Tollaslabdázás

Kötelező lesz a nőknek a szoknya viselése

  • Vásárhelyi Tamás

Május elejétől új öltözködési szabályok lesznek a tollaslabdázóknál, a jobb eladhatóság érdekében a hölgyek már csak szoknyában játszhatnak.

Alaposan felkavarja az állóvizet a Nemzetközi Tollaslabda Szövetség (BWF) azon döntése, amely szerint a nagy nemzetközi versenyeken május elsejétől kezdődően a hölgyek csak szoknyában állhatnak oda a pályára. Az április végéig érvényes szabályok szerint a női játékosok választhatnak a rövidnadrág illetve a szoknya között, ez a választás azonban a BWF szabályainak változása miatt hamarosan megszűnik. „Magyarországon ez szerintem nem lesz probléma, mert a versenyzők nagy része így is szoknyában játszik már. Ázsiában viszont az ottani hagyományok miatt ennek nem annyira pozitív a fogadtatása. Korábban én magam is nadrágban játszottam, a szoknyát pedig nem szerettem annyira, mert kényelmetlen volt és nem volt megfelelő az anyaga. Mára azonban a sportszergyártók sokat fejlesztettek az anyagokon, így a szoknya viselése is kényelmes” - mondta a hatharom.com-nak a jelenlegi legjobb magyar női játékos, a debreceni Varga Orsolya.

A tollaslabda gyors és látványos sportág

Az új szabályozás persze nem fog gyökeres változást eredményezni, hiszen a játékosok 80-90%-a most is már szoknyában játszik, a többiek számára azonban kényszerű változást hozott az új ötlet. „Jó lett volna erről előzetesen egyeztetni a versenyzőkkel is. Nem tudom például, hogy a férfiaknál most kötelező-e a rövid nadrág viselése, vagy ők választhatnak-e szoknyát, ha akarnak” - fogta meg a dolgok vicces oldalát Johanna Persson, az egykori svéd bajnok játékos.

Az új szabály első lépésben a SuperSeries névre hallgató sorozatban kerül bevezetésre, de a jövő kedden kezdődő Indian Open még mentesül ezalól. Ezt követően a hölgyek számára a szoknya illetőleg az egyrészes ruha viselése lesz csupán megengedett a tollaslabda pályán. A mostani változás csak egy része a sportágat megújító ötleteknek, a közelmúltban ugyanis a BWF azt is kötelezővé tette, hogy az egységes megjelenés érdekében a párost játszóknak azonos színű mezben kell pályára lépniük.

A versenyszerű tollaslabdázás néhány országtól eltekintve (Dánia, Anglia) Európában nem túl közismert (inkább szabadidős sportnak számít), Ázsiában viszont roppant népszerű, és ott magas szinten űzik, a világ legjobbjai Kínából, Indonéziából és Malajziából származnak. A női világranglista jelenlegi harmadik helyezettje, az indiai Saina Nehwal (aki első kiemeltje lesz az Indian Open-nek) egyike azon játékosoknak, akik nadrágban szeretnek játszani, így ő érthetően nem örül a döntésnek, amelyet még 2009-ben hozott meg a nemzetközi szövetség, de most lép majd csak hatályba.

Csütörtökön kaptunk egy levelet a nemzetközi szövetségtől, amely arról szól, hogy a változások mégsem május 1-től, hanem csak június elsejétől lépnek életbe” - árnyalta a képet Bálega Tibor, a Magyar Tollaslabda Szövetség főtitkára. „Én a magam részéről egyetértek a módosítással. Nekünk ez ráadásul könnyebbséget is jelentene, hiszen ázsiai vegyes párosok esetén olykor nehéz eldöntenünk, hogy melyik játékos a nő és melyik a férfi, így a szoknya viselet taktikai szempontból is segítség lenne ellenük” - mutatott rá egy praktikus részletre a jövő heti debreceni országos bajnokságra készülő Varga Orsolya.

Más sportágaknál sem ritka a női idomok hangsúlyozása, a strandröplabdázóknál is (vélhetően hasonló megfontolásokból) szabályozva van, hogy a ruha milyen kivágással rendelkezhet. A szigorítás irányvonalával egyetértők ugyanakkor nem győzik hangsúlyozni, hogy a rokon sportágnak is tekinthető teniszezőknél mennyire hatásos a szoknya viselése, Maria Sarapova vagy a Williams nővérek egy-egy szoknya kreációja olykor több figyelmet kap a nemzetközi médiában, mint maguk a mérkőzések. Indiában ugyanakkor nem feltétlenül a marketing szempontok érvényesülnek szoknya-kérdésben, legjobb női teniszezőjük, Sania Mirza például néhány évvel ezelőtt éles kritikát kapott muszlim szervezetektől, amiért szoknyában játszott találkozói alkalmával.