Forma-1

Vettel dominált Monzában

A vb-címvédő német Sebastian Vettel (Red Bull) nyerte vasárnap a Forma-1-es világbajnokság Olasz Nagydíját, idei tizedik futamgyőzelmét aratva ezzel. A pontversenyben éllovas Vettel mögött a brit Jenson Button (McLaren) végzett a második helyen, míg a spanyol Fernando Alonso (Ferrari) lett a harmadik az Autodromo di Monzán. A Red Bull pilótájának előnye 112 pont, így már a következő, szingapúri GP-n megvédheti címét.

Vettel rajt-cél győzelmet aratott Monzában, idei nyolcadik futamát nyerte meg, tovább növelve előnyét.

Az idei tizenharmadik futamon nyolcadik győzelmét szerezte meg a világbajnoki címvédő Sebastian Vettel - mögötte egy McLaren (Jenson Button), és egy Ferrari (Alonso) futott be dobogós helyre. Michael Schumacher pazarul védekezve a verseny feléig maga mögött tudta tartani Lewis Hamiltont, aki így csak negyedik lett. Webber és Massa összeakadt, előbbi kiesett, utóbbi azért bejött hatodikként. Tizenhatan értek célba, mind a két Toro Rosso és Bruno Senna is pontot szerzett.

Alonso remekül kapta el a rajtot, megelőzte Buttont, annak csapattársát, Lewis Hamiltont és Vettelt is. A spanyol vezetett az első körben, ám a hátsó alakzatokban az olasz Vitantonio Liuzzi (Hispania) megcsúszott, majd keresztbe állt a pályán, emiatt többen egymásba rohantak, és amíg rendet tettek a pályán, beküldték a biztonsági autót.
   
A safety car a harmadik kör végén hagyta el az aszfaltcsíkot, a német Michael Schumacher (Mercedes) megelőzte Hamiltont és felzárkózott a harmadik helyre.
   
Az ötödik körben Vettel nagyon simán megelőzte Alonsót. Egy körrel később Webber, akinek a brazil Felipe Massa Ferrarijával leszakította az orrkúpját, belerohant a gumifalba és feladta a versenyt. Vele együtt akkor már hatan adták fel az olasz GP-t.
   
A tizedik kör végén változatlanul Vettel vezetett, mögötte Alonso, Schumacher, majd Hamilton és Button következett. 
   
Féltávnál változatlanul Vettel volt az első, Alonso a második, mögöttük Button, Schumacher, Hamilton és Massa volt a sorrend. A 28. körben Hamiltonnak sikerült megelőznie a hétszeres világbajnokot.
   
A 35. körben Alonso, Button és Hamilton másodszor is a boxutcában járt, majd eggyel később Vettel is kereket cserélt. Nem sokkal a boxlátogatás után Button megelőzte Alonsót. A hátralévő időben már nem változott a helyzet az élbolyban.

Olasz Nagydíj, Monza:
Végeredmény:
1. Sebastian Vettel német Red Bull-Renault 1:20:46.172
2. Jenson Button brit McLaren-Mercedes
3. Fernando Alonso spanyol Ferrari
4. Lewis Hamilton brit McLaren-Mercedes
5. Michael Schumacher német Mercedes
6. Felipe Massa brazil Ferrari
7. Jaime Alguersuari spanyol Toro Rosso-Ferrari 1 kör h.
8. Paul di Resta brit Force India-Mercedes 1 kör h.
9. Bruno Senna brazil Renault 1 kör h.
10. Sebastien Buemi svájci Toro Rosso-Ferrari 1 kör h.
11. Pastor Maldonado venezuelai Williams-Cosworth 1 kör h.
12. Rubens Barrichello brazil Williams-Cosworth 1 kör h.
13. Heikki Kovalainen finn Lotus-Renault 2 kör h.
14. Jarno Trulli olasz Lotus-Renault 2 kör h.
15. Timo Glock német Virgin-Cosworth 2 kör h.
       
