Bayern München

Van Gaalt kirúgták - hivatalos

  • MTI

Azonnali hatállyal menesztették a Bayern München labdarúgócsapatának holland edzőjét, Louis van Gaalt - értesült vasárnap a Süddeutsche Zeitung című lap és a Kicker sportmagazin, majd a hírt a klub hivatalosan is megerősítette.

Louis Van Gaal érkezik a Bayern München egyik Bundesliga-mérkőzésére 2011 márciusában

A legtekintélyesebb németországi futballklub vezetősége vasárnapra virradó éjjel tartott válságülésen hozta meg az 59 éves tréner menesztésével kapcsolatos döntést, azt követően, hogy a müncheniek a hétvégi Bundesliga-fordulóban a Nürnberg ellen csak 1:1-et értek el, és a negyedik helyre csúsztak vissza a tabellán.

Ezzel pedig - öt fordulóval a szezonvég előtt - veszélybe került az a minimális cél is, hogy a csapat legalább a harmadik helyet megszerezve ott legyen a Bajnokok Ligája következő kiírásában. Pillanatnyi helyzetében a Bayernt az fenyegeti, hogy nemzetközi szinten a "második ligába" csúszik vissza, s a számára hagyományosnak, sőt kötelezőnek számító Bajnokok Ligája-indulás helyett csupán a volt UEFA-kupában, a jelenlegi Európa Ligában méretheti meg magát. A Német Kupának - akárcsak az idei BL-nek - az együttes már korábban búcsút mondott.

Louis van Gaal 2009 júliusában vette át a hajdani világsztárok, Franz Beckenbauer, Uli Hoeness vagy éppen Gerd Müller egykori csapatának irányítását. Vezetésével az együttes az első szezonban bajnokságot nyert, sőt a Német Kupát is megszerezte, a Bajnokok Ligájában pedig a döntőig menetelt. A folytatás azonban jóval rosszabbul sikerült, a müncheniek már az őszi szezonban leszakadtak az élbolytól, és a hátrányt valójában azóta sem sikerült ledolgozniuk. Ráadásul a meglehetősen arrogánsnak és öntörvényűnek tekintett holland mester és a klubvezetés viszonya jelentősen megromlott, Van Gaalnak különösen a klub legelső emberének számító Uli Hoeness-szel támadtak szokatlanul éles vitái. Hoeness nem egyszer panaszkodott amiatt, hogy nehéz az edzővel szót érteni, mert senkinek a tanácsát nem fogadja el. Sőt értesülések szerint a játékosok jelentős része is elpártolt a trénertől, akit az idei rossz szereplés nyomán a müncheni közönség is egyre hangosabban kipellengérezett.

Louis van Gaal nyári távozásának kérdése már "lefutott" volt, azt ugyanis néhány héttel ezelőtt már közölték, hogy a holland tréner az idény végeztével elmegy, és nem tölti ki korábbi, a 2011/12-es szezon végéig szóló szerződését. Hivatalos volt az is, hogy Van Gaalt a kispadon a klubnál az elmúlt években már többször is edzősködő Jupp Heynckes váltja fel. Az azonnali felmondás azonban mindenképpen meglepetés, és arra utal, hogy a klubvezetés számára betelt a pohár. A Kicker főszerkesztője, Rainer Holzschuh szerint ugyanakkor arra is, hogy a Bayern immár a holland tréner nélkül tesz még egy utolsó kísérletet a Bajnokok Ligájában való szereplést biztosító harmadik hely megszerzésére.

Mindennek ideiglenes "levezénylésével" pedig a Bayern irányítói a hátralévő mérkőzésekre a két eddigi segédedzőt,  Andries Jonkert és Hermann Gerlandot bízták meg.