedvéért, amit a szurkolók egyelőre nem bocsájtottak meg neki. Mata távozásával azonban találtak új "kedvencet" a valenciaiak Roberto Soldado személyében, aki a nemzetközi porondon is bizonyíthatja, hogy kiváló támadó. Az első "kanyarban" a spanyolok Köteles Lászlónak "köszönhetően" gólnélküli döntetlent értek el a Racing Genk vendégeként, míg André Villas-Boas együttese odahaza gyűrte le a Bayer Leverkusent. A két gárda feltehetőleg kéz a kézben sétál majd tovább a legjobb 16 csapat közé, de a presztízs és a (közel)múltbéli sérelmek miatt aligha lesz baráti a mérkőzés hangulata.

Bayer Leverkusen - KRC Genk 20.45
hatharom-tipp: 1
A csoport másik találkozóján a hétvégén a Bayern München otthonában simán alulmaradó Bayer Tőzsér Dánieléket fogadja a BayArénában. A két csapat hivatalos mérkőzésen még nem találkozott egymással, igaz a nyáron egy barátságos derbi keretein belül a gyógyszergyáriak 4-1-re lelépték a belga bajnokot.  Azonban Tőzsérék nincsenek rossz formában, a legutóbbi hat mérkőzésükön nem találtak legyőzőre, ennek ellenére nem ők a találkozó esélyesei.

F- csoport

O. Marseille - Borussia Dortmund 20.45
hatharom-tipp: x
A F-jelű négyes csapatai között az a közös vonás, hogy valamennyi alakulat a várakozáson alul teljesít hazája bajnokságában. A Marseille nyolc forduló alatt mindössze egyetlen győzelmet tud felmutatni, ami miatt Didier Deschamps alatt a hírek szerint erősen inog a kispad. A francia gárdának a BL-ben eddig jobban megy, az első fordulóban az Olimpiakosz otthonából hozták el a három pontot, ami komoly fegyverténynek számít. A Borussia Dortmund helyzete hasonló mint mostani ellenfeléé, a német bajnok igen gyengére sikeredett szezonkezdete után Mario Götze vezérletével a szurkolók az eredményesebb folytatásban bíznak. Az Arsenal ellen odahaza elért 1-1-ből sok következtetést nem lehet levonni, a szerdai párharc után azonban feltehetőleg letisztultabb lesz a kép Jürgen Klopp csapatának továbbjutási esélyiről.

Arsenal - Olimpiakosz 20.45
hatharom-tipp: 1
Arséne Wenger fiai a hétvégén a Premier Leauge-ben Robin van Persie két góljával "végre" érvényesíteni tudták a papírformát, és begyűjtötték gyengébb riválisuk ellen a győzelmet, ami lökést adhat a fiataloknak a továbbiakban is. A dortmundi pontszerzés akár még hízelgő is lehet a számukra, és amennyiben az Emiratesben legyőzik a görögöket, kedvező helyzetbe kerülnek a továbbjutást illetően. 2009-ben ugyanebben a szakaszban megmérkőztek egymással, akkor az angolok 2-0-ra győztek - hasonló eredmény most is "benne van a pakliban". 

G-csoport


Az orosz és a portugál bajnok randevúján lehetetlen megjósolni, mire mennek egymással a felek. Huszti Szabolcsék az első mérkőzésen 1-0-s vezetésről "voltak képesek" kikapni Cipruson, míg a "sárkányok" a Shaktar Donyeck ellen diadalmaskodtak.Zenit - Porto 17.45
Tv: Digisport
hatharom-tipp: x
Luciano Spallettinek és együttesének mindenképpen pontot illetve pontokat kell szereznie ahhoz, hogy reális esélye maradjon a nyolcaddöntőkre, és nyilván ezzel Szentpéterváron is mindenki tisztában van. Orosz csapatok vendégeként nem sok európia gárda szeret futballozni, kérdés, hogy a mediterrán stílusú portóiaknak "mennyire" ízlik majd a nyugat-oroszországi ősz.

Shaktar Donyeck - APOEL 20.45
hatharom-tipp: 1
Ugyan a Zenit legyűrésével némi tekintélyt szerzett magának a ciprusi alakulat, de a brazil vendégmunkásokkal telitűzdelt ukrán kirakatcsapat elleni pontszerzésükre kevesen fogadnának. A donyeckiek az utóbbi években rendre továbbjutnak a csoportjukból, hogy aztán az egyenes kieséses szakaszban ilyen-olyan eredményeket érjenek el. Az ukránok számára hasonló téttel bír ez a mérkőzés, mint Husztiéknak, ezért a kelet-európai mentalitást ismerve mindent meg is tesznek majd a siker érdekében.


H-csoport

A Milan számára akkor jelenthet sokat a Camp Nouban elért 2-2-es döntetlen, ha szerdán két vállra fektetik a cseh Viktoria Plzent. AC Milan - Viktoria Plzen 20.45 hatharom-tipp: 1A milánóiak vezetőedzője, Massimiliano Allegri legnagyobb örömére újra pályára léphet a csapat első számú sztárja, Zlatan Ibrahimovic, ugyanakkor Pato és Robinho továbbra sem áll a szakember rendelkezésére. A piros-feketék számára bármilyen körülmények között kötelező a három pont a lényegesen szerényebb képességű riválissal szemben, de valószínű többet nem adnak majd ki magukból annál, mint ami feltétlen szükséges a sikerhez. Tehetik mindezt azért, mert a hétvégén Olaszország legnagyobb rangadóját vívják majd a Juventus otthonában - mondani sem kell, hogy melyik mérkőzés áll elöl a fontossági rangsorban.

BATE Boriszov - Barcelona 20.45
Tv: DigisportPlus
hatharom-tipp: 2
A címvédő Barcelona a BATE Boriszov vendége lesz. A fehéroroszok néhány éve már borsot törtek egy-két sztárcsapat orra alá (Juventus, Zenit), de a katalánok ellen azért ehhez kisebbfajta csodára lenne szükségük. Josep Guardiola alighanem pihenteti majd néhány kulcsemberét, hiszen túl nagy a kockázata az esetleges sérüléseknek. A mindig udvarias szakember elsősorban türelmes játékot vár csapatától a szerda esti találkozón. "Nem először szerepelnek a BL-ben, ezért nem nevezhetjük őket tapasztalatlannak. Olyan csapattal nézünk szembe, amely hozzászokott a győzelemhez, és jó néhány meglepetést okoztak az elmúlt években. Fizikailag nagyon erősek, ezért támadásban nagyon türelmesen kell játszanunk, hogy megtaláljuk azokat a területeket, ahol föléjük tudunk kerekedni" - mondta Guardiola a katalánok honlapjának. A Barcelona történetének 400. európai kupamérkőzését vívja - nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, Xaviék győzelemmel ünnepelnének. Lionel Messi ráadásul két gólra van attól, hogy ő legyen a legendás klub történetének második legeredményesebb góllövője - jelenleg két találattal van elmaradva Kubala Lászlótól (194).

A találkozóról élő szöveges közvetítést olvashattok a hatharom.com-n.