Teljesítette a verseny 90 százalékát:      
Daniel Ricciardo ausztrál Hispania-Cosworth 39 megtett kör
Kiesett:      
Sergio Pérez mexikói Sauber-Ferrari 32
Kobajasi Kamui japán Sauber-Ferrari 21
Adrian Sutil német Force India-Mercedes 9
Mark Webber ausztrál Red Bull-Renault 4
Jerome D'Ambrosio belga Virgin-Cosworth 1
Vitalij Petrov orosz Renault 0
Nico Rosberg német Mercedes 0
Vitantonio Liuzzi olasz Hispania-Cosworth 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pontversenyek állása a 13. futam után
Pilóták:
1. Sebastian Vettel 284 pont
2. Fernando Alonso 172
3. Jenson Button 167
4. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 167
5. Lewis Hamilton 158
6. Felipe Massa 82
7. Nico Rosberg (német, Mercedes) 56
8. Michael Schumacher 52
9. Vitalij Petrov (orosz, Renault) 34
10. Nick Heidfeld (német, Renault) 34
 
Csapatok:
1. Red Bull 451
2. McLaren Mercedes 325
3. Ferrari 254
4. Mercedes 108
5. Renault 70
6. Force India 36
7. Sauber 35
8. Toro Rosso 29
9. Williams 5

 

 

Élő közvetítés: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Befutó - Hamilton elrontotta az utolsó kanyart, így maradt negyedik. Vettel megszerezte második monzai győzelmét, Button lett a második mögötte. Schumacher pazar verseny végén zárt ötödikként, Massa pedig hatodik lett. Alguersuari, Di Resta, Senna és Buemi szerzett még pontot.

53. kör - Button visszavette a legyorsabb kört, Hamilton viszont közben még jól megkeseríti Alonso életét. Mire kimondom, Hamilton megint megtréfál, övé a leggyorsabb kör.

51. kör - Buemi szépen betartott Hamiltonnak, így már nem maradt esély arra, hogy utolérje Alonsót.

48. kör - Senna ügyeset előzött, később már nemigen fékezhetett volna. Buemi így csak tizedik.

46. kör - Jól leült a futam a végére, konkrétan egy csata maradt csak, Senna motiválja még magát a kilencedik hellyel.

45. kör - Bruno Senna a kilencedik helyért küzd, Buemi egyelőre okosan védekezik a közepes keverékkel is.

42. kör - Massa végre kijött a depóba, és elfoglalja az őt megillető hatodik helyet. Hamilton halmozza a leggyorsabb köröket.

41. kör - Button presztízskérdést csinál a leggyorsabb körből, megint visszaveszi magának. Mire bepötyögöm, már a csapattárs Hamilton a leggyorsabb.

40. kör - Vettel megfutotta a leggyorsabb kört. Rámegy a Grand Chelemre.

39. kör - Massa még nem volt a boxban, de ha kijön, valószínűleg hatodiknak esik vissza. Schumacher nehezen melegíti az abroncsait.

38. kör - Schumacher a második helyen még nem lassul, lehet, hogy megérte az a Hamilton-elengedés, így kevésbé fogytak a gumijai. Most jön csak a boxba. Majdnem sikerült is megelőznie Hamiltont...

37. kör - Button simán megveri Alonsót az Ascari-sikán felé menet. Alonso még visszatámadott, de nem volt esélye. 

36. kör - Vettel szépen kivárt mindenkit, és bejön a közepes gumikért. Így is marad első. Káprázatos, amit teljesít, ismét.

35. kör - Alonso egyból reagál Button cseréjére, ő is közepes keveréket kap, mint Button és Hamilton. Schumacher még nem volt boxban, így második.

34. kör - Barrichellonál elgurult a gyógyszer, előbb Alonsót tartotta fel, majd Button előtt csukta be a kaput a boxba menet. Majd' 20 éves rutinja is kevés volt... Közben Sergio Perez ígéretes hétvégéje véget ér. A hetedik volt.

