Atlétika

Caster Semenya szakított az őt négy éve felfedező edzőjével

  • VNA

Négyévnyi közös munka után megválik eddigi edzőjétől a 800 méteres síkfutás két évvel ezelőtti világbajnoka, Caster Semenya.

A 2009-es berlini világbajnokságon a dél-afrikai Caster Semenya sikere okozta a legnagyobb visszhangot. A dél-afrikai futó ugyanis hiába nyerte meg a 800 méteres síkfutást, férfias testalkata miatt közel egy évig a kritikák kereszttüzében volt. A Semenya női mivoltát kétségbe vonó hosszas vizsgálat után végül engedélyezték pályafutása folytatását, így a 20 esztendős futó elindulhatott az idei tegui világbajnokságon. A dél-koreai versenyen ezüstérmet szerző Semenya ezen a héten szakított eddigi edzőjével, az őt felfedező Michael Seme-vel.

Caster Semenya új edzőt keres

„Hétfőn a pályán mondta el nekem, hogy vége a közös munkánknak. Nem voltak személyes problémák közöttünk, így nem emiatt ért véget a közös munka. Nem tudom miért történt mindez, de elfogadom Caster döntését” - nyilatkozta Seme a válásról, majd hozzátette, hogy tanítványát képesnek érzi arra, hogy megdöntse az annak idején csehszlovák színekben futó - Semenyához hasonlóan eléggé férfias mozgású - Jarmila Kratochvílová világrekordját is (1:53,28). A hírek szerint jelenleg Semenya menedzsere, a finn Jukka Härkönen írja a dél-afrikai futónő edzésterveit, de a közeljövőben szeretnének megfelelő szakemberrel megállapodni. Egyes dél-afrikai források szerint az edző-tanítvány kapcsolat végét az jelenthette, hogy Seme nemtetszésének adott hangot, amiért tanítványa túlsúlyossá vált, mivel nem edzett megfelelő módon.