El Clásico

Két büntető után döntetlen a bajnoki Real-Barcán

Nagy taktikai csatát hozott az első tavaszi El Clásico, de a végén izgalmas mérkőzéssé alakult

Nagy taktikai harc után egy-egy büntetőből találtak be a csapatok a Real Madrid-Barcelona bajnoki mérkőzésen, így döntetlen eredmény született a találkozón. Ezzel továbbra is nyolc pont van a két együttes között a bajnokságban a katalánok javára, akiknek könnyebbnek tűnik a sorsolása, így lassan eldöntöttnek nyilváníthatjuk a spanyol bajnoki versenyfutást.

Mindkét vezetőedző készült valami érdekességgel: a Real Madridban az ősszel gyengének bizonyuló középpályán ott volt Pepe, a Barcelonában pedig kezdőként szerepelt a csapat elmúlt 17 tétmérkőzését sérülés miatt kihagyó Puyol.

A Blancók hazai pályán is átadták a területet a katalánoknak, akik azonban nem tudtak ezzel mit kezdeni, Busquets járt élen a pontatlan passzokban. Az első tíz perc végén Khedira indult volna meg a hazaiak közül, de a védők szabálytalanul összezártak előtte, a szabadrúgásból pedig megszületett az első kapura tartó lövés is: Cristiano Ronaldo tűzte rá a labdát, de pontosan Valdés ölébe lőtt.

Ez volt az első negyedóra egyetlen lehetősége, mivel a Real a védekezéssel volt elfoglalva, a Barcelona pedig nem tudott ezzel mit kezdeni, a gránátvörös-kékek védőjátékosai értek legtöbbször a labdába. A támadók azonban nem sokat tettek azért, hogy feltörjék a hazaiak falát. A madridi közönség eközben folyamatos füttyszóval jelezte az elégedetlenségét. Aztán a 19. percben Messi indult meg, Dani Alves elé ívelte a labdát, az aranylabdás azonban átemelni próbálta Casillast, ez pedig nem sikerült - ahogy Pjatovval szemben sem jött be egyszer sem a Sahtar ellen még hétközben. Úgy látszik, ez a mozdulat Messi új kedvence.

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi küzd a barcelona-Real Madrid bajnokin 2010 őszén

A következő percekben kiszabadult a Real Madrid, eljutottak egy szögletig, és bár először menteni tudtak a védők, végül Valdésnek kellett védenie Benzema lövését. Két újabb sarokrúgást követően Cristiano Ronaldo kapu fölé szálló fejese nyomán szabadult fel a katalánok kapuja.

A 25. percben a vendégek letámadásnak következményeképp Marcelo elvesztette a labdát, de Dani Alves nem tudott mit kezdeni a lehetőséggel. Nem sokkal később Villa indult a másik oldalon, és az alapvonal közelében ütközött a kifutó Casillassal, a játékvezető pedig kirúgást ítélt, annak ellenére, hogy legalábbis megadható tizenegyesnek tűnt az eset. Igaz, Villa is elesni akart a leginkább.

Ismét a hazaiak lehetőségei következtek. Először Di María Cristiano Ronaldo felé tartó indításába kellett belelépnie Piquének. Majd az ezt követő szöglet után megint kifejelték a védők a labdát, mégis újra veszélybe kerültek, mivel Di Maríához került a játékszer a bal szélre, ő azonban éles szögből csúnyán a nézőtérre lőtt. A 34. percben óriási helyzet adódott a Real Madrid előtt: a bizonytalankodó és rosszul helyezkedő védők között Marcelo passzolt az üresen futó Ronaldo elé, aki azonban nem tudott lőni, mert a visszaérő Adriano menteni tudott előle - azt is a saját kapuja felé, de Valdés összeszedte a végül Piquéről lepattanó labdát.

Az ősszel látott mérkőzéshez képest nagy változás volt, hogy a letámadás ezúttal a Királyi Gárdánál működött jobban, többször is zavarba hozták a Barcelona hátsó alakzatát azzal, hogy nem hagyták a szabad labdakihozatalt. Amikor a hazai nyomás alól felszabadultak, David Villa akkor is kapkodva lőtt távolról, Casillasnak nem okozott gondot a próbálkozás.