33. kör - Di Resta már nem cseré többször kereket, feltette a keményebbik keveréket.

31. kör - Az sem kizárt, az ismétléseket visszanézve, hogy Schumacher elengedte Hamiltont. Lehet, hogy igazuk van, így még simán lehet ötödik.

29. kör - Button egyre közelebb Alonsóhoz, viszont a Ferrari végsebessége Schumacherhez hasonlóan kitűnő.

28. kör - Schumachernek még két esélye van a visszaelőzésre. Lássuk, kihasználja-e. 

27. kör - Button utolérte Alonsót. Hamilton megelőzte Schumachert. A kamera lemaradt róla.

26. kör - Hamilton pszcichológiai tesztet teljesít. Buemi már tizedik, mind a két Toro Rosso pontszerző helyen. Ross Brawn büntetéstől fél, folyamatosan figyelmezteti Schumachert a sportszerűségre. Remélhetőleg nem az FIA célozgat, mert eddig Schumacher semmi szabálytalant nem tett.

25. kör -  Button lassan utoléri Alonsót. Vettel viszont befoghatatlanul robog az élen. Kobajasi is feladta, már csak négy kieső kell, hogy valamelyik "újonc" gárda pontot szerezzen.

24. kör - Schumacher megint beengedte maga mellé Hamiltont, de az angol nem tud mit kezdeni vele. 

23. kör - Massa Perezt előzi, és ismét hatodik. Ha tudja tartani a tempóját, utolérheti Schumachert és Hamiltont. 

22. kör - Massa a boxban, hamilton pedig továbbra is szenved Schumacher mögött. A veterán német elképesztően higgadtan vezet. Liuzzi esetét a verseny után vizsgálni fogják, valószínűleg nem lesz büntetés - értelme sem lenne.

21. kör - a Red Bull azonnal reagál, Vettel a boxban, és visszatér Alonso elé. Simán. Sőt, a vezetést is megtartja. Rádiófoszlányokból arra következtethetünk, hogy Schumacher leszorítási manőverét vizsgálja az FIA.

20. kör - Vettelt senki és semmi nem zavarja az élen. Alonso a boxban jár, és lágy gumikat kap.

19. kör - Hamilton is készül a depózásra, Schumacher elé szeretne visszajönni. Nem sikerül neki. Kicsivel hátrébb Maldonado, Alguersuari és Perez öli egymást.

18. kör - Button is a boxban, vélhetően taktikai döntés született, nehogy elébe kerüljön Schumacher. Vissza is jön a német elé, aki közben Maldonadót előzi. Senna is Kobajasi is nagyot vív.

17. kör - Schumacher lágy gumijai elfogytak, máris a boxban a német. Ki tudja, lehet még ő jár jobban a korai cserével. Vettel máris lekörözésre készül, Trulli lesz az áldozat.

16. kör - Schumacher gumijai fogynak, Hamilton kamikaze akcióját viszont így is hárította. Hamilton a fűre szorult, így Button elment mellette. Két körrel később Schumachert is. Szerepcsere csapaton belül?

15. kör - A Schumacher-Button-Hamilton vonat nagyon szorosan követi egymást - a némettől elég egy hiba, és ketten előzik meg.

14. kör - Ricciardo visszajön a pályára. Gondolom tesztelni, van 12 kör hátránya. Massa megkapta a parancsot, másodperccel gyorsabb körökkel zárkóznia kell Schumacherékre.

13. kör - Schumacher elrontotta a Parabolicát, Hamilton előzni tudott. Alig két kanyarral később már megint a hétszeres világbajnok van előrébb... Közben Button teljesen felzárkózott rájuk.

12. kör - Hamilton továbbra sem tudja megelőzni Schumachert, túl hamar szabályoz le DRS alatt a motorja. Kérdés, a nem éppen türelmes vadász Hamilton mikor veszti el a fejét.

11. kör - Sutil versenye is véget ér. Egyelőre sok a kieső, ha így folytatódik, a kicsiknek jó napja lehet.

