Kosárlabda

Itthon is kikaptunk Portugáliától - nem leszünk ott az Eb-n

A várakozáson alul teljesítő magyar férfi kosárlabda válogatott kilenc ponttal kikapott Szolnokon Portugália legjobbjaitól az Európa-bajnoki pótselejtező harmadik fordulójában. Mivel az első két körben is vereséget szenvedett a magyar csapat, az utolsó mérkőzés eredményétől függetlenül biztossá vált, hogy nem lehet ott a szeptemberi kontinenstornán.

Ugyan az Eb-selejtezők során a magyar csapat az utolsó helyen végzett csoportjában, az Európai Kosárlabda Szövetség bővítésének köszönhetően mégis esély nyílt arra, hogy 1999 után ismét részt vegyünk a kontinenstornán. Válogatottunk Portugáliával és Finnországgal került egy hármasba - az első két helyezett mehet Litvániába - és mivel az első két fordulóban kikaptunk mind a két csapattól, a szolnoki összecsapáson csak is a győzelem jelenthetett némi esélyt a továbbjutásra.

Rosszul lepattanóztunk és védekeztünk, ettől az eleve remekül dobó ellenfél magabiztossá vált. Nem érdemeltünk ma győzelmet.- Mészáros Lajos, szakmai igazgató- A Portugáliában 71-66-ra, majd pénteken Szolnokon a finnektől 75-73-ra alulmaradt magyarok Horváth triplájával kezdtek, amelyre egy 10-0-ás vendégsorozat érkezett. A portugálok a nyitónegyedben négy hármast szórtak, ám a második felvonás - főként a júniusban honosított Trotternek köszönhetően - csak minimális hátrányból indult. Ebben ismét a remekül lepattanózó ellenfél mutatott be egy 10-0-ás rohamot, a 18. percben már általános döbbenetre 22-39 állt a táblán, ekkor nagyon messze került a végelszámolásnál szükséges hatpontos siker. A félidőben 28-45 volt az állás.
Trotter (11) és társai mindössze 57 pontot szereztek, ez pedig még Portugália ellen is kevésnek bizonyult A térfélcsere után fokozatosan feljebb zárkózott Mészáros Lajos alakulata, amely szintén produkált egy 10-es szériát, az NBA-s San Antonio Spurs által kiszemelt Hanga két triplát is dobott. Csakhogy újabb helyzetek és büntetők maradtak ki, a túloldalon Santos és Costa nem hibázott, ezért a zárónegyed 45-55-ről indult. Ebben a fásultan mozgó házigazdák már nem tudtak újítani, Keller kosaraihoz nem tettek hozzá a többiek, így váratlanul súlyos fiaskóval zárult a találkozó.A magyar csapat harmadik vereségével már biztosan sereghajtóként zárja a csoportot, azaz nem jut ki a litvániai Eb-re, még akkor sem, ha vasárnap nyer Finnországban. A válogatott utoljára 1999-ben szerepelt kontinenstornán.

Európa-bajnoki pótselejtező
Magyarország - Portugália 57-66 (19-20, 9-25, 17-10, 12-11)
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok,  2500 néző
A legjobb magyar dobók: Keller 12, Fodor 10, Hanga 9