Annál többet Messi kísérlete, aki a 44. percben indult a meg a pálya közepétől kissé jobbra helyezkedve, majd Iniestát és Villát is bevonva eljutott a bal szélre, onnan pedig három védő szorításában lőtt, a világ- és Európa-bajnok kapus azonban védeni tudott. A rendes játékidő utolsó percében megint szögletből veszélyeztettek a hazaiak, és megint óriási lehetőség maradt ki. Di María sarokrúgása után Ramos fejelte vissza a labdát a hosszú oldalról a rövidre, onnan pedig Cristiano Ronaldo bólintott kapura, a szerencsésen helyezkedő Adriano azonban ismét menteni tudott, ezúttal a gólvonalról.

A szünet közeledtével tehát megélénkült a mérkőzés, de összességében inkább a taktikai harc, mint a szép játék dominált az első játékrészben. A Real Madrid jól szűkítette a területet, a Barcelona pedig szokásos türelmes játékával kereste a réseket. A hazaiak megindulásai azonban veszélyesebbnek tűntek, a szögleteik pedig méginkább.

A második félidőt a gyakorlatban Cristiano Ronaldo nyitotta meg az 50. percben, a portugál a jobb kapufát találta telibe szabadrúgásból. A vezetést aztán a Barcelona szerezte meg: a kilépni igyekvő Villát Albiol egy tizenegyesért és egy piros lapért cserébe a nyakánál fogva vitte a földre, a büntetőt pedig Messi a jó irányba vetődő Casillas fölött lőtte a hálóba. (0-1)

Albiol szabálytalansága és Messi büntetője

A következő percek törést hoztak a játékba, hiszen Puyol megsérült, és a pályán várta meg, míg levitték, a helyére Keita érkezett. José Mourinho úgy döntött, változtat valamelyest emberhátrányban lévő csapata taktikáján: egy szem centerét, Benzemát lehívta, és Özilt állította be. Így Cristiano Ronaldo került középre.

Miután érdemben folytatódott a mérkőzés, Xavi veszélyes lövése következett, Pedro passzából találta el a felső lécet. Az emberelőny ellenére - valószínűleg a gólelőny tudatában - hátrébb húzódtak a katalánok, így Di María indulhatott meg a bal szélen, majd Carvalho is veszélyes beadást küldhetett középre, ami után Piqué mentett szögletre. Újabb cserék jöttek: hazai oldalon Arbeloa és Adebayor érkeztek Xabi Alonso és Di María helyére, míg a vendégeknél Afellay váltotta Pedrót.

A 70. perc környékén David Villa többször is lehetőséghez jutott, azonban rendre rosszul döntött: rossz helyzetből lőtt, majd ziccerből "hazaadta" Casillasnak a labdát.

A Blancók a 77. percben veszélyeztettek újra, akkor megint Ronaldo végzett el szabadrúgást, ezúttal fölé lőtt. Aztán a 81. percben Marcelo ment el a bal oldalon, Dani Alves rosszul csúszott utána, felrúgta, az itt is megítélt büntetőt pedig berúgta Cristiano Ronaldo. (1-1)

Dani Alves szabálytalansága és Cristiano Ronaldo büntetője

Rögtön megpróbálta felpörgetni a tempót a Barcelona, Villa helyzetbe is került, de kimaradt a lehetőség, ahogy Adebayor passza után Khedira próbálkozása is a másik oldalon. A hajrában Villa még egyszer megindulhatott, de nem tudta jól átvenni Xavi labdáját, így nem született újabb gól, döntetlennel ért véget a négymeccses El Cláscio-sorozat első menete, a bajnoki találkozó.

Real Madrid-Barcelona 1-1 (0-0)
gólszerzők: C. Ronaldo (82. - büntetőből), illetve Messi (53. - büntetőből)
kiállítva: Albiol (Real Madrid, 51.)

Korábban játszották:

Almería-Valencia 0-3 (0-0)
gólszerzők: Soldado (51.), Stankevicius (67.), Alba (81.)

Getafe-Sevilla 1-0 (0-0)
gólszerzők: Miku (75.)

Málaga-Real Mallorca 3-0 (2-0)
gólszerzők: Fernandez (26.), Baptista (40., 56.)

Vasárnap játsszák:
Deportivo La Coruna-Racing Santander 17:00
Levante-Hércules 17:00
Real Sociedad-Sporting Gijón 17:00
Osasuna-Athletic Bilbao 19:00
Espanyol-Atlético Madrid 21:00

Hétfőn játsszák:
Villarreal-Real Zaragoza 21:00

A spanyol bajnokság élmezőnye