10. kör - Massa előzi Maldonadót és ismét hatodik. Közben Vettel megfutja a verseny leggyorsabb körét. Hamilton egyre jobban közelíti Schumachert.

9. kör - Maldonado a hatodik helyen áll, miközben pontszerző Alguersuari és Di Resta is.

8. kör - Schumacher az első szektorban laza kilenc tizeddel ver mindenkit. Így nehéz lesz megelőzni.

7. kör - Massa újra tör előre, miután kiszorította Webbert, már kilencedik.

6. kör - Webber versenyének vége, első szány nélkül nem tudta bevenni a Parabolicát. Közben Schumacher, Hamilton és Alonso egymás mellett, kerék a kerék ellen csatázik. Vettel egyre inkáb elhúz.

5. kör - Webber elrontotta az első féktávot, Massát kitorpedózta, és a saját első szárnyát is leamortizálta. Vettel közben a füvön gyorsítva előzte meg Alonsót, és vezet.

4. kör - Vettel támadja Alonsót továbbra is, Webber pedig Massa mögé ragadt be.

4. kör - Vettel idén először a második helyről várja az újrarajtot, de nem tud előzni. Schumacher viszont lekapta az elalvó Hamiltont, és ismét harmadik.

3. kör - Bruno Senna, Kobajasi és Barrichello vágighajtja lágy abroncsokon a távot. D'Ambrosio versenyének is vége.

2. kör - Petrov versenye is véget ért a rajtbalesetben.

1. kör - Ricciardo a rajtrácson ragadt, a csapattárs Liuzzi pedig balesetet okozott. Rosberg versenye máris véget ért, Kobajasi és Barrichello első szárnycserére máris a boxban.

1. kör - Alonso pazarul rajtolt, Vettel máris hibázott egyet, de maradt a második. Schumacher emberfeletti starttal harmadiknak jön előre, miközben a középmezőnybeli baleset miatt Safety Car jön a pályára.

14:00 - Elindulnak a felvezető körre a pilóták.

13:58 - Michael Schumacher a nyolcadik helyről rajtol, mögüle közvetlenül a csapattárs Rosberg. A fiatalbbik németre érdemes lesz figyelni, egyedül ő és Senna rajtol kemény gumikon az első tíz pilóta közül.

13:56 - Esőre vagy zivatarra nem kell számítanunk, 53 környi kőkemény száguldás vár ránk száraz körülmények között, töménytelen mennyiségű előzéssel. Lehet, hogy a szezon egyik legjobb versenye előtt állunk?

13:55 - A két Red Bull versenye nagyjából a rajtnál eldőlhet, Webbernek tegnp KERS-problémái voltak, Vettel végsebessége pedig rendkívül alacsony, ha nem tud meglógni a rajtnál vagy az eső két körben, a DRS-szel csak az nem előzi meg, aki nem akarja.

13:52 - Nagy visszhangot váltott ki a Pirelli szigorú kerékdőlés-szabályozása a monzai hétvége során. A Red Bull számára nem túl előnyös szabályozással részletresebben is foglalkozunk majd a futamot követően.

13:46 - A Ferrari-motoros autók végsebesség tekintetében kenterbe verik a mezőnyt - ez az időmérőn a DRS korlátlan használata miatt nem jelentett nagy előnyt (a leggyorsabb Sauberek bűngyengék voltak), a versenyen viszont aranyat érhet.

13:44 - Érdekes lesz figyelni, hogy milyen hatást válthat ki egy szupergyors pályán a dupla DRS-zóna. Rengeteg előzésre számíthatunk, viszont igencsak nagy különbségek alakulhatnak ki a versenyzők között az áttételezés és a szárnyállások különbözősége miatt.

13:40 - Sebastian Vettel az idei tizenharmadik futamon ide tizedik pole-ját szerezte - már csak karnyújtásnyira van tőle Nigel Mansell 1992-es vonatkozó rekordja. A Red Bull mellesleg még mindig veretlen 2011-ben a kvalifikáción.